Programma
Nieuwsoverzicht

Saskia Noort gooit muziek in de literatuur

22 mei, 2017

Josienne ben 1600

Onze ambassadeur, bestsellerschrijfster Saskia Noort (o.a. De Eetclub, De Verbouwing), is net begonnen aan een nieuw boek. We vroegen haar onder meer of ze naar muziek luistert terwijl ze schrijft. En zo ja, wat zijn die ‘arbeidsvitaminen’ dan precies? En passant vertelt ze over haar muziekervaringen met haar dochter en zoon in Amerika afgelopen jaar.

‘Arbeidsvitaminen’ voor bij het schrijven

‘Ik luister tijdens het schrijven naar muziek, vooral om in de karakters te komen. Niet altijd, want soms moet je in rust kunnen werken. Dat is hier volop. Ik zit nu namelijk op Ibiza. Daar is het in deze tijd van het jaar heerlijk stil.’ zegt Saskia. ‘Maar je hoeft je hier niet eenzaam te voelen. Het is een vrijzinnig eiland.’

Nieuw boek

Waar is ze momenteel mee bezig en wat is de begeleidende soundtrack tijdens haar schrijfwerkzaamheden? ‘Ik ben net begonnen aan een nieuw boek, geen thriller ditmaal, maar een roman. Het speelt zich ook af op een eiland, maar een ander dan Ibiza,’ onthult ze. ‘Op het moment luister ik vooral naar Neil Young en Cat Stevens. Dat heeft te maken met een van de twee hoofdpersonen. Hij is een schrijver en erg van de gouwe ouwen, Elvis, Bob Dylan… Het gaat over een schrijversechtpaar, waarbij de muzieksmaken erg verschillen. De vrouw heeft een iets jeugdiger smaak. Ze vindt dat hij maar naar depressieve witte ouwe mannenmuziek luistert.’ Meer onthullingen over haar nieuwe boek, dat volgend jaar pas zal verschijnen, doet ze niet.

Trots op folkduo Sam & Julia

Saskia is ook de trotse moeder van Julia Schellekens, a.k.a. Julia Noah, de helft van het folkduo Sam & Julia. ‘Ik denk dat het echt iets is voor Sugar Mountain, zeg ik niet alleen maar uit trots. Ze waren finalisten in de Grote Prijs van Nederland en stonden in het voorprogramma van Tangarine bij hun tour.’ Toevallig is hun singlepresentatie (If You Could Read My Mind) volgende week donderdag 16 februari in De Nieuwe Anita. ‘Het voorprogramma Jana Mila uit Amsterdam is ook heel goed,’ voegt ze er even enthousiast aan toe. Of we dus maar wel op tijd willen komen dus.

Nashville, de serie en de stad

Wie beïnvloedt nou wie? De moeder de dochter, of juist andersom, de dochter de moeder? ‘Julia studeert nu aan de popopleiding op het Conservatorium Amsterdam. Ze heeft altijd gezongen. En ze is voornamelijk beïnvloed door de smaak van haar vader. Het begon pas echt toen we samen naar de soap Nashville op Netflix gingen kijken. Die serie is nogal kitsch, maar er zit toch vaak heel fijne muziek in. Zij raakte erdoor geïnspireerd. Zij heeft haar hart verpand aan Americana en alt.country. Uiteindelijk zijn we met z’n drietjes naar Nashville gegaan afgelopen jaar, Julia, mijn zoon Mathieu en ik.’

Josienne ben 1600

Juke Joint Festival with Bill Perry

Ze hebben hun ogen uitgekeken daar in de hoofdstad van de countrymuziek en de publisherswereld. ‘We hebben veel gezien. Ik was echt onder de indruk van een Tribute to Linda Ronstadt met wel twintig verschillende jonge zangeressen die elk een nummer van haar zongen. We zijn ook in [country mekka] The Grand Ole Opry geweest, maar dat was niet echt veel goeds helaas. We hebben ook goede blues gehoord toen we in Amerika waren: Bill “Howl-N-Madd” Perry in Red’s Blues een jukejoint in Clarksdale, Mississippi. Ook heel mooi was Adia Victoria, een zwarte zangeres, een singer-songwriter met een blanke band. Ik heb haar album ook aangeprezen in mijn lijstje van 2016. Erg goed.’

Josienne ben 1600

Adia Victoria

Meer ontdekkingen

Terug in Nederland ging de muzikale ontdekkingstocht verder. Aan Saskia’s jaarlijstje was al af te lezen dat veel vrouwen in de Americana haar steun genieten. Ze geeft ons tot slot nog twee tips, een band en een duo, met alweer vrouwen in de gelederen.

Josienne ben 1600

Josienne Clarke & Ben Walker - Something Familiar

‘Ik hoorde een heel goed Nederlands bandje, Rivers, met een nieuwe cd Both of Your Wings. Wat ik nu veel draai is het album van Jossiene Clarke and Ben Walker (foto), genaamd Overnight.’ Daar moeten we het maar mee doen. Want er moet weer doorgewerkt worden aan haar nieuwe boek.

Tekst door: Robbert Tilli