Programma
Nieuwsoverzicht

Sugar Mountain Jaarlijstjes 2019

9 december, 2019

Jaarlijstjes Sugar Mountain 2019 2

Gooi maar een houtblok op het vuur, want we gaan ons weer warmen aan de jaarlijstjes van onze ambassadeurs. Ze hebben het afgelopen jaar mooi in kaart gebracht met de in hun ogen belangrijkste albumreleases van Sugar Mountain-muziek. Er zullen beslist albums over het hoofd zijn gezien. Dat zullen onze lezers ons vast kenbaar maken op Facebook, maar dat is dan weer een mooie reden om zo’n gemiste kans alsnog te tippen. Paul Cauthen, Tyler Childers, Buddy & Julie Miller, Garrett T. Capps, en The Highwomen worden het vaakst genoemd. Ambassadeur Runa Stam maakte voor ons ook nog de stand op uit de maandelijkse lijstjes. Dat geeft weer een iets ander beeld. Hoe dan ook voer voor discussie, smaken om over te twisten.

‘De Stamlijst’

Elke maand verzorgt Runa de Spotify-playlist, terwijl een andere ambassadeur, Ton Derksen, de nestor van onze club steevast de foto bij dit blog aanlevert. Bekijk voordat we de individuele lijstjes met hun ‘bubbling unders’ gaan bestuderen even naar de uitkomsten van haar ‘wetenschappelijk onderzoek’. ‘Hieronder staan de albums met de meeste unieke stemmen van dit jaar,’ legt Runa uit. ‘Dus als een en dezelfde persoon door het jaar heen een bepaald album vaker heeft genoemde, dan heb ik het toch maar éénmaal meegeteld. Een mooi lijstje!’ Tussen haakjes staat het aantal unieke vermeldingen.

* Steve Earle -Guy (7)
* Buddy & Julie Miller - Breakdown On 20th Ave South (7)
* Hayes Carll - What It Is (6)
* Justin Townes Earle - The Saint Of Lost Causes (6)
* Paul Cauthen - Room 41 (6)
* Jason Ringenberg - Stand Tall (5)
* Daniel Norgren - Wooh Dang (5)
* Tyler Childers - Country Squire (5)
* Robert Ellis - Texas Piano Man (4)
* Jesse Dayton - On Fire In Nashville (4)

Gooi maar een houtblok op het vuur, want we gaan ons weer warmen aan de jaarlijstjes van onze ambassadeurs.

Steve Earle - L.A. Freeway - 3/28/2019 - Paste Studios - New York, NY

‘Deze plaat leeft op een ander niveau’

Stefan Koer 
1. Bradbury - Talking Dogs & Atom Bombs
2. Kelsey Waldon - White Noise /White Lines
3. Po' Ramblin' Boys  - Toil, Tears & Trouble
4. Billy Strings – Home
5. Alexa Rose - Medicine For Living


Robbie Klanderman
1. Paul Cauthen - Room 41
Op zijn derde soloplaat Room 41 overtreft hij zichzelf; de liedjes zijn ronduit briljant en de muziek is beter dan ooit. Vrolijk is het allemaal niet, maar het is wel uit het leven gegrepen. Om kippenvel van te krijgen. Was ook een geweldig optreden in Paradiso!
2. Garret T. Capps - All Right All Night
De negen liedjes die hij schreef voor All Right, All Night behoren tot zijn allerbeste. Waanzinnig goed!
3. Buddy & Julie Miller - Breakdown on 20th Ave. South
Breakdown On 20th Ave. South bevat 12 waarlijk sublieme liedjes van Julie Miller. Soms directe emotionele uitbarstingen, soms spiritueel zoals het titelnummer. Maar altijd uniek, ook dankzij haar innemende stem. En muzikaal is Breakdown On 20th Ave. South dankzij de tweede stem en het gitaarwerk van Buddy onovertroffen.
4. The Great Dying - Bloody Noses & Roses
Zijn muziek switcht moeiteloos van ingetogen folk naar gierende Southern rock à la Drive-By Truckers, Slobberbone en Dexateens. De liedjes zijn fraaie filmische levensschetsen, gezongen met een stem die soms piept en kraakt en lijkt toe te behoren aan een man die al te veel heeft meegemaakt.
5. Jesse Malin - Sunset Kids
Veertien geweldige soms Ryan Adams-achtige nummers, een mede geschreven door Alejandro Escovedo en twee door Lucinda Williams. Soms rustig en gevoelig, maar soms ook hard rockend. Sunset Kids is een prachtplaat. Binnenkort in Paradiso!


