Nieuwsoverzicht

Muzikale Vredeskaravaan uit Mali in Amsterdam

Alifarka

De Culturele Karavaan voor de Vrede is een rondreizend gezelschap van Malinese muzikanten, dat de aandacht wil vestigen op de rijkdom van de muzikale tradities uit de Sahel. Door geopolitieke ontwikkelingen in de regio zien zij zich als hoeders van deze tradities genoodzaakt om letterlijk nieuwe wegen in te slaan.

De Culturele Karavaan voor de Vrede is een rondreizend gezelschap van Malinese muzikanten, dat de aandacht wil vestigen op de rijkdom van de muzikale tradities uit de Sahel. Door geopolitieke ontwikkelingen in de regio zien zij zich als hoeders van deze tradities genoodzaakt om letterlijk nieuwe wegen in te slaan. Dit jaar bestaat de karavaan uit twee bands: Ali Farka Touré Tributeband en Terakaft. Op 1 juli treden ze op tijdens het Afrika Festival in Hertme, op 4 juli geven ze een concert in Paradiso. Tussen deze optredens door - op maandag 3 juli - strijkt de Culturele Karavaan voor de Vrede neer in de Culturele Ambassade van het Amsterdamse Lloyd Hotel voor een ontmoeting met pers en publiek. 

Terakaft

Live sessie

De Culturele Karavaan voor de Vrede komt voort uit het Festival au Désert dat jaarlijks plaatsvond in de woestijn van Noord-Mali, in de buurt van Timboektoe. Toen het noorden van Mali in 2012 werd ingenomen door groepen rebellen en jihadstrijders kwam aan dit muziekfestival een abrupt eind. Intussen is de bezetting van Noord-Mali officieel verleden tijd, maar de situatie in het gebied is nog altijd onveilig en instabiel. De karavaan van Malinese muzikanten is in feite een festival in ballingschap dat zich sterk maakt voor culturele tolerantie en artistieke veerkracht.

Sinds haar oprichting reist de karavaan in wisselende samenstelling langs festivals en vluchtelingenkampen in Afrika, Europa en de Verenigde Staten. Het bezoek aan Amsterdam vindt plaats in het kader van een Europese zomertournee. De Culturele Karavaan voor de Vrede treedt op 1 juli op tijdens de 29e editie van het Afrika Festival in Hertme en staat op 4 juli (daags na de bijeenkomst in het Lloyd Hotel) op het podium van Paradiso in Amsterdam.

Dit jaar bestaat de karavaan uit:

Ali Farka Touré Tribute Band
De Ali Farka Touré Tribute Band is de vroegere begeleidingsband van de Malinese blueslegende Ali Farka Touré. De muzikanten zijn voor het eerst in tien jaar weer bij elkaar om een hommage te brengen aan hun overleden leider.

Terakaft
Terakaft is een Toeareg-band uit Mali. Een aantal bandleden pionierde eerder in Tinariwen, de groep die bekend staat als de grondlegger van de zogeheten ‘woestijn-rock’.