Programma
Nieuwsoverzicht

Picking up a book met MICH

12 december, 2019

Puab

Piet Parra, Sofie Winterson, Baby Bosma, Rimer London en Mick Johan vormen samen studioproject MICH. Het gelijknamige debuutalbum verscheen alweer twee jaar geleden, en stond in het teken van de smiley bursting with tears. Nu is er een nieuwe plaat, waarop een streep door ‘ja’ wordt getrokken. Wat dat ook precies moge betekenen, de formule blijft onveranderd: MICH maakt deprimerende liedjes met vrolijke gitaarmelodieën. Een prachtige zomer waarin alles sterft. Een gothic in het pretpark. Een heerlijk bandje om je schouders over op te halen. Één ding is wel veranderd; live wordt de band aangevuld met Benny Komala en Barend Brieffies op gitaar. Iets om naar uit te kijken. Welnu, ‘Picking Up A Book’, de eerste single van het nieuwe album is uit. De drummer sprak met gitarist Piet Parra en zanger Baby Bosma over het liedje, hun samenwerking, en het wel en wee van de band.

PICKING UP A BOOK MET MICH
Door Mick Johan

Hoe gaat het?
Piet: Druk, maar vooral in mijn hoofd en vooral druk met me druk maken.
Baby: Het gaat goed, dank je.

Niet dat het jullie iets kan schelen, maar met mij gaat het ook goed.
Leuk dat we weer samen spelen, hè?
Piet: Ja heel tof! We gaan alles live doen, althans dat gaan we proberen, haha. Geen clicktracks of gitaarloops dit keer waardoor er hopelijk wat meer energie in de nummers komt. 
Baby: Ja! Gewoon leuk, vrienden en soort van kennissen die muziek maken samen, dat is toch leuk!?

Ja heel leuk. We zijn een echte band, hè, met Barend en Benny erbij.
Piet: haha ja, best wel ja.
Baby: Ja klopt. Leuk. Zelf ga ik bijna nooit voor mijn lol naar live shows, ik luister graag thuis muziek. Ik vind bands persoonlijk altijd een beetje confronterend, ik bedenk liever zelf hoe de mensen in de band eruit zien. En als ik ze dan live zie verpest dat mijn beeld. Dus wat mij betreft zouden we net zo goed niet live spelen, maar ja. 

Ja, maar ja. Leuk dat je er zo enthousiast over bent.
Piet, ik heb gehoord dat je misschien wel op het podium meedoet dit keer. Is dat zo?
Piet: Ja, ik ga waarschijnlijk wat gitaar lead partijtjes meespelen op de achtergrond zitten op een stoel achterin , is best een tof effect als twee gitaren hetzelfde doen, soort live chorus effect. 

Lezen jullie graag?
Piet: Niet heel vaak, maar als ik lees is het nonfictie. 
Baby: Ja best wel. Ik ben wel snel afgeleid en vergeet ook wel snel weer wat ik gelezen heb. Maar ik vind ook vooral boeken heel leuk. Daar heb ik er een hoop van. En dan een beetje bladeren en stukjes lezen.

Ik heb ook een boek geschreven.
(Beide zwijgen minder ongemakkelijk dan gepast zou zijn.)

Sorry. Eh. Wat lezen jullie nu?
Baby: Het nieuwe boek van AHJ Dautzenberg en een boek van Heinrich Böll. Beide erg goed.
Piet: Ik lees Shakey, een biografie van Neil Young. Een tip van Jan Schenk.

Beautiful Jantje?
Piet: Ja, die ja.

Wanneer lees je het liefst?
Baby: In bed.

Ik vroeg: wanneer. Niet wáár lees je het liefst.
Baby: Oh nou sorry, hoor.
Piet: Ik lees het liefst voor het slapen. 

Hqdefault 191213 113829

MICH

Picking Up A Book

Heb je een lievelingsboek? 
Piet: 'Cured', een memoir van Lol Tolhurst. Hij is de voormalige drummer, toetsenist en mede oprichter van The Cure. Die had ik ooit van Niels Post voor m’n verjaardag gekregen.