Eddie Aarts
1. Tyler Childers - Country Squire
2. Ethan Johns & The Black Eyed Dogs – Anamnesis
3. The Delines - The Imperial
4. Tyler Ramsey - For the Morning
5. North Mississippi Allstars - Up and Rolling
Omdat er voor Purple Mountains, Lisa Hannigan & Stargaze, Robert Ellis, Nick Cave, Ida Mae, Hoth Brothers, Hayes Carll en Josh Ritter helaas geen plaats meer was in een lijstje van maximaal 5.


Jan Janssen
1. Jeffrey Halford and the Healers - West Towards South 
Alles klopt op deze plaat. Mooie gevarieerde composities en verrassende wendingen. Deze plaat leeft op een ander niveau.
2. Trigger Hippy - Full Circle & Then Some
Full Circle & Then Some is meer dan bijna een uur puike muziek. De kracht zit in het Trigger Hippy patent en de bereidheid een collectief te vormen om gebaande muzikale paden te vernieuwen.
3. Shane Alexander - A Life Like Ours
Op dit album bewijst hij eens te meer dat hij een muzikant is die met een minimum aan stijlmiddelen een maximum aan sfeer in een liedje weet te scheppen.
4. Joseph Parsons - Digging For Rays
In Nederland één van de meest onderschatte singer-songwriters, liet weer eens goed van zich horen.
5. Buddy & Julie Miller - Breakdown On 20th Ave South
Eens een fan altijd een fan. Adembenemende plaat.

Gooi maar een houtblok op het vuur, want we gaan ons weer warmen aan de jaarlijstjes van onze ambassadeurs.

Ethan Johns & The Black Eyed Dogs 'Runaway Train' (Live @ The Blues Kitchen Presents)

‘Het meest naar verlangd, het vaakst gedraaid’

Gooi maar een houtblok op het vuur, want we gaan ons weer warmen aan de jaarlijstjes van onze ambassadeurs.

Theo Lawrence - Prairie Fire

‘Krachtig breekbaar’

Jurian Glas
1. Mercury Rev (en anderen) – Bobbie Gentry’s The Delta Sweete Revisited
Ode aan het album The Delta Sweete uit 1968 van de (nog levende) country legende Bobbie Gentry. Dat Mercury Rev voor vrijwel elk nummer met een andere artieste – o.a. Hope Sandoval, Norah Jones, Rachel Goswell, Margo Price, Marissa Nadler, Lucinda Williams en Carice van Houten) samenwerkte heeft een rijk geschakeerd, sfeervol album opgeleverd. Ook zeer geschikt voor de winter!
2. Eriksson Delcroix - The Riverside Hotel
Een Belgische vrouw en man die op- en meeslepende swamp-blues en bluegrass maken, alsof ze jarenlang als antropologen participerende observatie in de honky-tonks van Louisiana hebben verricht. Een prettig gevarieerd album!
3. The Highwomen – The Highwomen
Niets van dit damesensemble gehoord totdat mijn partner deze plaat opeens vrijwel elke dag ging draaien. Het meest gehoorde album betekent eigenlijk automatisch ook het beste album van het jaar. Hier zeker!
4. Strand of Oaks – Eraserland
Een krachtig explosief album dat bij mij insloeg als een bom. Rock, blues & Americana.
5. Garrett T. Capps ‎– All Right, All Night
Dat muziekmaken ook met veel humor en plezier gepaard mag gaan, laat Garett T. Capps zien en horen en dan zeker ook in zijn shows. Een ware feestelijke happening meestal!


Annika IJdo
1. The Highwomen - The Highwomen
2. Maren Morris - Girl
3. Lily And Madeleine - Canterbury Girls
4. Lady Antebellum - Ocean
5. Wild Rivers - Eighty Eight


Bas Flesseman
1. Lankum - The Livelong Day
Superieure Ierse pracht. Donker, dreigend en krachtige voortzetting en evolutie van de traditie. Zangeres Radie Peat kent geen competitie.
2. Damien Jurado - In The Shape Of A Storm
Damien helemaal alleen met zn liedjes. Krachtig breekbaar
3. Big Thief - Two Hands
De beste live band van het moment
4. Mattiel - Satis Factory 
Catchy as hell.
5. Carlton Jumel Smith - 1634 Lexington Avenue
Beste soulplaat van 2019

Gooi maar een houtblok op het vuur, want we gaan ons weer warmen aan de jaarlijstjes van onze ambassadeurs.

