Programma
Nieuwsoverzicht

Spill Gold knoeit en bloeit

11 juli, 2017

Spill Gold

Dit stuk heeft twee doelen: de lezer verleiden om te luisteren naar de geestverruimende klanken van Spill Gold en hem aansporen naar een concert van de jonge Amsterdamse band te gaan.

Laten we beginnen met het eerste door meteen debuutsingle 'Mercury' te embedden. Doe jezelf een groot plezier en klik op play voordat je verder leest.

Spillgold YT

Spill Gold - Mercury

Spill Gold wil de luisteraar in een 'trance-like state' brengen. Cum laude geslaagd met dat openingssalvo, met of zonder dat caleidoscopische kunstwerkje. Te midden van het overweldigende scala aan nieuwe gitaarmuziek is 'Mercury' al weken een lokkende sirene. Het verscheen op 2 juni, als voorbode van een EP die in oktober moet uitkomen.

Knoeien

De band wordt gevormd door zangeres/gitarist Rosa Ronsdorf, drummer Nina de Jong en toetsenist/zangeres Jessica Tucker. We kennen ze alle drie van Bird On The Wire, een band die 'niet dood' is maar voorlopig concentreren ze zich op Spill Gold. Knoei goud, zo zouden ze de bandnaam als gebiedende wijs willen vertalen. "Kom gewoon met je beste zelf", zeiden we tegen elkaar. "En doe er niet te moeilijk over. Laten we het gewoon delen, rommel er maar wat mee. Knoei maar."

Spill Gold bestaat sinds de zomer van 2016, ze hebben al opgetreden in Duitsland, Tsjechië en drie keer in Zwitserland. Uit elk decennium zouden ze wel een inspiratiebron kunnen noemen, we houden het voor nu bij Velvet Underground, Can en BEAK>. Grootste gemene deler: vrij en experimenteel. Ook ergens heel simpel soms, zoals de Velvets. Heel raak.

Waar ze met Bird On The Wire 'middagluistermuziek' maken, daar moet de luisteraar van Spill Gold niet alleen in een trance raken maar vooral ook gaan dansen. "Of voor mijn part op de grond gaan liggen, als ze er maar 'in' zijn", zegt Rosa. Om dat te bereiken hopen ze op net iets andere plekken en andere tijdstippen te gaan spelen. Midden in de nacht bijvoorbeeld, tussen twee dj-sets in.

Bloeien

De kiem voor Spill Gold werd gezaaid toen Nina een drumcomputertje kocht en Rosa een synthje. Om vervolgens tot bloei te komen toen ze gingen spelen met Jessica, die al wel meer ervaring had met dansbare muziek. Jess maakt al een tijdje synthpop onder de naam Fetter. Ze trad begin vorig jaar toe tot Bird On The Wire voor een tour, nadat haar voorgangster (die inmiddels weer terug is) naar Argentinië was verhuisd.

Nog even over de wens dat het publiek er 'in' raakt, geldt die noodzaak ook voor de bandleden zelf? "Naarmate je begint met spelen, ga je er vanzelf in", zegt Nina over het ontstaan van hun nummers in de studio. "Als je compleet de controle verliest, als ik bij Rosa zie dat ze het niet meer weet, dan is het echt goed. Dan ga je 'rollen', dan ben je echt die muziek. Ook al ben je in paniek, dan laat je je lichaam spreken, dan ben je in die trance. Daar zoeken we naar, en dat lukt nu ook heel goed."

Tot vandaag moesten we het doen met 'Mercury'. Laat je betoveren door de samenklank van de stemmen, vooral in de slotseconden. Of ga na de openingsminuut al voor de bijl, als de drum het overneemt van de percussie. Die prachtige overgang herhaalt zich even na minuut vier.

MQ Session #1

Heden presenteren we het nieuwe nummer 'Seven's March', een instrumentale worp. De eerste in een reeks live-sessies van het label Meduse MagiQ, waarvan Rosa medeoprichter is. Met het nummer bewijst de band haar eigen stelling dat hun nummers niet minstens zes minuten hoeven te duren om de luisteraar in extase te brengen.

Tekst door: Fedde Wiersma

Spillgold YT2

MQ Session #1: Spill Gold with Seven's March

Spill Gold treedt vrijdag op in Berlijn, zaterdag in Offenbach en zondag in Kassel. Op donderdag 20 juli staan ze in OCCII in Amsterdam. Nieuwe optredens in Zwitserland staan alweer op stapel, hopelijk volgt Frankrijk. Later dit jaar doen ze mee aan de Popronde.