De laatste jaren heeft zich hier in het Westen een ware discorevolutie voltrokken. Met als gevolg een vernieuwde interesse in alles wat daar ook maar een beetje op lijkt. Van funk en boogie met psych tot synth disco, de platenwinkels liggen er inmiddels weer vol mee. En de platenkast van je in de jaren 70 opgegroeide ouders is plotseling goud waard. Platenlabels gaan op zoek naar die vergeten funky pareltjes uit de gouden jaren 70 en 80. En wat blijkt, deze zijn wereldwijd te vinden.
Al geruime tijd is bekent dat er tal van funky Afrikaanse schatten te vinden zijn. De compilaties van Afrikaanse muziek van eind jaren 70 / begin jaren 80, de laatste jaren uitgebracht door Westerse platenlabels als Soundway, Analog Africa en Voodoo Funk, bevestigen het beeld van Westerse imitaties gecombineerd met lokale invloeden, wat leidt tot een unieke mix van muziek waarbij stilzitten je onmogelijk wordt gemaakt. Dit fenomeen beperkt zich trouwens niet alleen tot Afrika, want ook in Zuid-Amerika en menig tropische eilandengroep hebben soortgelijke ontwikkelingen plaatsgevonden, zoals bijvoorbeeld het London/Parijse platenlabel Sofrito maar als te graag verkondigt. Een band als Paradise Bangkok bewijst dat funky zelfs in Azië niet onbekend is.
Het is niet gek als je er net als ik vanuit bent gegaan dat de disco jaren 70 en 80 de Arabische landen had gepasseerd. De meest funky platen zouden ten slotte inmiddels wel zijn ‘herontdekt’. Wat zich boven de evenaar afspeelde was naar mijn inziens populaire Rai en meer mysterieuze Arabische liederen. Dankzij namen als Acid Arab, Omar Souleyman en DJ Zhao, kwam ik tot de conclusie dat vergeleken met Westerse stromingen Arabische muziek vooral goed samen gaat met duistere elektronische genres als deephouse en acid. Beide niet bepaald.. funky.
Niets blijkt minder waar. Jannis von Jakarta reist de Arabische landen af op zoek naar precies deze platen. Zijn vondsten presenteert hij onder Habibi Funk, zijn alter ego en tevens de naam van een beginnend platenlabel. In korte tijd heeft hij bewezen dat er totaal geen reden is om het Midden-Oosten en Noord-Afrika over te slaan in de zoektocht naar werelds meest funky tracks. In deze mix ontdekt hij de jaren 70 en 80 vanuit Marokko, Algerije, Egypte, Tunesië en Libanon.
Habibi Funk 004 Tracklist:
Ziad Rahbani – Electro Shock
Nordine Staifi – Oh-La-La
Little Prince – Kezzabi
Ouiness – Maa Lab Nat
Marwan Rahbani – The Visit
Fadoul – Al Zman Saib
Cats – Cold Sweat
Jema – Bob Marley
Robert Maalouf – Ana Wil Leyl
Ammar El Sheriyi – Gafno
Door Bram Owusu