Bedoel je onze manager Niels Post? 
Piet: Ja, die ja.

Leuke vent.
Baby: Mag ik ook nog wat zeggen, of vind je dat al niet meer belangrijk?

Oh ja, sorry. Wat is jouw lievelingsboek, Baby?
Baby: Alles van J.J. Voskuil.

Weet je wat mijn lievelingsboek is?
Baby: Nee, maar dat wil ook niemand weten. Wij schrijven de liedjes, jij doet dit interview, snap je?

Oh ja, sorry. Ik ken mijn plek.
‘Picking up a book’ is een vrolijk liedje, wanneer heb je het geschreven?
Baby: Volgens mij ‘s ochtends een keer met een kop koffie in ochtendjas in een paar minuten. Maar alleen de tekst, hè. Piet schrijft de melodieën. 
Piet: Rond 2015 had ik een soort jengel demootje gemaakt, die heb ik toentertijd nooit gestuurd, denk ik. Vorig jaar heb ik al mijn 'lost' demos aan Baby gegeven, en hij pikte deze er toen uit. Vervolgens is hij ermee aan de haal gegaan. Hij doet wel meer dan alleen maar de tekst, hoor.

Het lijkt wel een soort liefdesliedje. Had je iemand in je hoofd toen je het schreef?
Piet: Geen idee, haha! Die dingen vallen uit de lucht en soms raap ik ze van de grond op.
De demo heette 'just landed', waarschijnlijk was ik ergens geweest en had ik zin om iets te maken na een tijdje afwezigheid van thuis. Ik kan op reis nooit iets maken, ik ben echt een thuiswerker en als ik dan thuiskom van weggeweest komt er vaak een lading ideeën in de vorm van tekeningen of muziek.

En jij, Baby, heb jij het voor iemand geschreven?
Baby: Voor mezelf.  

De melodie is er vaak eerder dan de tekst he? Ben je nooit teleurgesteld in wat Baby ervan gemaakt heeft?
Piet: Haha, nee! Ik ben altijd verbaasd dat hij van mijn rommelige demo’s een solide geheel kan maken. We houden allebei van hele korte nummers, dat scheelt ook.
Ik houd ook erg van zijn teksten. Als hij de een demo met tekst terugstuurt voelt het meteen als een liedje en hoor je meteen of het gaat werken.

Ben je goed in loslaten?
Piet: Ik denk het niet, ik bijt me vast totdat het lukt. In mijn tekenwerk in elk geval.
Ik zie het vaak als een soort puzzel die ik moet oplossen. Met muziek maken kan ik overigens wel dingen loslaten. Althans iets beter dan normaal, haha.

Schrijf je beter als je verliefd bent of als je liefdesverdriet hebt?
Piet: Niet echt, denk ik, maar die energie zal vast meespelen als je met de melodie bezig bent. Van de vorige plaat zijn Four Walls en Knut Hamsun best verdrietige liedjes in de melodie maar ik was toen zelf niet in een mineur. Wat ik eerder al zei over dat dingen uit de lucht vallen, daar reageer ik het meest op. Het gebeurt ook weleens dat ik wekenlang mijn gitaar niet aanraak. Dan vallen er tekeningen uit de lucht die ik moet maken.
Baby: Mij maakt het niet uit, kan allebei. Of allebei niet, dat kan ook.

Zijn jullie blij met het nieuwe album?
Piet: Ja, is supertof geworden! Sterke teksten en wavy baslijnen van baby. Strak, angular en snappy drumwerk van jou, Mick! Sferische vreemde gitaarpartijen. Prachtig geproduceerd door Rimer London. Zijn synth sound zit er ook weer helemaal in. En de zang van Sofie (Winterson) werkt super goed samen met die van Baby. 
Baby: Je hebt goed geluisterd, Piet! Ik ben er ook heel blij, erg trots op, en heel tevreden mee.

Gelukkig. Ik dan ook!