Programma
Nieuwsoverzicht

Seun Kuti & Egypt 80 houden de traditie van Fela in stand

14 juni, 2018

Seun kuti

Fela Kuti was een Nigeriaanse muzikant én politiek activist. Hij ontwikkelde een eigen muziekstijl, die hij afrobeat noemde. Hij stond bekend om zijn kritische songteksten over maatschappelijke gebeurtenissen en de politiek. In 1997 kwam de legendarische zanger te overlijden. Blijkbaar zat het schrijven van bijzonder muzikale protestsongs in zijn DNA, want ook zoons Femi en Seun Kuti weten van wanten. Beide zoons zijn opgegroeid tot muzikale grootheden, en blijven trouw aan de afrobeat die door hun vader is ontwikkeld. 

Toch is er een duidelijk verschil te horen tussen de stijl van deze twee. Zo stonden we op 4 mei nog te swingen op het bombastische, vrolijke optreden van Femi Kuti. Maar zal zijn jongere broer Seun op 24 juni in Paradiso Noord veel dichter bij de stijl van zijn vader blijven. De nu 35-jarige Seun, saxofonist en bandleider, was nog maar 14 jaar oud toen zijn vader overleed. Al op jonge leeftijd nam hij de rol van zijn vader als zanger van diens band Egypt 80 over. Begin maart dit jaar brachten zij tezamen alweer hun vierde album ‘Black Times’ uit. De ervaren muzikanten van Egypt 80 houden de traditie van Fela in stand. Het samenspel zorgt ervoor dat Seun net als zijn vader klinkt. En zo gaat Seun verder waar zijn vader gestopt is.  

Seun Kuti & Egypt 80 - Black Times

Black Times

Black Times, mede-geproduceerd door jazzpianist Robert Glasper is niet alleen een supermuzikaal, funky album. Het zit ook propvol met statements die onder andere verwijzen naar de overheersende corruptie in zijn thuisland. “You promise jobs, and you close the factory. But there's always work in the penitentiary”, zingt hij bijvoorbeeld in het nummer ‘Corporate Public Control Department (CPCD)’. Zelfs in een rustig nummers als ‘African Dreams’ weet Kuti een sterke boodschap te verwerken. "Too many of the youths, lost to television, chasing the American dream. Too many of the youths, reliving the hype, living in a stereotype.” Met op de achtergrond de lyrics "Dream for Africa”, gezongen door de achtergrondzangers. Het knappe is dat zelfs als je niet op de teksten let (wat ik overigens wel aanraad!) je je alsnog helemaal kunt verliezen in de muziek.

Seun Kuti heeft duidelijk niet alleen de activistische kant van zijn vader geërfd, maar ook zijn muzikaliteit. Het resultaat is al vier ongelooflijk sterke albums. Black Times staat te boek als weer een belangrijk hoofdstuk wat betreft kunst als protest. Kuti is met recht een aardje naar zijn vaartje. Zondag 24 juni presenteert Seun Kuti met zijn band Egypt 80 het nieuwe album in Paradiso Noord. 

Door Fleur Reuser