Programma
Nieuwsoverzicht

Sugar Mountain ambassadeurs verrassen je met hun nieuwste muziektips

7 juli, 2023

Hanna Aldridge web Sugar Mountain juli tips

Traditionele honky tonk van Deke Dickerson & The Whippersnappers, mysterieuze donkere Americana van Hannah Aldridge en hedendaagse cosmic country van Pink Stones, ook deze keer weten de Sugar Mountain ambassadeurs je te verrassen met de nieuwste muziektips op het gebied van country en Americana. Zet snel de playlist aan om te ontdekken welke albums zij nog meer tippen. Met dank aan de bijdrages van Robbie Klanderman, Patrick van Sante, Runa Stam, Joost Abbel en Matthijs Ros.

Robbie Klanderman

 1. The Pink Stones - You Know Who
  Een van de meest verrassende debuutplaten van 2021 was Introducing… The Pink Stones. Dit was een hedendaagse versie van cosmic country, muziek waar Gram Parsons erg enthousiast over zou zijn. Nu, een kleine twee jaar later, is er de opvolger You Know Who. En opnieuw bewijzen The Pink Stones uit Athens, Georgia dat ze heel bijzonder zijn. Verplichte kost voor fans van Gram Parsons en Garrett T. Capps en voor liefhebbers van tijdloze en goede muziek.
 2. Tommy Stinson’s Cowboys In The Campfire - Wronger
  Tommy Stinson gaat de geschiedenis in als bassist van Guns N’ Roses en de geweldige The Replacements. Om die reden is de rest van zijn carrière wat onder de radar gebleven. Onterecht. Nu is er de plaat Wronger die hij maakte met zijn vriend Chip Roberts onder de naam Tommy Stinson’s Cowboys In The Campfire. Geweldige naam, ongelooflijk charmante plaat. Het is country, folk en rockabilly, gespeeld op een manier die sterk aan de Replacements doet denken. Enthousiast en rommelig, precies de muziek die nodig is om een bijeenkomst rond het kampvuur uit te laten monden in een drankovergoten feest.
 3. Hannah Aldridge - Dream Of America
  Hannah Aldridge groeide op in Muscle Shoals, Alabama, in het diepe en soms onheilspellende Zuiden van de Verenigde Staten. Dat is duidelijk te horen op haar formidabele nieuwe plaat Dream Of America. Negen nummers die niet altijd vrolijk stemmen, maar wel ongelooflijk veel indruk maken. Donkere en mysterieuze Americana die doet denken aan het werk van bijvoorbeeld The Handsome Family, maar ook aan de latere Marianne Faithfull en P.J. Harvey.
 4. Deke Dickerson & The Whippersnappers - Honky Tonkin’ Rhythm
  Thuis werd hij bedolven onder countrymuziek en hij wist: muziek is mijn leven. Hij ontwikkelde zich tot een van de allerbeste gitaristen van Amerika en er volgde een indrukwekkende carrière. Nu is er Honky Tonkin’ Rhythm waarvoor hij zijn begeleidingsgroep omgedoopt heeft tot The Whippersnappers. De plaat is een wilde mix van surf, rockabilly en traditionele honky tonk. Zestien fantastische nummers, subliem gitaarwerk, en Dickerson’s zang die nog nooit zo goed geklonken heeft.
 5. Carter Sampson – Gold Gold
  Het zevende album van Carter Sampson uit Oklahoma, begint met het titelnummer; een hard huilende pedal steel en dan is er de door merg en been gaande stem van Sampson die nog het meest doet denken aan een vrouwelijke tegenhanger van Waylon Jennings. De tien nummers op Gold zijn pure country met vaak ontroerende teksten over liefde, over haar moeder en over waar ze vandaan komt.

Bonus:
De veelbelovende track In The Throes van Buddy & Julie Miller van hun gelijknamige album wat eind september gaat verschijnen.

Patrick van Sante

 1. Danny Gillespie – Goodbye and Good Luck (EP)
  Deze tip kreeg ik van voormalig topambassadeur Ton Derksen en dan weet je dat het goed zit. Melancholische liedjes met een mooie instrumentatie, gezongen met een lekkere, karaktervolle stem.
 2. NQ Arbuckle – Love Songs For The Long Game
  Ook op deze schijf is de doorleefde stem van Neville Quinlan het grootste wapen. Ik ben niet zo’n fan van de drumcomputer op sommige nummers, maar fijn dat ze weer een album hebben gemaakt, er valt genoeg te genieten!
 3. M.Ward – Supernatural Thing
  M. Ward strooit weer met zijn kenmerkende poezelige liedjes, met als uitschieters ‘Too Young To Die’, een prachtig duet met het Zweedse First Aid Kid, en de wereldsong ‘Story Of An Artist’ van Daniel Johnston, om te huilen zo mooi.
 4. The Pink Stones – You Know Who
  Ook het tweede album van deze Cosmic Cowboys mag er wezen, snel naar Paradiso halen dit fijne bandje! Luister maar eens naar ‘Baby I’m Still Right Here (With You)’, een duet met Highway Queen Nikki Lane, die we onlangs hebben mogen verwelkomen in Paradiso Noord voor een prima show.
 5. Laura Cantrell – Just Like A Rose: The Anniversary Sessions
  Haar stemgeluid is nog net zo pakkend als op haar debuut ''Not The Trembling Kind' uit 2000. Een van de hoogtepunten op dit album is haar nieuwe versie van het door Jeff Tweedy geschreven ‘When The Roses Bloom Again’, in duet met grootheid Steve Earle.

