Programma
Nieuwsoverzicht

The Last Bandoleros zijn de band waar we zolang op gewacht hebben

21 september, 2018

The Last Bandoleros 2018 2

De spirit van de Amerikaanse rootsbewuste gitaarbands van de jaren tachtig lijkt helemaal terug te zijn met The Last Bandoleros. Alsof je Los Lobos, Rank & File, The Beat Farmers, The Del Lords, The Long Ryders, E.I.E.I.O. en Jason & The Scorchers op een hoop veegt. Jongens wat een feest dat het Tex Mex-element ook weer eens wordt toegevoegd aan de muziek. ‘Just another band from East Texas?’ parafraseren we met genoegen de titel van de ultieme verzamelaar van Los Lobos. Met drie Hispanics aan boord is de vergelijking haast onontkoombaar. Scheutje Mavericks erbij en we zijn er. Te zien op 19 november in de kleine zaal in Paradiso.

Discussie over de belangrijkste nieuwe band is geopend

Lee Bains III & The Glory Fires hadden onze hoop op nieuwe jonge bands natuurlijk al danig gesterkt. Nu vallen daar zomaar The Last Bandoleros rauw op ons dak. Het is in een deejay- en hiphopcultuur niet de meest voor de hand liggende weg voor jonge gasten vandaag de dag. Smaken veranderen. Dan moeten die bands maar beter zijn en hun leeftijdgenoten inspireren. Nou dat doen deze jonge gasten volop. Hier gaan jongens voor naar de muziekwinkel om ook een gitaar te gaan kopen en een bandje te beginnen.

En passant krijgt country eindelijk weer eens een welgemikte schop onder zijn hol vanuit de garage en de kelder waar de échte bandjes beginnen. In Rolling Stone werd al geopperd dat dit de belangrijkste nieuwe countryband is. Ik zou zeggen: de belangrijkste band tout court. Country of geen country. Laten we zeggen dat hierbij de discussie dienaangaande geopend is. Get in the ring, als je durft.

De spirit van de Amerikaanse rootsbewuste gitaarbands van de jaren tachtig lijkt helemaal terug te zijn met The Last Bandoleros.

Fly with You

Broers met voorlopig nog geen ruzie

The Last Bandoleros heeft een even interessante samenstelling als muzikaal recept. Laten we bij het eerste beginnen: de as bestaat uit de gebroeders Navaira. Diego is bassist, Emilio is de drummer. Ze maken graag bespiegelingen over andere broers in de muziek, Ray en Dave Davies van The Kinks en - most of allthe notorious Gallagher ‘bruvvas’, Liam en Noel van wijlen Oasis. In interviews zeggen de Navairas, zonen van de legendarische ‘Tejano’ Emilio Navaira, dat ze ‘niet kunnen wachten tot de dag dat ze elkaar niet meer kunnen zien of luchten.’ Gekkigheid natuurlijk, maar het toont ‘het gevaar’ dat de band omgeeft goed aan. Gitaristen Jerry Fuentes en Derek James, de enige uit New York, completeren de line-up, die live nog vaak wordt aangevuld met de vingervlugge knopjesaccordeonist Percy Cardona.

De spirit van de Amerikaanse rootsbewuste gitaarbands van de jaren tachtig lijkt helemaal terug te zijn met The Last Bandoleros.

I Don't Want to Know

Er zit zoveel in die muziek

We zouden het ook even hebben over het muzikale recept. Beloof is beloofd. ‘Haben Sie eine Stunde?’ zou Don Leo Beenhakker gezegd hebben, want er zit zoveel in, dat we wel even de tijd nodig hebben. Okay, komt die: om te beginnen zingen alle bandleden, solo en in harmonie. The Beatles? Jazeker The Fab Four. De inspiratie is overduidelijk. Moet je die vrolijke ‘yeah, yeah, yeahs’ horen in Love With A Girl.

Met vette Tex Mex-saus

Hou je vast…, komt er nog een: ze rocken, en niet zo’n beetje ook. Man, man, man, dit is het echte werk, niet van die slappe wannabees, nee echte rockers, die kunnen spelen. Zelf kunnen ze het niet nalaten te wijzen op de gebroeders Eddie en Alex Van Halen. En hoe zit het met die Tex Mex? Die ligt er moddervet bovenop. Luister maar eens naar de tracks Where Do You Go?, Adios en Let Me Love You, met z’n ultra-catchy Don’t Break My Corazon-‘slagzin’. Hoe lang is dat geleden? Dat zaten we ons laatst ook af te vragen bij The Mavericks op Once In A Blue Moon. Lang geleden dus. Dan praat je toch al gauw over twintig jaar. Te lang. Op dit moment is er alleen het compilatiealbum San Antonio van hen uit met daarop alle tot nu toe uitgebrachte singles en EP’s.

De spirit van de Amerikaanse rootsbewuste gitaarbands van de jaren tachtig lijkt helemaal terug te zijn met The Last Bandoleros.

Where Do You Go?

Gewoon weer een heerlijk bandje met The voor de naam

Scherpslijpers zullen ongetwijfeld weer met namen van veel recentere tijden komen. Ga je gang, we dagen jullie uit een betere jonge band dan The Last Bandoleros te vinden. Lukt je niet. The Last Bandoleros, gewoon weer een heerlijk bandje met The voor de naam. Altijd goed. Laten we vooral niet de laatste zes letters uit de bandnaam wegstrepen, want dan krijg je The Last Band. En dat willen we niet, net nu ons vertrouwen in een nieuwe golf aan bands hersteld is. Wie volgen Lee Bains III en The Last Bandoleros?

De spirit van de Amerikaanse rootsbewuste gitaarbands van de jaren tachtig lijkt helemaal terug te zijn met The Last Bandoleros.

River Man - Live at The Basement

Met de complimenten van Sting

Zijn er ook nog minpunten? Okay, ze zitten op Warner Nashville tussen de countrypop-flodder op het roster. Wij zeggen: goed van dat label dus dat ze deze nieuwlichters de gevraagde injectie in country laten geven! Ze zijn al mee op tour geweest met Sting. Rare combinatie? Waarom? De wereld moet deze band zien. Sting maakte zelf ook een mooie ‘rare combinatie’ in zijn beschrijving van de band: Los Lobos meets The Monkees. Die zit er niet ver naast. Wij dachten meer aan die vruchtbare periode van rootsy gitaarrock uit het midden van de jaren tachtig, toen de termen Americana en alt.country nog niet in zwang waren: Los Lobos, Rank & File The Beatfarmers, The Del Lords, The Long Ryders, E.I.E.I.O. en Jason & The Scorchers. Allemaal bands met liedjes en ballen. Check het zelf maar uit. Dat kan op 19 november in Paradiso. Op een doodgewone maandagavond ga je wat meemaken, wat je je nog lang zal heugen.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor The Last Bandoleros in de kleine zaal op 19 november.