Programma
Nieuwsoverzicht

North Mississippi Allstars vinden feilloos de groove

1 juni, 2022

NMA 220601 141737

“Nothing runs deeper than family ties” opent de biografie op de site van de North Mississippi Allstars. Daar is in het geval van Cody (drums/keyboards) en Luther Dickinson (gitaar/zang) veel voor te zeggen. Muziek moet van jongs af aan een prominente rol hebben gespeeld, want vader Jim Dickinson was een gerenommeerd sessiemuzikant, soloartiest en vooral producer. De tweede generatie Dickinsons trad in zijn voetsporen, maar wel met een eigen koers. Blues en Southern Rock zijn hun basis, maar door de productie van meet af aan in eigen hand te houden benadert het duo muziek nadrukkelijk met een open blik. 

Dat kan ook niet anders. Punk, metal, funk en hiphop waren immers even bonafide invloeden als de blues en rock ’n roll waarmee hun vader naam maakte. Juist door hun verfrissende kijk werd het debuut ‘Shake Hands with Shorty’ (1999) direct buitengewoon goed ontvangen. Ruim 25 jaar en een dik dozijn albums later zijn de North Mississippi Allstars nog steeds een toonbeeld van flexibiliteit en ruimdenkendheid. Wie ooit getuige was van een van Cody’s spectaculaire elektrische washboardsolo’s weet hoe ‘out of the box’ het kan worden, maar ook met hoeveel respect er blues in de puurste vorm ten gehore wordt gebracht.

Ideale sidekicks
En dat is geen verrassing, want zoals het een Dickinson blijkbaar betaamt, werken de broers volop samen met- en voor collega’s in het vak. Vooral Luther lijkt hierbij een ideale sidekick te zijn. Zo stond hij in de studio en op podia geregeld John Hiatt bij en maakte hij jarenlang deel uit van The Black Crowes. Trouwe concertbezoekers konden hem in 2011 tijdens de twee afsluitende marathonconcerten van ‘Say Goodnight to the Bad Guys tour’ stevig tegenwicht zien bieden aan Rich Robinson. Onaangekondigd dook hij in 2018 op tijdens het door Sugar Mountain ondersteunde Once In A Blue Moon festival aan de zijde van Seasick Steve, wat de show van de krasse knar een fikse oppepper gaf. In het prachtige, door hem geïnitieerde albumproject ‘Luther Dickinson and Sisters of the Strawberry Moon’ gunt hij vooral zangeressen zoals Amy Helm, The Como Mamas, Allison Russell en Amy LaVere alle aandacht.

Hqdefault 220601 144050

The Black Crowes

Luther Dickinson's 'Ozone Mama' Solo on a Dubreuille Classic

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Muzikale duiventil
Bij de North Mississippi Allstars is dat anders. Hier zijn Cody en Luther absoluut de spil waar alles om draait. Hun ‘band’ is altijd een soort muzikale duiventil geweest, waar musici en (gast)vocalisten in- en uitvliegen. Klinkende namen als Cedric Burnside, Alvin Youngblood Hart, Ry Cooder, Jason Isbell, Duane Betts, Spooner Oldham en Mavis Staples zorgen er (soms diverse keren) voor dat de Allstars hun naam met recht dragen.

Ook op het eerder dit jaar verschenen album ‘Set Sail’ zit dat weer goed. Met Stax Records legende William Bell als gast werd Never Want To Be Kissed natuurlijk één brok onvervalste Memphis Soul. Set Sail klinkt echter ook – misschien wel meer dan ooit – als een echt groepsalbum. Dat zit ‘m voor een belangrijk deel in de toetreding van Lamar Williams Jr. Als zanger zorgt de zoon van de fameuze, in 1983 overleden bassist van de Allman Brothers, voor een aangenaam constant geluid. Ook de tweestemmige combi met Luther, die hierdoor de handen letterlijk meer vrij heeft voor gitaarcapriolen, werkt fantastisch. Wat de nieuwe plaat bovendien benadrukt, is hoe gemakkelijk de North Mississippi Allstars keer op keer feilloos de groove vinden. Ongeacht het tempo, of het nu het gospelachtige titelnummer, het slepende Outside of funkier tracks als See The Moon of Rabbit Foot is; wanneer Lamar, de twee Dickonsons en bassist (maar geen familie) Jesse Williams elkaar vinden – en da’s in de regel vanaf de eerste noten – draait de boel als de spreekwoordelijke geoliede machine.

Wanneer het speelplezier van de Dickinsons en consorten even groot is als toen de groep in 2019 ons land aandeed, kan bij voorbaat de ijzersterke Sugar Mountain Presents op maandag 6 juni onmogelijk minder dan een vliegende start krijgen. ‘No slackers!’ adviseren onze Engelstalige collega’s in zulke gevallen. U bent dus gewaarschuwd; het venijn zit ‘m ditmaal beslist niet alleen in de staart van het programma.

Eddie Aarts

Sugar Mountain Presents: Drive-By Truckers, North Mississippi Allstars, Sugaray Rayford & Jerry Joseph

Op maandag 6 juni organiseert Sugar Mountain 'Sugar Mountain Presents: Drive-By Truckers, North Mississippi Allstars, Sugaray Rayford & Jerry Joseph. Tickets voor één van deze concerten zijn een geldig entree tijdens deze speciale avond in Paradiso. De deuren van Paradiso gaan om 17:00 uur open.

Line-up: 
GROTE ZAAL
17:45 uur: North Mississippi Allstars
19:30 uur: Jerry Joseph
20:30 uur: Drive-by Truckers
BOVENZAAL
19:00 uur: Sugaray Rayford