Maandelijkse tips van de Sugar Mountain ambassadeurs

Runa Stam

 1. The Pink Stones - You know who
  Stones altijd fijn, ookal zijn ze roze :) Tweede album weer goede combi van country en rock, met bijdragen van Teddy and the Rough Riders en Nikki Lane.
 2. Horsehead - Sundogs dancing in the early morning light
  Nooit eerder van gehoord (114 luisteraars op Spotify!). Verdienen meer aandacht. Klinkt soms enorm als Tom Petty trouwens.
 3. Colby Acuff - Western White Pines
  Gewoon, lekker country album. Volgens mij geen familie, maar wel een goede naam.
 4. The Baseball Project - Grand Salami Time!
  Na ongeveer 10 jaar nieuw album van deze supergroup met oa Peter Buck en Mike Mills (REM) en Steve Wynn (Dream Syndicate).
 5. Natural Child - Be 'M Guest
  Onverwachts een nieuw album van een van mijn favorieten. Nog weinig kunnen luisteren, maar klinkt weer lekker 70's

  Bonus:
  Eindelijk weer nieuwe nummers van Colter Wall, Ryan Bingham en Turnpike Troubadours. Dus komen er albums aan :)

Joost Abbel

 1. Drew Holcomb & The Neighbors – Strangers No More
  Met de folky opener Fly weet je al meteen dat het goed zit op de nieuwste plaat van Drew Holcomb en zijn band The Neighbors. Het album klinkt als een klok en neemt je mee door verschillende sferen.
 2. Sunken Lands Sunken Lands
  Debuut van deze Nederlandse band rondom zanger Edwin Jongedijk. Prachtige songs die vooral live helemaal tot hun recht komen. Luister vooral ook het door Johnny Cash & June Carter geïnspireerde duet I'm Leavin' met Katja Kruit (onthoud die naam!).
 3. Hayden Pedigo The Happiest Times I Ever Ignored
  Voor liefhebbers van akoestische gitaar in de traditie van Ry Cooder en John Fahey. De gitaarcomposities klinken helder als een kabbelend beekje. Perfecte muziek om met de ogen dicht en de voeten omhoog van de zon te genieten.
 4. Lucinda Williams Rock N Roll Heart
  Een van mijn leraren op de middelbare school liet me ooit Car Wheels On A Gravel Road horen – een openbaring en mijn soundtrack voor de zomer na m'n eindexamen. Met haar nieuwe single grijpt Williams terug naar hoekige rock in de stijl van Bruce Springsteen. En volgend jaar komt ze weer naar Paradiso!
 5. Buck Meek Paradise
  De gitarist van Big Thief bewees met zijn album Two Saviors al dat hij een heel eigen stijl heeft met prachtige folky indie nummers en een aparte zangstijl. Paradise en Haunted Mountain zijn de singles in aanloop naar een nieuw album en een optreden in Paradiso in september.
The Pink Stones feat. Teddy and The Rough Riders

The Pink Stones feat. Teddy and The Rough Riders

Who's Laughing Now?

Matthijs Ros

 1. Drive-By Truckers - The Complete Dirty South
  The Dirty South wordt gezien als een van de meesterwerken van de Drive-By Truckers. Met nummers als Puttin’ People On The Moon, Carl Perkins’ Cadillac, The Day John Henry Died en Tornadoes is dit voor mij het beste album wat de groep heeft uitgebracht. Toch was zanger Patterson Hood nog niet tevreden genoeg. Zo heeft hij enkele vocale partijen opnieuw ingezongen en zijn er wat songs toegevoegd. Een must voor liefhebbers van deze band!
 2. Ags Connolly - Siempre
  Door het onlangs verschenen tribute-album Day of the Doug van Son Volt ben ik helemaal verslingerd aan de muziek van Doug Sahm. Dit Tex Mex album van Ags Connolly sluit hier goed bij aan. Al bij opener “Headed South for a While” weet je dat een heerlijk album vol accordeon op je staat te wachten.
 3. M. Ward - supernatural thing
  Minimalistische muziek waarbij je jezelf niet hoeft te vervelen vanwege de variatie in stijlen. Samenwerkingen met oa. First Aid Kit, Neko Case, Shovels and Rope en Jim James.
 4. The Nude Party - Rides On
  Helaas moest ik het optreden op 14 juni in Tolhuistuin missen. Ik hoorde van mijn mede-ambassadeurs dat het een geweldig concert was. Luister eens naar “Ride On” en je hebt het idee alsof je een oude Velvet Underground plaat aan het beluisteren bent. De volgende keer ben ik er in ieder geval bij!
 5. Fruit Bats - A River Running to Your Heart
  Voor wie behoefte heeft aan luchtige zomerse tonen om eens flink van de welverdiende vakantie te genieten! Ook voor liefhebbers van Hiss Golden Messenger

Bonus:
De Britse band James heeft een nieuw album “Be Opened By The Wonderful” uitgebracht met orkestrale versies van bestaande liedjes. Als je daar niet van houdt, luister dan bijvoorbeeld eens naar het nummer Getting Away With It (All Messed Up), een van hun beste songs.