Programma
Nieuwsoverzicht

The Undertones gaan naar Paradiso en nemen mee... Terri Hooley!

12 september, 2018

Undertones1200

Het icoon van de punkscene in Belfast is donderdag 20 september dj voor het concert van The Undertones in Paradiso.

Dit wordt zijn eerste keer Paradiso. Aan de telefoon een bijzonder goedgeluimde Terri Hooley. Of hij een paar vrienden op de gastenlijst kan zetten. "In Belfast zeggen ze wel eens dat je twee dingen kan zien vanuit de ruimte: de Chinese Muur en Terri Hooley's guestlist." Hooley proest alsof hij de grap voor het eerst vertelt. "Maak je geen zorgen, dit keer zal het meevallen."

"Looking forward to doing a dj set in the Paradiso with the Undertones on 20th September", onthulde Hooley maandag op Facebook. Het is deze maand precies 40 jaar geleden dat Hooley op zijn label Good Vibrations, tevens de naam van zijn platenzaak in de gevaarlijkste straat van een van 's werelds gevaarlijkste steden destijds, 'Teenage Kicks' op vinyl uitbracht.

(Lees verder onder de video)

Hqdefault 180912 152650

The Undertones - Teenage Kicks (Official Video)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Hooley vertelt hoe onwerkelijk het voelt om naar een toneelstuk over je eigen leven te kijken. Na het boek 'Hooleygan: Music, Mayhem, Good Vibrations' uit 2010 en de film 'Good Vibrations' uit 2012 wordt in Belfast deze maand het toneelstuk 'Good Vibrations' opgevoerd. "The play opened last saturday and is getting fantastic reviews", mailde hij eind vorige week al.

Sommige stukken zijn ongemakkelijk om te zien, in het bijzonder de scene waarin hij in elkaar wordt geslagen. "In de bioscoop ging ik dan altijd even de zaal uit", zegt hij. Bij de première van het toneelstuk kwam een van de zes mannen die hem 18 jaar geleden aframmelden naar Hooley toe om zich te verontschuldigen. “Getrouwd, twee kinderen, hij had 'all that nonsense' achter zich gelaten. Ik heb hem vergeven."

Zowel katholieken als protestanten hadden het op Hooley voorzien, omdat zij het niet konden verkroppen dat Good Vibrations jongeren van beide kanten bijeenbracht. Zelf wilde Hooley niks met 'The Troubles' te maken hebben, met zijn slogan 'One love' bleef hij op zijn eigen weg doorgaan.

Omdat pubs doelwit waren van bomaanslagen, werd er veel bij mensen thuis gefeest. Hooley zegt dat hij al platen verkocht door het raam van zijn slaapkamer voordat de platenzaak bestond.

Met weemoed denkt hij terug aan de vele tientallen podia voor live-muziek die het bruisende Belfast in de jaren 50 en 60 rijk was, van grote ballrooms tot kleine clubs en van kerken tot rock-n-rollpubs. Hij vertelt dat hij in 1969 de Amerikaanse bluesmuzikant Juke Boy Bonner naar zijn stad haalde en zich realiseerde dat het de laatste keer zou zijn. In de jaren 70 en 80 was Belfast een stad in oorlog, 's avonds zag je alleen politieagenten en militairen op straat. Pubs moesten sluiten om 18.00 uur, concerten organiseren had geen zin.

Hqdefault 180912 152652

Rudi - Big Time

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Als er wel ergens een bandje optrad, werd er gedaan alsof het een verjaardagsfeestje was. Het is in die tijd dat Hooley zijn label start, de eerste release was Rudi's 'Big Time', en zo goed en zo kwaad als dat kan punkconcerten organiseert. Dublin werd gezien als de hemel, Belfast als de hel. In Dublin kon je uitgaan naar hartenlust, naar concerten gaan en platen kopen. In Dublin werd je nergens tegengehouden of gefouilleerd. "Wij hadden niks, maar...", zegt Hooley in alle ernst en met gepaste trots, "... onze muziek was beter."

Het had weinig gescheeld of hij had 'Teenage Kicks' niet uitgebracht. Met zeer bescheiden financiële middelen stond hij op het punt voor een ander bandje te kiezen. "Toen hoorde ik van een vriend dat The Undertones het bijltje erbij neer dreigden te gooien. Toen heb ik tegen die andere band gezegd dat ik The Undertones voorrang zou geven. Geen probleem, zeiden ze, wij gaan toch naar Londen. Nobody ever heard from them again, ha ha ha."

Hooley wordt eind dit jaar 70. Als ik het gesprek terugluister valt me vooral de opmerking op dat Good Vibrations waarschijnlijk veel meer voor mensen heeft betekend dan voor hemzelf. "Ik wilde helemaal geen label runnen, ik wilde alleen maar onze geweldige muziek terug op de kaart zetten."

Tekst door: Fedde Wiersma

The Undertones staan 20 september in Paradiso

The Undertones staan donderdag 20 september in Paradiso, Terri Hooley is de dj voor en na het concert.