Programma
Nieuwsoverzicht

The Dustbowl Revival komt de bovenzaal op z’n kop zetten

16 augustus, 2017

The Dustbowl Revival Press 2017

Onze ambassadeur Eddie Aarts heeft een ‘kijk en luistertip’ voor ons: The Dustbowl Revival in de bovenzaal na de optredens beneden van Shovels & Rope en Lucinda Williams op 30 augustus.

Toen The Dustbowl Revival in juni 2015 tijdens een Europese tournee ook voor het eerst ons land aandeed stond de groep onder meer in de bovenzaal van Paradiso. Dat eerder op de avond Pokey LaFarge, uiteraard een van de succesvolste epigonen van de ‘retro-Americana’ golf, voor een goedgevulde grote zaal optrad was wellicht niet geheel toevallig. Maar het was beslist gunstig voor het aansluitend debuterende gezelschap uit Venice Beach dat grossiert in bluegrass, swing, blues, soul en nog wat ‘Sugarmountain-fähige’ stijlen.

‘Thuis’ in LA al eens tot beste liveband uitgeroepen

De kleine schare die The Dustbowl Revival al op eigen kracht had ontdekt kreeg dus snel versterking van een flinke meute LaFarge-fans en te oordelen naar de sfeer in de onder het gewicht van alle aanwezigen kreunende zaal werden allen op hun wenken bediend door de ‘thuis’ al eens tot beste liveband van Los Angeles uitgeroepen groep. Niet verrassend, want sinds Zach Lupetin een jaar of tien geleden via advertenties de eerste leden van The Dustbowl Revival wierf bouwde de groep een stevige livereputatie op.

The Dustbowl Revival Busted

Busted

Vlammen van straathoek tot luchthavenlobby

Op YouTube is uitgebreid te constateren dat de groep overal, van straathoek tot luchthavenlobby, kan vlammen met een afwisselend oeuvre vol vrolijke en humoristische noten. Die worden wordt ondertussen wél ten gehore gebracht door een uitstekend musicerend achttal dat bovendien is verdeeld over volkomen aan elkaar gewaagde ‘segmenten’. Lupetin en zangeres Liz Beebe zijn de boegbeelden, maar ook de ritmesectie (met contrabas), twee koperblazers en een paar snarenvirtuozen op onder meer mandoline, banjo en fiddle eisen moeiteloos aandacht op.

In The Dustbowl Revival mag én kan iedereen op z’n tijd de show stelen. En aldus geschiedde, want flink leunend op materiaal van het op dat moment kersverse, deels live opgenomen album Lampshade On gaf de groep een memorabel visitekaartje af. Sterker nog: de bovenzaal werd zó vakkundig op z’n kop gezet dat je in een overmoedige bui zou kunnen beweren dat Pokey LaFarge bijkans tot voorprogramma werd gedegradeerd.

The Dustbowl Revival Lampshade On

Lampshade On

De uptempo en ingetogener kant zijn nu meer in balans

Wanneer The Dustbowl Revival op 30 augustus terugkeert, spelen eerder op de avond ook Lucinda Williams en de niet te versmaden support-act Shovels & Rope. Klasbakken uit iets andere categorieën natuurlijk, maar mochten bezoekers van die show na afloop het geluk hebben nog een stukje te kunnen meegenieten in de bovenzaal, dan zouden die best eens aangenaam verrast kunnen worden.

Op de nieuwe, eenvoudigweg Dustbowl Revival getitelde plaat, benut de groep diverse kansen te laten horen wat het naast het reeds beproefde uptempo materiaal in zijn mars heeft. De hele groep droeg bij en laat horen dat het ruime palet aan instrumenten en stemmen ook in een ingetogener setting aan elkaar gewaagd is. Na een allesbehalve gezapige start blijken de vocale een-tweetjes tussen Lupetin en zangeres Liz Beebe ook in de gevoelige duetten Got Over en Debtor’s Prison en groovy uitstapjes Honey I Love You, Don’t Wait Up en Leaving Time heel effectief. Een fijne plaat die oeuvre en imago van The Dustbowl Revival in balans brengt en tijdens het komende concert ongetwijfeld hetzelfde effect zal hebben. Echte fans schijnt u trouwens inmiddels te kunnen herkennen aan de lampenkap op hun hoofd…

Tekst door: Eddie Aarts