Programma
Nieuwsoverzicht

small museum presenteert: I Dance Alone door Bogomir Doringer

10 oktober, 2023

W707 3057709 Small museum Bogomir Doringer

Bogomir Doringer – I Dance Alone
13 oktober – 15 januari 2024

Van vrijdag 13 oktober tot maandag 15 januari 2024 presenteert het small museum met trots het doorlopende onderzoeksproject I Dance Alone van kunstenaar Bogomir Doringer, dat in 2014 van start ging. Deze fascinerende visuele studie duikt in het hart van clubcultuur, waar Doringer vanuit vogelperspectief bruisende dansvloeren wereldwijd vakkundig documenteert. Door camera's boven deze energieke dansvloeren te hangen, observeert en documenteert hij de unieke uitdrukkingen van de zwelgende dansers die bewegen op de muziek.

In 2015 begon Doringer de levendige dansvloer van Paradiso voor het eerst te observeren tijdens het Amsterdam Dance Event. Na de corona pandemie werd Doringer uitgenodigd door het small museum om Paradiso's diverse nachtleven opnieuw te documenteren. De sociaal-politieke veranderingen die zich in de afgelopen acht jaar hebben ontwikkeld, roepen nieuwe vragen op bij de kunstenaar: Hoe heeft de clubcultuur zich de afgelopen acht jaar ontwikkeld? Welke invloed hebben sociaal-politieke veranderingen op de ritmes, rituelen en dansgebaren op de dansvloer? Hoe worden deze sociaal-politieke verschuivingen uitgedrukt en geïnterpreteerd door middel van dans? Voor Doringer zijn deze dansende mensenmassa's als wolken die een verandering van weer aankondigen: "Er is echt iets betoverends en magisch aan het zien van individuen die zich vrij bewegen in een ruimte."

Ingezoomd perspectief
In I Dance Alone zoomt Doringer in op de individuele lichamen die deel uitmaken van deze collectieve dansvloeren. De montage van de gefilmde dansers, uitgevoerd door Doringers creatieve partner Rafael Kozdron, brengt de kijker dichter bij de bewegingen van elke danser en creëert een intieme close-up van deze individuen op de dansvloer. Doringer vraagt ons na te denken over de bedoelingen achter deze bewegingen: Welke verhalen worden via deze dansen overgebracht en door wie? De kunstenaar legt de vraag ook bij ons neer en vraagt ons te reflecteren op de betekenis van onze eigen beweging en dans op de dansvloer.

De focus op deze dansende lichamen en hun unieke gebaren heeft Doringer kennis en inzicht opgeleverd in het steeds veranderende landschap van clubcultuur en hoe deze reageert of reflecteert op sociaal-politieke transformaties. Doringer's onderzoek heeft bijgedragen aan de herziene Nachtvisie van de gemeente Amsterdam op de nachtcultuur. Daarnaast blijft Doringer pleiten voor het belang van het nachtleven en dansen als een praktijk van vrijheid van expressie en beweging.

Live podcastopname en Q&A
Op maandag 15 januari 2024 organiseert het small museum een live podcastopname waarbij een uitgebreide discussie en Q&A met Doringer wordt gehouden in Paradiso en nieuwe inzichten die dit project heeft opgeleverd verder worden uitgediept.

I Dance Alone
Amsterdam Dance Event 2016

Vanaf 13 oktober 2023 tot 15 januari 2024 zal dit fascinerende werk te zien zijn in het small museum. Daarnaast kan meer van het I Dance Alone project ervaren worden als onderdeel van de groepstentoonstelling Wie danst is vrij, te zien in het Stadsarchief Amsterdam van 14 oktober 2023 tot 18 februari 2024.

Deze tentoonstelling is onderdeel van het overkoepelende onderzoeksproject: Nachtmakers. In dit project onderzoekt het small museum de rol van kunst en cultuur in het nachtleven. Met steun van het Mondriaanfonds leidde dit onderzoek tot een serie van drie verschillende kunstwerken van kunstenaars Bogomir Doringer, Gabey Tjon a Tham en Heleen Blanken.

Credits
Camerawerk:
2014-2016 Ben Geraerts
2018-2023 Rafael Kozdron
Editing en post-productie: Rafael Kozdron
With support from: AFK, Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds, Stichting Paradiso, City Archive Amsterdam

Special thank you to Sanne Lohof and Rosa Cherim

Trailer I Dance Alone

Gesprek tussen Bogomir Doringer en curator Rosa Cherim

small museum

Het small museum is een heel klein museum, alleen 's nachts zichtbaar, gehuisvest in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso. Bijna onzichtbaar voor het publiek, te midden van het drukke dagelijkse leven van Amsterdam en de voorbijrazende forenzen op de Weteringschans, wacht het small museum stilletjes tot de zon ondergaat. Zodra de zon onder is, de stad rustiger begint te worden en het bruisende nachtleven tot leven komt, begint het museum haar licht te schijnen.

Alleen geopend van zonsondergang tot zonsopgang, het small museum zoomt in op kleinere, minder prominente onderwerpen en vraagt ons te vertragen in ons drukke, soms hectische leven.

Ga naar de website
Small Museum2020 logo 1