Nieuwsoverzicht

‘Tascam Tapes’ van DeWolff is hun beste album… en kostte niks

De Wolff 2020 2

LONGREAD // BLOG - Dachten wij bij Sugar Mountain dat het goedkoopst gemaakte album van een artiest of band uit onze concertserie het debuut van Durand Jones & The Indications was voor een totaalbedrag $452,11, gaat ons eigen DeWolff daar nog eens dik onderdoor. Ze braken het record met ruim vierhonderd dollar. We willen de lezers de gevatte verkoopslogan niet onthouden: ‘This is DeWolff’s new album. It was recorded on the road for less than $50. But it sounds like a million bucks.’ Op 11 januari vieren de Limburgse rockers uit Utrecht de release van hun nieuwe album Tascam Tapes in een uitverkocht Paradiso.

Niet in een nightliner, maar opeengepakt in een tourbusje

Nog een overeenkomst tussen Durand Jones debuut en dit zevende album van DeWolff: beide platen zijn opgenomen op een ouderwetse Tascam 4-track cassetterecorder en klinken als een klok. Het verschil? Durand en band namen op in de kelder van hun studentenhuis, DeWolff zat in hun tourbusje, een Mercedes Sprinter, je weet wel zo eentje waar de hele band hutje mutje zowat bij elkaar op schoot zit. Degenen die dachten dat DeWolff luxueus in een nightliner rondreed moeten hun woorden inslikken.

Hoe dan?

Vooruit, nóg een begeleidende slogan: ‘No drums, no Hammond organs or guitar amplifiers were used during the recordings of this album.’ Wát een stunt, wát een verhaal, nu al…, maar we kunnen ons er eigenlijk nauwelijks een voorstelling bij maken. Hoe dan? Sugar Mountain wil er alles van weten en belt met zanger/gitarist Pablo van de Poel, die gretig zijn hoogst originele idee uit de doeken doet. Kom maar door, we zijn een en al oor. Hoe is dit zevende studioalbum in godsnaam tot stand gekomen?

LONGREAD // BLOG - Dachten wij bij Sugar Mountain dat het goedkoopst gemaakte album van een artiest of band uit onze concertserie het debuut van Durand Jones & The Indications was voor een totaalbedrag $452,11, gaat ons eigen DeWolff daar nog eens dik onderdoor.

Blood Meridian I

Een oude Tascam voor €35,00

Heeft hij het concept echt zelf bedacht, is onze eerste vraag. ‘Ja, ik krijg soms van die wilde ideeën om mijn hoofd leeg te maken,’ antwoordt hij zelfbewust. ‘Wat konden we nog doen na Thrust ons vorige album? Toen wilden we alle kanten van ons laten zien: onze rustige, onze psychedelische en onze heftige kant. Maar moesten we dat nu weer gaan doen? Ik wilde eens iets totaal anders gaan doen, een raar concept. Ik had thuis nog zo’n oud Tascam cassettedeck staan. Die had ik tien jaar geleden eens voor €35,00 gekocht, maar eigenlijk nooit iets mee gedaan. Ik wist wel dat er een vette sound inzat.’

Hij besloot het apparaat eens aan te sluiten en de proef op de som te nemen. Hij wist het meteen. Het volgende album moest on the road worden opgenomen met dat apparaat in de tourbus. Gewoon zijn gitaar inpluggen in die recorder. Dat kon nog net rijdend, had hij bedacht. Drums en Hammond, altijd zo karakteristiek in het bandgeluid van DeWolff werden zonder pardon eenmalig geschrapt. Ga dat maar eens aan je bandleden vertellen, broer Luka, de drummer en Robin Piso, die machtige Hammond-speler.

Alle drie altijd heel open-minded

‘In onze band zijn we alle drie altijd heel open-minded hoor. Ze hadden aanvankelijk hun bezwaren, maar niet omdat ze deze keer hun instrumenten niet mochten bespelen. Ze dachten dat het lastig zou zijn om tijdens het toeren een plaat op te nemen. Vroeg op, laat in bed, bier drinken, veel reizen, dat is allemaal heel vermoeiend. En dan moet je ook nog eens onderweg een plaatje gaan maken.’

