Programma
Nieuwsoverzicht

Noura Mint Seymali naar Bitterzoet

17 mei, 2017

Noura Mint Seymali1600

Het was nog maar twee jaar geleden dat Noura Mint Seymali zichzelf op de muzikale kaart zette met haar debuutalbum Tzenni, maar ze is nu al niet meer weg te denken uit de Afrikaanse muziekscene. Door critici werd haar album bestempeld als een van de beste Afrikaanse releases ooit. Dat legt natuurlijk een zekere druk op de schouders. Maar gelukkig maakt Noura de verwachtingen helemaal waar met haar tweede plaat Arbina, die in september dit jaar verscheen. Ben jij een liefhebber van Tinariwen, Umm Kulthum en Captain Beefheart? Dan moet je zeker even opletten.

Noura Mint Seymali1600

Noura Mint Seymali – Na Sane van het nieuwe album Arbina

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Noura Mint Seymali verrast iedereen die luistert naar haar muziek. De combinatie van blues, funk, psychedelica en invloeden uit haar thuisland is echt vernieuwend. Het nieuwe album heeft een overwegend elektronische psych rock sound. Je hoort ook veel religieuze invloeden, ‘Arbina’ betekent ook ‘onze god’.

Samen met de steengoede gitarist en levenspartner Jeiche Ould Chighaly tourt de zangeres nu succesvol de hele wereld rond. Maar het begon allemaal klein. Het duo komt uit Mauritanië, een land aan de westkust van Afrika. Ze behoren tot een lange lijn griots, ook wel ‘verhalenvertellers’ genoemd. Een soort singer-songwriters en storytellers in één. Een ware kunst, die dit bijzondere duo weet te combineren met prachtige, melancholische ritmes die passen bij het meedogenloze woestijnlandschap van Mauritanië. Muziek werd Noura bijna letterlijk met de paplepel ingegoten. Haar moeder was dé zangeres van Mauritanië in haar tijd en haar vader was naast muzikant ook prominent voorvechter van de modernisering van de griot-cultuur. Van hem heeft ze ongetwijfeld haar rebelse karakter geërfd.

Niet iedereen was namelijk even blij met haar succes. Veel griots wilden de traditie liever binnen de landsgrenzen houden. Maar gesteund door haar vader koos ze toch haar eigen weg. En gelukkig maar, want op 9 december aanstaande kun jij nu zelf, in de Bitterzoet, deelgenoot worden van deze eeuwenoude, traditionele zangkunst.

Door Fleur Reuser