The Highwomen: Redesigning Women

‘Hier kunnen Jay Z en Kendrick zelfs hun sampletjes ophalen’

Jody Behre
1. The Teskey Brothers - Run Home Slow
2. Black Pumas - Black Pumas
3. Robbie Robertson – Sinematic
4. Mavis Staples - We Get By
5. Tedeschi Trucks Band - Signs


Marga & Ton Derksen
1. Paul Cauthen - Room 41
2. Chris Knight - Almost Daylight
3. Delbert McClinton - Tall Dark & Handsome
4. Garrett T. Capps - All Right, All Night
5. Buddy & Julie Miller - Breakdown on 20th Ave South
Bubbling under: Under: Eilen Jewell – Gypsy; Jesse Dayton - Mixtape Vol. 1; Hoth Brothers - Workin' & Dreamin'; Bruce Springsteen – Western Stars; Justin Townes Earle - The Saint Of Lost Causes; Ian Noe - Between The Country; Jeffrey Halford and the Healers - West Towards South; Drivin N Cryin - Live The Love Beautiful; Roseanne Reid – Trails; Dawn Brothers & Friends - Next Of Kin (EP); Tim Knol & Blue Grass Boogiemen - The Dark Deep Woods; Todd Snider - Cash Cabin Sessions, Vol. 3; Quaker City Night Hawkers – QCNH; Ryan Bingham - American Love Song; Hayes Carll - What It Is; Danny Vera – Pompadour Hippy // The Year of The Snake


Robbert Tilli
1. Paul Cauthen - Room 41
Een stomp in de maag van iedereen die niets wil weten van vernieuwing in de country, en evengoed van hen die denken dat niet mogelijk is. Hier kunnen Jay Z en Kendrick zelfs hun sampletjes ophalen. Cauthen ging een jaartje totaal naar de klote op een hotelkamer van zo’n achenebbisj motel langs de Interstate. Room 41 was de hel, de plaat is de bevrijding. Disclaimer: ‘Don’t try this at home!’ Lees hier het blog.
2. Bruce Springsteen – Western Stars
Niets beter dan een lange autorit met Bruce op in de auto. Deze plaat – zijn beste sinds The Rising uit 2002 wat mij betreft – ademt alles van de sfeer en het stof van de Amerikaanse highways en byways. Filmisch zowel in de prachtig georkestreerd muziek als in de lyriek. Nee, geen politieke verwijzingen ditmaal. Het hoeft ook niet altijd. Zo wil ik ook wel ouder worden.
3. Tyler Childers - Country Squire
Releasedatum 2 augustus 2019 stond met chocoladeletters in mijn agenda gekalkt. Daarvoor had ik hem al helemaal bij elkaar gepuzzeld op Internet. Toen het eindelijk zover was, was ik aanvankelijk een beetje teleurgesteld dat hij precies gaf wat ik verwachte, maar niet meer. ‘Purgatory’ werd niet overtroffen, maar maanden later draai ik hem nog wel steeds heel veel. De volgende wordt beslissend. Lees hier het blog.
4. Sharon Van Etten –  Remind Me Tomorrow
Van een ‘gewone’ singer-songwriter met een Gibson gitaar, naar een buitengewone singer-songwriter met een Jupiter 4 synthesizer. Haar optreden bracht het beste van twee werelden. Gekleed in een Bordeauxrode jurk zong ze Seventeen, een van de beste songs van 2019. Lees hier het blog. Lees hier het blog.
5. Kevin Morby - Oh My God
Op het podium van Paradiso visualiseerde outsider Morby zijn album met enorme dotten watten die het wolkendek moesten uitbeelden. Hij stond met zijn big band namelijk in de hemel te spelen. Kort daarna deed hij het nog eens dunnetjes over, solo met saxofonist in ’t Zonnehuis. Lees hier het blog.

Bubbling under: Nick Cave – Ghosteen; Daniel Norgren - Wooh Dang; Buddy & Julie Miller - Breakdown On 20th Ave South; Robert Ellis - Texas Piano Man; The Delines - The Imperial; Mattiel – Satis Factory; Doug Seegers -  A Story I Got To Tell; Caroline Spence - Mint Condition; Dawn Brothers & Friends - Next Of Kin (EP); Aldous Harding – Designer; Robert Forster – Inferno; Justin Townes Earle – The Saint of Lost Causes; Philip Kroonenberg - Some More Time; Jason Ringenberg – Stand Tall.

Sugar Mountain Spotify Playlist

Onze Sugar Mountain Spotify playlist wordt elke maand ververst door Runa Stam.