Programma
Nieuwsoverzicht

Paradiso wint IJzeren Podiumdier voor prestatie op het gebied van Diversiteit & Inclusie

22 januari, 2024

I Jzeren Podium Dieren2023 Foto Ben Houdijk

Op zaterdag 20 januari zijn tijdens Eurosonic/Noorderslag de IJzeren Podiumdieren 2023 uitgereikt. Dit zijn vakprijzen die jaarlijks worden uitgereikt door de brancheorganisatie voor poppodia en popfestivals VNPF. Paradiso won daarbij de prijs voor 'Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van diversiteit & inclusie'.

Het juryrapport van het VNPF schrijft daarover het volgende:

"Deze organisatie is actief, glashelder en met enorme focus betrokken bij activiteiten en taken op het gebied van sociale veiligheid. Sociale veiligheid houdt in dat bezoekers en werkenden zich werkelijk beschermd en vrij van ongewenst gedrag voelen in hun omgeving.

Deze organisatie ontwikkelt daarbij een zeer diverse nachtprogrammering, waarin veel ruimte is voor niet-voor-de-hand-liggende perspectieven en/of standpunten. Dit draagt in grote mate bij aan een bereidheid om van bepaalde normen afwijkende opvattingen te accepteren. Ook het door deze organisatie gevoerde personeelsbeleid is zeer gefocust op inclusie en diversiteit.

Daarbij worden ook flink wat risico’s genomen, wat misschien makkelijk lijkt, maar niet zo vanzelfsprekend is."

Ijzeren podiumdieren

Paradiso is trots om de prijs in ontvangst te mogen nemen. De afgelopen jaren is er zowel binnen de organisatie als in de (nacht)programmering veel geïnvesteerd in veiligheid, toegankelijkheid en een zo divers mogelijk aanbod. Voorbeelden hiervan zijn een nieuw wervingsbeleid met meer aandacht voor verschillende perspectieven, een eigen ontwikkelde safe space campagne, het aanstellen van een social awareness team bij clubnachten, een meldpunt voor onveilige situaties in welke vorm dan ook en vele nieuwe niche en/of laagdrempelige clubnachten. 

Paradiso is nog niet op het gewenste niveau op het gebied van Diversiteit & Inclusie. We leggen de lat voor onszelf hoog en blijven er hard aan werken om een veilig en open podium voor iedereen te zijn. 

Via deze weg feliciteren we ook graag alle andere winnaars met hun IJzeren Podiumdieren:

  • Festival van het jaar: Jera On Air
  • Marketeer van het jaar: Jaimy Weijenberg, Roadburn
  • Meest indrukwekkende prestatie op het gebied van duurzaamheid: Into The Great Wide Open
  • Programmeur van het jaar: Bert Dondorff, Melkweg
  • Directeur van het jaar: Eva van Netten, Welcome to The Village
  • Podium van het jaar: Vera
  • IJzeren Eierbal voor aanstormend talent 2023: Fieke Kloppenburg