Programma
Nieuwsoverzicht

Oumou Sangaré - de zangvogel van Wassoulou

25 juli, 2018

Oumou

De mussen vallen al weken van het dak, er lijkt geen einde aan dit zomerse weer te komen; heerlijk! Ticket to the Tropics maakt zich op voor een optreden dat perfect bij deze omstandigheden past. Op 31 augustus mogen we namelijk de tropische verschijning Oumou Sangaré in Paradiso verwelkomen.

 ‘De Malinese met de fluwelen stem’, wordt ze genoemd. Alleen al haar verschijning is een bezoek waard. Haar ene ensemble nog mooier dan de ander. De lippen immer blauw gestift en de haren prachtig gevlochten. Een diva pur sang, maar wel in al het positieve van het woord. 

Ingrid Enache website versie

Een clip van haar nieuwste album, om alvast in de stemming te komen (inclusief EN ondertiteling!)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

In thuisland Afrika is Oumou al jaren immens populair. In 1990 brak ze internationaal door met debuutalbum 'Massoulou', wat ‘vrouwen’ betekent. En daar hebben we gelijk het belangrijkste thema van haar muziek te pakken. Oumou zingt met haar heldere stem over allerlei aspecten van het leven. Maar vooral komt ze op voor de rechten van de vrouw. Ze snijdt problemen aan waar vrouwen dagelijks mee te maken hebben, zoals vruchtbaarheid en vrouwenbesnijdenis. Ook laat ze zich fel uit jegens polygamie en mannen die zichzelf veel te belangrijk vinden. Deze pogingen hardnekkige taboes te doorbreken, en haar succesvolle zakenimperium hebben van de zangeres een rolmodel van veel Afrikaanse vrouwen gemaakt.  

Nieuw album

Al acht jaar was er niets nieuws verschenen van de zangeres.Maar toen was er vorig jaar ineens het album 'Mogoya'. Een dijk van een comeback. Nog altijd strijdend tegen sociale ongelijkheid, is er op dit album toch een nieuwe Oumou te horen. De traditionele ngoni, kalebas en Wassoulou-klanken, worden nu vergezeld door elektrische gitaar en synthesizers, op een groove van afrobeat. Kom op 31 augustus naar Paradiso om je met eigen ogen en oren te verbazen over de 'zangvogel van Wassoulou'. Compleet met band en betoverende backing vocalisten. 

Door Fleur Reuser