Programma
Nieuwsoverzicht

Quantic

11 juli, 2017

Quantic

Iedereen kent ze. Die cratediggers die niet op reis kunnen gaan zonder thuis al uitgebreid te hebben nagezocht welke platenwinkels en rommelmarkten ze onderweg kunnen tegenkomen. Die ingetogen verzamelaars die uitgelaten een winkel uitstappen en superblij vertellen wat voor parels ze gevonden hebben. “Met die Mexicaanse zangeres van die ene plaat die ik je laatst liet horen, alleen nu zingt ze met een Uruguyaans orkest”. Inderdaad, ze kunnen stomvervelend zijn. Maar gelukkig houdt mijn vriendin het redelijk met me uit.

Voor sommige jongens wordt dat verzamelen echt serieus; ze maken er hun werk van. Dan gaat het niet meer alleen om het verzamelen van al uitgebrachte muziek, dan moet die herschikt, gemixt en gesampled worden. Een van die jongens is Will Holland. Beter bekend onder de naam Quantic groeide kleine Will op in een muzikaal gezin in Wales, met twee folk zingende ouders, en twee oudere zussen. Oh ja, vader was ook nog eens vroeg actief met computers en programmeren. Kleine Will groeit dus op met allerlei klanken om zich heen en met iemand die de technische skills kan uitleggen. Het resulteert opeenvolgend via een thuisstudiootje en dj-sets tot een debuutplaat, opgebouwd uit samples: The Fifth Exotic.

Quantic fifth

Quantic - The 5th Exotic

Daarna gaat het rap. Op het platenlabel Thru’ Thoughts werkt hij veel samen met Alice Russel, die je wel kent van haar White Stripes cover. Tijdens de tours die volgen, speelt er een live soulband mee. En na de tours verhuist Quantic naar Cali in Colombia. Dat liep natuurlijk uit op een orgastische duik in allerlei oude platenbakken. Compilatie na compilatie kwam uit: Tropical Funk, Palenque Palenque, Panama vol 2 en vol 3, The Original Sound of Cumbia, etc. etc.

In 2012 verraste hij de brede muziekwereld met zijn plaat Ondatropica, een samenwerking met Frente Cumbiero en een stoet aan muzikanten uit ‘Colombia’s Social Club’. Op de site van het project wordt gerept van ‘a modern classic’, en dat is het ook. Vanzelfsprekend hoort daar een ‘making of’ bij, hier de aflevering met held Anibal Velasquez.

Quantic

Aibal Velasquez nos canta el himno navideño

Die plaat Ondotropica heb je al, of ga je straks luisteren. Want nu, en daar draait een blogje om, naar de bijbehorende mixtape. Want Quantic, ook de beroerdste niet, gooit ze graag online, zijn mixjes van Angolese knallers, Colombiaanse afro of in dit geval guarijas en boogaloos uit Latijns Amerika: Vacilon!

Door Friso Wiersum