Nieuwsoverzicht

Nieuw: podcast Small Museum Talk

W557 1177521 Musee Legitime edit

Aan de voorgevel van Paradiso huist het Small Museum, het kleinste museum van Nederland. In dit kleine museum exposeert Paradiso vernieuwende kunstwerken die een relatie hebben tot de populaire cultuur. In de nieuwe podcast Small Museum Talk gaat conservator Rosa Cherim samen met de kunstenaars verder in op de verhalen achter de tentoonstellingen. De eerste aflevering is nu te beluisteren.

Aan de voorgevel van Paradiso huist het Small Museum, het kleinste museum van Nederland. In dit kleine museum exposeert Paradiso vernieuwende kunstwerken die een relatie hebben tot de populaire cultuur. In de nieuwe podcast Small Museum Talk gaat conservator Rosa Cherim samen met de kunstenaars verder in op de verhalen achter de tentoonstellingen. De eerste aflevering over de tentoonstelling ‘Musée Légitime’ van Martin La Roche is nu te beluisteren.

Tot en met 7 maart 2021 toont kunstenaar en verzamelaar Martin La Roche zijn ‘Musée Légitime’; een museum in de vorm van een hoed met daarin 11 kunstwerken. Deze werken zijn speciaal voor het Small Museum geselecteerd; elk object vertelt niet alleen een eigen verhaal, maar heeft ook een connectie met Paradiso. In de eerste podcastaflevering van Small Museum Talk gaat conservator Rosa Cherim het gesprek aan met de kunstenaar, waarbij ze de luisteraar meenemen op een ontdekkingsreis naar de uiteenlopende verhalen achter de getoonde objecten. Benieuwd? De podcast is nu te beluisteren op via diverse podcast-apps.

‘Musée Légitime’ - Martin La Roche

Martin La Roche is in 1988 geboren in de Chileense hoodstad Santiago en tegenwoordig woont en werkt hij in Amsterdam. Nadat hij in 2013 zijn studie beeldende kunst aan de Universiteit van Chili afrondde, verhuisde hij naar Maastricht om een opleiding te volgen aan de Jan van Eyck Academie. Sinds 2015 werkt de kunstenaar tussen Santiago en Amsterdam.

Een verzamelaar, zo zou je Martin La Roche goed kunnen definiëren. In zijn werk is hij constant bezig met het creëren van deze verzameling van objecten. Het is een doorlopend proces, waarin hij zijn tijd besteedt aan het zoeken en verzamelen van objecten en het rangschikken en tentoonstellen ervan, om zo de verhalen te kunnen vertellen die de spullen met zich meedragen. De verborgen verhalen achter deze objecten worden op diverse manieren gepresenteerd en krijgen zo steeds weer een nieuwe betekenis. Dit uit zich onder andere door middel van performance, maar ook in andere vormen. Zo spelen gesproken en geschreven taal een belangrijke rol in de verhalende kwaliteit van de verzamelingen die Martin La Roche presenteert.

Small Museum

Het Small Museum is het kleinste museum van Nederland en, wordt gefluisterd, zelfs ter wereld. Het museum huist in een van de mededelingenkastjes aan de voorgevel van Paradiso, waar vroeger de mededelingen van de Vrije Gemeente in werden gehangen. Een van deze vitrinekastjes is omgebouwd tot expositieruimte, compleet met parketvloer, egale bovenverlichting en achterwand in ‘Rijksmuseum-grijs'. In dit kleine museum exposeert Paradiso vernieuwende kunstwerken die een relatie hebben tot de populaire cultuur. Eerder exposeerden onder meer Lernert & Sander, Bart de Baets, Job, Joris & Marieke, Simon Wald-Lasowski, Our Polite Society en Paul Nassenstein in het museum.

Het thema van het Small Museum dit jaar is Schoonheid en Troost, gebaseerd op een televisieprogramma van Wim Kayzer dat in 2000 door de VPRO werd uitgezonden. Daarin werd de vraag 'Wat maakt volgens jou het leven de moeite waard?' gesteld aan 26 gasten, bestaande uit schrijvers, filosofen, wetenschappers, beeldend kunstenaars en muzikanten. Gasten in de serie waren onder meer György Konrád, J.M Coetzee, Germaine Greer en Jane Goodall.