
Sugar Mountain zit goed in de Southern rock deze zomer. Met Whiskey Myers (mei), The Sheepdogs (juni) en The Allman Betts Band (juli) is de volgende band in het genre op de agenda The Steel Woods. Op 10 september brengen deze rockers uit Nashville in de kleine zaal hun variant van Southern rock met een iets groter accent op country dan hun soortgenoten. Hun tweede plaat Old News doet een wijs beroep op verdraagzaamheid. Haat zaaien is de verkeerde boodschap. Het vrijheidsbeeld mag dan een traan laten in deze harde tijden, maar d’r arm zit er nog aan. Rol je mouwen op en doe iets voor je vrijheid zingen ze.
Met een flinke scheut country
‘Vertel mij uw covers, en ik zeg u wat voor een band u bent.’ Deze oude tegeltjesspreuk van de rock is zondermeer toepasbaar op The Steel Woods. Oké, ze hebben een ijzersterk zelfgeschreven repertoire, maar daarnaast is een groot deel van hun tweede album Old News gevuld met raak gekozen covers. Die keuzes verklappen goed wat hun muzieksmaak is, en daar zit een flinkere scheut country in dan bij vele van hun soortgenoten. Het zal wat dat betreft beslist uitmaken dat ze uit Nashville afkomstig zijn.
Veelzeggende covers
Hoeveel concerten binnen Sugar Mountain eindigen er niet met een cover van een Townes van Zandt-nummer? Laatst nog bij Kevin Morby in Het Zonnehuis tot grote instemming van de aanwezigen. Eerder dit jaar getuigde Fransman Baptiste W. Hamon nog van zijn grote adoratie voor Townes, waarschijnlijk de meest gecoverde artiest in onze muzikale bloedgroep. Welnu, The Steel Woods blijven niet achter met hun versie van The Catfish Song.
Er is nóg zo’n artiest wiens werk voortdurend voorbijkomt in onze concertserie, en dat is Tom Petty. The Steel Woods hebben op hun album gekozen voor hun wat stevigere interpretatie van Southern Accents. En dan hebben we het nog niet over Merle Haggard gehad. Zijn Are the Good Times Really Over (I Wish a Buck Was Still Silver blijft goed herkenbaar overeind als countrynummer. Bijzonder is hun keuze voor One of These Days van Wayne Mills, een mooi tegelijk treurig en motiverend countryliedje dat gaat over twee van diens te vroeg gestorven vrienden die allebei een grote droom hadden. De tekst slaat in de uitvoering van The Steel Woods nu min of meer op Mills zelf die in een bar werd doodgeschoten.

Van Allman Bros tot Sabbath
Dichterbij Southern rock blijven ze met hun versie van Whipping Post van The Allmann Brothers. En als het om rock gaat, niet per se zuidelijk, dan hebben ze een goede greep gedaan met Changes, de grote rockballad van Black Sabbath, een nummer dat Charles Bradley ook nog eens prachtig hernomen heeft.
Gevarieerd album met sterk eigen repertoire
Tot zover de covers. Het plaatje van deze band is daarmee wel getekend. Zelf schrijven kunnen ze dus ook. Anna Lee is hun song die het meest country is. Rock That Says My Name is het perfecte huwelijk tussen country en Southern rock. Compared to a Soul is het meest onversneden zuidelijke rock. En dan hebben ze ook nog een geweldige instrumental Red River (The Fall of Jimmy Sutherland). Met variatie zit het wel goed bij deze heren. Wes Bayliss is de gedroomde rockzanger voor dit soort werk, terwijl Jason Cope zijn solo’s weet te doseren als geen ander, hetgeen de beluisterbaarheid in de huiskamer zeer ten goede komt. Er is nu eenmaal een groot verschil tussen een studioalbum en een liveoptreden.

Rock That Says My Name on DittyTV
Ook nog wat te melden
Ze hebben ook nog wat te vertellen, wat een meerwaarde geeft aan hun muziek. Met de titeltrack Old News houden ze een pleidooi om te stoppen met klagen, te haten en te wijzen naar anderen en het initiatief te nemen om iets te doen. Mouwen opstropen als je voor vrijheid bent. We leven in perilous times lezen we in het als krant vormgegeven artwork. Dat doet ons denken aan The Drive-By Truckers. Het Vrijheidsbeeld staat centraal op de hoes te midden van berichten over moord en doodslag.
You can
hate all the others because they hate you.
They hate the thought of you hating them too.
We could scream it all out 'til we're red, white, or blue.
But I'd hate to think that thinking is old news, old news.
We could cut in in half, throw rocks in the street.
Let wild eyes laugh but some disagree.
We could burn it all down on our grandpa's TV.
Or quit pointin' fingers and roll up our sleeves.
And pray for Miss Liberty and the crack in her bell.
There's a tear in her eye but her arm hasn't fell.
Yet the weight of that torch, it depends on
The book that we write and the stories we'll tell.

Old News
Zowel muzikaal als visueel een statement
Hoe verhoudt dat zich tot de tekst van Tom Petty’s Southern Accents? Dat nummer was voor sommige rockanalytici omstreden vanwege het racistische aspect dat het gebruik van de confederates flag omgeeft. daar zijn uitvoerige verhandelingen over geschreven. Petty zelf heeft daar absoluut nooit die bedoeling mee gehad. Het was een ‘weeffoutje’ in zijn gelijknamige conceptplaat over het zuiden. Aan het eind van zijn carrière name hij alle verdenkingen weg onder anderen door bij zijn liveoptredens op het grote scherm vrouwen van elk denkbaar ras te tonen bij het spelen van American Girl.
Weet een ding zeker: The Steel Woods bedoelen het ook goed. Ze willen alleen maar loud en proud verkondigen dat ze uit The South komen. Dat mag. Met Old News leveren ze zowel muzikaal als visueel een statement af.
Tekst door: Robbert Tilli
Foto door: Allen Clark
Koop hier je kaarten voor The Steel Woods op 10 september in de kleine zaal.