De hele band was om toen ze wisten hoe goed het zou worden. Daartoe moesten ze eerst een keertje proefdraaien. ‘Al we het echt gingen doen, dan moesten we wel eerst checken of het wel zou werken. Dus gingen we jammen…, in de bus ja. Daar is het eerste nummer van de plaat uit voortgekomen, Northpole Blues. Dat gaat erover dat waar je ook op de Noordpool staat, als je begint te bewegen, dan ga je zuidwaarts.’

Interessant hoor die tekst, maar niet echt wat wij nu graag willen weten. Maar: jammen in de bus? Hoe dan? ‘We hadden thuis al hele vette drum grooves opgenomen met een sampler. We gingen net zo te werk als die ouwe hiphop-gasten in de jaren tachtig en negentig werkten. Dat is de perfecte basis om te jammen. Luka drukte op knopjes om de drums te starten en Robin had een portable synth waarop hij ook baspartijen kon spelen. Ik speelde gitaar zonder versterker, rechtstreeks op dat apparaat ingeplugd.’

LONGREAD // BLOG - Dachten wij bij Sugar Mountain dat het goedkoopst gemaakte album van een artiest of band uit onze concertserie het debuut van Durand Jones & The Indications was voor een totaalbedrag $452,11, gaat ons eigen DeWolff daar nog eens dik onderdoor.

Live @ Rockpalast 2019

Lekker raw ’n dirty en een master mixer

Ze konden zichzelf horen via monitors die ze onder de bank in de bandbus hadden gepropt. ‘We hadden het geluid keihard gezet,’ gaat Pablo onverdroten verder. ‘We hoorden dus wel wat, maar natuurlijk niet zo goed als in een opnamestudio. Je kan in zo’n busje echt niet horen of er wel genoeg laag in zit. Maar wél dat het lekker raw ’n dirty klonk. Het resultaat was heel lo-fi. We vonden het heel gaaf klinken. “Half onverwacht” dachten we een volwaardige plaat te hebben gemaakt onder die omstandigheden.’

Wie zoals wij bij Sugar Mountain de uiteindelijke plaat hebben mogen horen, die echt moddervet klinkt, vraagt zich meteen af of er niet een heel goede mixer is ingeschakeld om de opnames zo goed mogelijk de huiskamers in te krijgen. ‘Dat klopt,’ bevestigt hij. ‘We hebben de plaat laten mixen door iemand die er heel veel vanaf weet, namelijk Wessel Oltheten. Hij heeft het boek geschreven Mixen Met Impact. Hij is behalve docent aan de HKU, zo’n beetje een halve scientist, een wizzard.’ Geloof ons: dat hoor je. Mede door master mixer Oltheten is het een onvervalste topplaat geworden.

Je moment van inspiratie pakken

It Ain’t Easy, de eerste single van het album, een funky liedje met een opvallend hoog meezinggehalte, is meteen maar een grote radiohit geworden. NPO 2 Radio twee bombardeerde het in november tot Top Song, hetgeen betekent dat het in powerplay rotatie kwam. ‘Van idee tot opname duurde in totaal tien minuten,’ verklaart Pablo bijna achteloos. De tekst was al half af en werd later nog afgerond en opnieuw ingezongen. ‘We hebben geleerd ons moment van inspiratie te pakken. In het verleden gingen we nogal eens kijken wat we het nog interessanter konden maken door bijvoorbeeld de akkoordenprogressie aan te passen. We hebben geleerd om snel te werken en onze eerste invallen te accepteren.’

LONGREAD // BLOG - Dachten wij bij Sugar Mountain dat het goedkoopst gemaakte album van een artiest of band uit onze concertserie het debuut van Durand Jones & The Indications was voor een totaalbedrag $452,11, gaat ons eigen DeWolff daar nog eens dik onderdoor.

