Programma
Nieuwsoverzicht

Muziekdocu Mali Blues in Paradiso

17 mei, 2017

Mali blues 3

Een must-see deze zomer is de muziekdocumentaire Mali Blues. Een roadmovie over hoe de burgeroorlog van 2012 – 2013 de rijke muziekcultuur van Mali heeft beïnvloed. Zo is de bevolking bijvoorbeeld een wetgeving opgelegd die elke vorm van muziek verbiedt. Voor een land dat vaak gezien wordt als de geboorteplaats van contemporary blues en jazz, is de impact enorm.

Trailer Mali Blues

Trailer Mali Blues

Gelukkig zijn er altijd types die belachelijke regels aan hun laars lappen. De documentaire volgt muzikanten die hun eigen plan trekken, ondanks de wetgeving. Één van hen is de internationaal beroemde zangeres Fatoumata Diawara. Tegen de wensen van haar familie in staat de Malinese singer-songwriter in haar land al lang bekend als actrice, danseres en zangeres. Een carrière waar ze als ongetrouwde vrouw hard voor gevochten heeft. Met de lancering van haar debuutalbum ‘Fatou’ in 2011 werd ze in één klap wereldberoemd. Een aantal van deze catchy nummers komt je ongetwijfeld bekend voor.

Fatoumata combineert Westerse pop en jazz met West-Afrikaanse Wassoulou. Ritmisch gitaarspel begeleidt haar warme stem in de melodieuze nummers over ingewikkelde problematiek in het dagelijks leven van veel Afrikaanse vrouwen. Ook haar eigen levensverhaal komt zo nu en dan aan bod. Een bijzondere vrouw. Bewonder haar 12 september aanstaande met eigen ogen en oren in de grote zaal van Paradiso. Bekijk hierboven alvast de trailer van Mali Blues.

Door Fleur Reuser