
In de Paradisolezingen 2017 nemen topwetenschappers ons met zevenmijlslaarzen in acht stappen mee door de levensloop van de aarde. Van de oerknal naar de elementaire bouwstenen van het heelal, van complexe moleculen tot het eerste leven, van aap tot mens tot homo technologicus, en uiteindelijk tot kunstmatige intelligentie. De serie behandelt in vogelvlucht het ontstaan van leven in ons heelal en 'de evolutie van alles'. De eerste lezing is op zondag 5 februari, de laatste op zondag 18 juni 2017.

De oerknal wordt gezien als het startpunt van ons universum. De precieze natuurwetten die op dat moment golden, zijn niet bekend maar na korte tijd was de energie zodanig afgenomen dat bekende elementaire deeltjes konden worden gevormd. Op 5 februari bespreekt Stan Bentvelsen de wereld van elementaire deeltjes en krachten bij hoge botsingsenergie.
Astrobiologie is de studie van de oorsprong van het leven in het heelal en houdt zich bezig met de meest fundamentele vragen in de wetenschap: Hoe is het leven begonnen op Aarde en is er leven elders in het heelal? In de laatste twintig jaar hebben we geleerd dat het in het heelal wemelt van de planeten en dat van iedere vijf zon-achtige sterren er één een aarde-achtige planeet heeft in de 'bewoonbare zone'. Xander Tielens spreekt op 19 februari over de chemische wortels van het leven in het heelal.

Marileen Dogterom gaat op 12 maart in op de vraag hoe het leven er uit ziet op nanoschaal en hoe fysici, chemici en biologen met elkaar proberen te begrijpen wat de principes zijn van simpel, minimaal leven.
Wat is er veranderd in de evolutielijn die zich zo'n 6 miljoen jaar geleden afsplitste van de laatste gemeenschappelijke voorouder van chimpansee en mens, tot aan de bijeenkomst van zondag 2 april 2017 in Paradiso? Steph Menken licht aan de hand van gedateerde fossielen, artefacten en genen een deel van de sluier van de menselijke evolutie op en laat zien waar, wanneer en waardoor wij mensen zijn geworden.

De mens laat zich niet begrijpen zonder technologie. Techniek behoort tot de menselijke conditie. Binnen de filosofische antropologie is de relatie tussen mens en techniek dan ook een kernthema. Peter-Paul Verbeek gaat op 14 mei in op de vraag hoe homo technologicus verantwoord kan vormgeven aan de menselijke conditie.
De natuur zit vol met dieren en planten waar de wetenschap met bewondering naar kijkt omdat ze bijzondere eigenschappen hebben. Die eigenschappen hebben ze ontwikkeld om hun leefomgeving het hoofd te kunnen bieden. Marleen Kamperman geeft op 28 mei een overzicht van fascinerende natuurlijke materialen en laat zien hoe wij die voorbeelden uit de natuur vertalen.

Quantumcomputers zijn fundamenteel nieuwe machines om berekeningen te doen. Hun komst is aanstaande en samen met pas ontwikkelde technieken binnen de kunstmatige intelligentie gaan we een nieuw tijdperk in. We staan op de drempel van een quantumrevolutie. Harry Buhrman vertelt op 18 juni hoe quantummechanica de maatschappij drastisch kan veranderen.
De Paradisolezingen worden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso, met steun van NEMO Science Museum, de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen, Museum Boerhaave en de VPRO.