Nieuwsoverzicht

Principe Discos

Principe

De clubsensatie uit de barrios van Lissabon waar je nu niet meer om heen kan. Het zijn vaak de vergeten buurten van een grote stad waarin de meest creatieve stromingen tot stand komen. Zo ook in Lissabon. Laat die ene vakantie die je er hebt gespendeerd je niet misleiden.

Ook Lissabon kent net als Parijs en Londen een groot aantal arme buitenwijken die bevolkt worden door gezinnen uit de voormalig Afrikaanse koloniën. De slechte infrastructuur heeft in Lissabon mede gezorgd voor de segregatie van deze Afrikaanse diaspora. De leefomstandigheden van deze Portugezen heeft de laatste jaren zelfs tot de trend geleid dat veel gezinnen terug keren naar de voormalige koloniën Angola, Mozambique, Guinee Bissau en de Kaapverdische eilanden.

Het is alleen niet ondanks, maar dankzij dit verhaal over deze geïsoleerde buurten dat Lissabon op muzikaal gebied al enige tijd uit zijn voegen barst. De buitenwijken vormen namelijk het centrum van een wereldwijd netwerk, waarin muzikale invloeden vanuit verschillende culturen worden vermengd. De diverse elektronische sound die er is ontstaan is uiterst dansbaar en uniek in zijn soort. Het doet denken aan een rauwe versie van de latin-house-hype die zich vooral enkele jaren geleden deed gelden. Naast moderne kuduro en kizomba zijn er ook veelal ritmes hoorbaar die terug zijn te herleiden tot traditionele stijlen als funaná, Merengue en Semba.

Een groep dj’s en producers die nu de wereld rond trekken zijn getekend bij het Príncipe Discos label. Zelf noemen zij de muziek die zij maken ‘batida’ wat in het Portugees ook wel ‘het kloppen van je hart’ betekent. De combinatie van tropische ritmes met house en techno heeft inmiddels clubs wereldwijd aan het dansen. Vooraanstaand DJ Nigga Fox draaide onder andere al twee keer in Amsterdam en zelfs in de technotempel van Berlijn, beter bekend als de Berghain.

Door Bram Owusu