Programma
Nieuwsoverzicht

Public Body: "Ik zet mezelf vooral in de zeik op dit nieuwe album"

23 december, 2022

PB7

Het jaar 2023 gaat hét jaar worden voor de Britse ‘art-punk’ groep Public Body. Het afgelopen jaar is het vijftal druk bezig geweest met touren, het maken van nieuwe muziek, en er zijn een aantal line-up wijzigingen geweest. De groep staat bekend om hun gevatte teksten over alledaagse zaken, voornamelijk geïnspireerd door het fulltime werkleven. Neem bijvoorbeeld het nummer ‘Reset My Password’ of ‘Hard To Concentrate’. Dip dit in een indie, rocky, post punky sausje en je hebt Public Body. We spraken met bandleden Thom (drums), Luke (gitaar), Seb (zang + gitaar), Silke (basgitaar) en Tom (synths) tijdens het Left of the Dial festival in Rotterdam, om te vragen hoe het afgelopen jaar voor ze was en wat we van ze kunnen verwachten in 2023.

Is dit de eerste keer dat jullie in Nederland spelen?
Seb: Dat klopt! Dit is de allereerste keer dat we buiten Engeland spelen, dus het is allemaal erg spannend.

Wat zijn de eerste indrukken?
Luke: Ik vind het hier geweldig.

Tom: Ja ik wil echt naar Nederland verhuizen, ik vind het echt super hier. Het is meer open, schoner, de architectuur is top. Ik zag gisteren een heel mooi hek..

Luke: Ik weet niet of het komt omdat het in Engeland op dit moment echt een zooitje is. Maar ja, het is hier echt heel nice. 

Hoe zouden jullie het afgelopen jaar omschrijven voor de band? Ik zag dat jullie veel live shows hebben kunnen spelen en ook wat nieuwe muziek hebben uitgebracht. Hoe was 2022 voor jullie?
Seb: Ja het is best een goed jaar geweest. We hebben inderdaad aan het begin van het jaar wat nieuwe muziek uitgebracht. En dit was ook weer het eerste jaar na de pandemie. Dus het was fijn om er weer op uit te kunnen trekken als band.

Tom: We hebben ook een deal kunnen tekenen met het label FatCat Records. 

Silke: En Luke en ik zijn er bij gekomen, dus er zijn wat nieuwe gezichten bijgekomen in de band.

Luke: Ja ik ben er vorige week pas bij gekomen, dus ik heb nog maar drie shows met de band gespeeld. Maar tot nu toe is het echt top.

Hqdefault 221223 151922

Public Body

Ik kan mezelf best herkennen in de onderwerpen van jullie nummers - millennials die zich proberen te navigeren door het volwassen werkleven, inclusief Excel sheets etc. Waar haal je de inspiratie voor jullie nummers vandaan?
Seb: Ik hou er niet van om het al te persoonlijk te maken, en te schrijven over wanneer ik me verdrietig voel bijvoorbeeld. Ik wil het altijd wat grappiger maken en ik heb voornamelijk mijn baan in de zeik gezet. Ik werk vanuit huis en ik heb onze vorige nummers eigenlijk allemaal tijdens werktijd geschreven. Als ik bijvoorbeeld een online werkmeeting had dan kon ik gewoon stiekem de zangpartij opnemen met mijn koptelefoon op. Ik hoop dat ze daar nooit achter gaan komen.. Op zich was het best chill, want ik werd in principe betaald om nummers te schrijven. Dus een tip voor mensen die aan een nieuwe baan beginnen, ik zou gewoon het minimale doen zodat ze niet meer van je gaan verwachten. En zo kun je ermee wegkomen.


En hoe komt alles samen met de rest van de band?
Tom: Ja Seb schrijft voornamelijk alles, de teksten en partijen.

Luke: Ik denk dat dat ook iets is waar we straks aan willen werken, om een live set te creëren die meer is dan hoe de tracks op het album verschijnen. Om aan wat intro’s te werken en wat nummers samen te voegen, dat soort dingen.

Seb: Ja het is een beetje gek geweest, om de nummers niet allemaal samen in één ruimte te schrijven. We hebben natuurlijk last gehad van de pandemie en toen hebben we ook wat line-up wijzigingen gehad. Dus de nummers zijn voornamelijk door mij achter mijn laptop geschreven. Maar we zijn er nu klaar voor om het samen verder naar de volgende stap te brengen.

Ik zag dat jullie onlangs een paar shows samen met TRAAMS hebben gespeeld in het Verenigd Koninkrijk - hoe was dat?
Seb: Ja dat was super! De shows waren druk bezocht, we hebben veel handen van wat oudere mannen geschud, wat altijd fijn is. We hebben flink wat merchandise kunnen verkopen en we hadden het erg naar onze zin. Als voorprogramma act heb je dan de kans om in wat grotere zalen spelen, wat altijd fijn is.

Hqdefault 221223 152229

Public Body

Wat zijn de volgende plannen voor Public Body?
Seb: We zijn ons nu vooral aan het voorbereiden op volgend jaar. We willen volgend jaar in de lente ons nieuwe album uitbrengen. Daar is al één 7” single van uitgekomen, genaamd ‘Break From Life’. In januari 2023 komt er nog een single uit en we zullen hier en daar wat nieuwe muziek video's droppen. Het nieuwe werk klinkt denk ik wel anders dan ons vorige werk, het is wat luchtiger. Ik zet mezelf vooral in de zeik op dit nieuwe album. Het is sneller, er zitten meer synths in, het heeft een meer rock geluid en is minder indie. Het is hier en daar ook meer punky. 

Verder zullen we in maart naar Amerika afreizen om op SXSW te spelen en hopen we ook weer terug te komen naar Europa om daar meer live shows te spelen. Dus volgend jaar gaat het hopelijk allemaal weer beginnen. Dit afgelopen jaar hebben we het allemaal wat meer kunnen voorbereiden, en het album kunnen afmaken. Op Left of the Dial spelen en de tour met TRAAMS waren zeker ook hoogtepunten.

Welke bands kunnen jullie zelf tippen op dit moment? Zijn er artiesten die we hier in de gaten moeten gaan houden?
Silke: Ik ben een groot fan van Holiday Ghosts.

Seb: Mijn tip zou Beige Banquet zijn.

Thom: Ja dat is ook mijn aanrader, Beige Banquet. Een geweldige live band. 

Luke: Mijn tip is Ethan P. Flynn, ik hou echt van zijn muziek. 

Tom: Die van mij is The Byker Grove Fan Club, echt een geweldige band.