Programma
Nieuwsoverzicht

Paradiso eert Fela Kuti met Fela's Day op 28 oktober en release vinylsingle Raúl Monsalve y Los Forajidos

6 oktober, 2022

Felas Day square

Op vrijdag 28 oktober viert Paradiso het nalatenschap van Fela Kuti tijdens Fela's Day in Tolhuistuin met Fulu Miziki Kolektiv, Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) en Raul Monsalve y Los Forajidos. Deze laatstgenoemde band brengt speciaal voor deze gelegenheid een 10'' vinylsingle uit via Super-Sonic Jazz Records.

Op vrijdag 28 oktober viert Paradiso het nalatenschap van Fela Kuti tijdens Fela's Day in Tolhuistuin met Fulu Miziki Kolektiv, Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) en Raul Monsalve y Los Forajidos. Deze laatstgenoemde band brengt speciaal voor deze gelegenheid een 10'' vinylsingle uit via Super-Sonic Jazz Records.

Fela Kuti, de 'Godfather of Afrobeat', wordt gezien als een pionier in het combineren van West-Afrikaanse muziek met Amerikaanse funk en jazz. De legendarische muzikant was daarnaast politiek activist, met name tegen corruptie en onderdrukking van de Nigeriaanse overheid in de jaren '70. Hij gaf op op 28 november 1983 voor het eerst een concert in Paradiso en kwam daarna nog vijf keer terug. Zijn revolutionaire gedachtengoed is nog steeds van toepassing op het huidige, wereldwijde tijdsbeeld. Het is dan ook belangrijk om stil te staan bij een grootheid als Fela. Daarom organiseert Paradiso voor de tiende keer een avond ter ere van de geboortedag van de artiest, dit jaar met optredens van Fulu Miziki Kolektiv, Raúl Monsalve y Los Forajidos en Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC). 

Fulu Miziki Kolektiv
Fulu Miziki Kolektiv is een Congolees afrofutoristisch kunstenaarscollectief. De band draait om artistieke bevrijding, vrede en heeft een strenge kijk op de klimatologische situatie van de Democratische Republiek Congo en de wereld. De band maakt hun instrumenten, kostuums en maskers van afval en restproducten en put naast de muziek van Fela Kuti muzikaal inspiratie uit de Congolese rumba en soukous, met stuwende percussie en strak ritmische instrumentatie.

Raul Monsalve y Los Forajidos
In de muziek van de Venezolaanse bassist Raúl Monsalve en zijn all-star ensemble van bekende Venezolaanse artiesten, waaronder "de stem van Venezuela" Betsayda Machado, zangeres Luzmira Zerpa (Family Atlantica) en drummer Dave De Rose (Agile Experiments, Moloko, Mark Ronson), vloeien futuristische Latin jazz, rauwe funk en afrobeat samen.

Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) 
Bantu Continua Uhuru Consciousness (BCUC) is niet zomaar een funk- en jazzband van de straten in het Zuid-Afrikaanse Soweto. De band maakt op eigenzinnige wijze energieke en gepassioneerde muziek en stoot tegelijkertijd allerlei vooroordelen over Afrika omver. Muziek is BCUC’s wapen in de strijd voor vrijheid (uhuru) die voor de gewone mens (Bantu) in Zuid-Afrika nog lang niet gestreden is, precies in lijn met het gedachtengoed van Fela Kuti.

10'' vinylsingle Raul Monsalve y Los Forajidos: 'Calipso Time / Deo E' Mono'

Speciaal in opdracht van Fela's Day brengt de Venezolaanse bassist Raul Monsalve y Los Forajidos via Super-Sonic Jazz Records deze maand de 10'' exclusieve vinylsingle 'Calipso Time / Deo E' Mono' uit. O
Op de single staan twee nummers: 'Calipso Time', wat een herinterpretatie is van Fela Kuti's 'Highlife Times'. De tweede track is 'Deo E' Mono', een afrobeatnummer samen met Chief Uduh Essiet, de originele percussionist van Fela Kuti's Egypt 80.

Het artwork is gemaakt door de Amsterdamse kunstenaar Desiree Schouteten. Zowel de digitale versie als de fysieke 10'' vinylsingle is te koop via onderstaande link.