It Ain’t Easy

Veruit hun beste plaat

De tweede single Blood Meridian I (er is ook een part II) is inmiddels ook al een tijdje uit. Als je alle tracks van het twaalf tracks tellende album hoort, dan val je stijl achterover van de gigantische muzikaliteit van dit trio. Als je zo uit je comfortzone durft te komen en je je ontwikkeling vooropstelt, dan ben je echt een grote. Op het bluesy swingende Made it to 27 – ongetwijfeld over het bereiken van deze traditioneel moeilijke leeftijd in rock – tovert Pablo een ‘vroege’ Johnny ‘Guitar’ Watson-achtige gitaarsolo uit zijn snelle handjes die je in één ruk naar je platenkast stuurt om die held ook weer eens te gaan draaien.

Op Let it Fly doet hij het doodleuk nog eens, maar dan de Johnny uit zijn Real Mother For Ya-periode. Jongens, dit is veruit hun beste plaat, eentje die wij niet direct zagen aankomen, zo ontzettend goed. En Pablo heeft nog nooit zo goed gezongen als op Tascam Tapes. Al met al een indrukwekkende prestatie.

Beetje biergeld plus samples clearen

Die $50 dollar die de plaat gekost heeft is zeker opgegaan aan biergeld net als die $452,11 bij dat debuut van Durand Jones? ‘Nou de plaat heeft echt niks gekost, want die spullen hadden we al. En we hebben wel voor meer geld bier gedronken eerlijk gezegd,’ verklapt hij. Wat wel na afloop nog een paar duiten heeft gekost is het clearen van al die sexy drum samples. In Love Is Such a Waste horen we The Meters terug bijvoorbeeld. En een leuk zoekplaatje voor de puristen is Impeach The President van The Honey Drippers. Prettige wedstrijd, zeggen wij. Veel plezier, dan luisteren wij nog even door.

Herinnering bij elke individuele track

‘In zeker zin spelen wij door al die samples met onze oude helden,’ merkt Pablo op. Wat is hem verder bijgebleven van dit bijzondere project. ‘Aan elk individueel nummer kleeft de herinnering van allerlei coole plekken waar we waren tijdens die opname. Dat hadden we niet bij onze vorige plaat Thrust. Dan zie ik gewoon die studio voor me. Bij deze plaat weet ik het allemaal heel precies nog.’

Soms ging de band na aankomst bij een club voor een optreden na de soundcheck nog even door met de plaatopnames. ‘We namen onze spullen gewoon mee naar binnen. We hadden zo’n rekje waar alles op stond. Ik zie ons nog zitten backstage in de AB in Brussel en ik herinner me iets soortgelijks in Rennes.’ Soms hoor je als je goed oplet het geluid van de bus, het zachte ronken van de motor op de achtergrond.

LONGREAD // BLOG - Dachten wij bij Sugar Mountain dat het goedkoopst gemaakte album van een artiest of band uit onze concertserie het debuut van Durand Jones & The Indications was voor een totaalbedrag $452,11, gaat ons eigen DeWolff daar nog eens dik onderdoor.

3 songs live @ 2 Meter Sessions | 2018

Live gewoon weer met drums en Hammond orgel

Een plaat opnemen in de bus, dat is op deze wijze waarschijnlijk nooit eerder gebeurd. Of wel? Jackson Browne heeft in de jaren zeventig ook wel opnames gemaakt terwijl hij midden in een tour zat, maar Pablo weet niet of de singer-songwriter daarbij zo ver gegaan is als DeWolff nu. Vast niet zeggen wij.

Live gaat de plaat niet in een tourbusje worden uitgevoerd, maar in de grote zaal van een uitverkocht Paradiso op 11 januari. Er zal gewoon weer gedrumd worden en ‘ge-Hammond’, maak je geen zorgen. Sugar Mountain feliciteert de mannen van DeWolff bij dezen met hun meesterwerkje Tascam Tapes.

Tekst door: Robbert Tilli

NB: Het concert op 11 januari in Paradiso is uitverkocht. Op onze Facebookpagina wordt regelmatig een ticket aangeboden via het betrouwbare TicketSwap-systeem.