Programma
Nieuwsoverzicht

Menno van Waltzburg ligt niet te slapen

11 september, 2018

Waltzburg1200

Na een veel te lange zwangerschap is Waltzburg eindelijk bevallen van haar eerste EP. We kregen Menno Krivokutya te pakken tijdens de drukke kraamweken.

Kevin Morby is een van Menno's grote helden. "Iemand die z'n stem op een smaakvolle manier laat horen. Ik zou ook wel willen klagen over de wereld, maar ik vind van mezelf dat ik te weinig inhoud heb om mee te doen. Ik vind mezelf overal te halfbakken in."

Bescheidenheid siert de zanger/gitarist van Waltzburg. Het ene moment zegt hij dat hij 'heel erg' een romanticus is, het andere moment typeert hij zichzelf als 'best wel een pessimistisch sarcastisch kutjoch' (ik vroeg hem waarom hij in de bandbio op Spotify een 'pessimistic bedroom producer' wordt genoemd).

(Lees verder onder de Spotify-link)

Menno zegt overdag niet zo spontaan te zijn tegenover andere mensen, maar 's avonds in de kroeg iedereens beste vriend is. Het nummer 'Neon' gaat daar over. "Mensen zeggen dat we vrolijke muziek maken, en dat vind ik wel cool, maar de lading is allesbehalve vrolijk. Ik heb een donkere kijk op het leven en alle vragen."

"Maar wel met een knipoog", voegt hij snel toe. Ik bel met Menno naar aanleiding van het verschijnen van de eerste EP van Waltzburg en de vier shows die de Nijmeegse band deze maand geeft om dat langverwachte feit te vieren. "Het voelt alsof we veel te lang zwanger zijn geweest en nu eindelijk gaan bevallen", schreef het zestal op Facebook.

(Lees verder onder de video)

Hqdefault 180911 105622

Neon (Official Video)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

'Latest News' is de eerste release van de opnames die de band bijna twee jaar geleden maakte in de EpicRainbowUnicornStudio van Simon Akkermans en Pieter Vonk in Kytopia. Menno zegt dat ze toen al een heel album hebben opgenomen. "De vier nummers op de EP klonken als een logisch geheel uit alle nummers die we daar hebben opgenomen. Het album volgt ergens volgend jaar, de precieze data moeten we nog prikken, eerst gaan we touren met deze EP."

Reden te meer om Waltzburg live aan het werk te gaan zien, als de speellijst uiteraard meer dan vier nummers telt. Via een verborgen link op de site van Eurosonic/Noorderslag dook begin dit jaar al het juweeltje 'Gotor' op. "Ja, dat is ook een van mijn favorieten", zegt Menno. Het zou wel eens de single van het album kunnen worden. 

Deze leeftijd

Toen ik Kevin Morby vorig jaar interviewde, vroeg ik hem of hij enig idee had wat zijn held Bob Dylan uitspookte toen die zo oud was als Morby nu. Menno van Waltzburg is, ehh, 27 jaar. Hoewel het altijd een leuk feitje is dat ex-Beatle George Harrison pas 27 was toen hij 'All Things Must Pass' uitbracht ('So sick, misschien moet ik ook maar m'n baard laten groeien'), ga je het met een muzikant niet over deze leeftijd hebben. En dus begin ik over Tim en Jeff Buckley, de een werd 28, de ander 30 ('Ha ha, arme jongens') en Menno over Ian Curtis, die niet ouder dan 23 jaar werd. We concluderen dat het geen verdienste is om niet ouder te worden dan 27 en toe te treden tot die ene club. "Eigenlijk is het heel erg triest, laat maar."

(Lees verder onder de video)

Hqdefault 180911 105624

Ghost

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Snel terug naar de romanticus die in hem schuilt. "Als je Romantiek intikt op Google vind je 'm al', zegt Menno als hij even niet op de naam van het schilderij kan komen waaraan het artwork van 'Latest News' hem doet denken. Hij doelt op 'De wandelaar boven de nevelen' van Friedrich, inderdaad het eerste zoekresultaat. Op de hoes van Waltzburg prijken bergtoppen, wolken en een bankje waarop iemand ligt. Zo'n beeld is wel aan Menno besteed: "Je hebt zo veel voor je, de wereld is prachtig. En dan lig je maar een beetje te slapen. Mooi is dat."

Tekst door: Fedde Wiersma

Waltzburg staat 23 september in Cinetol

Waltzburg staat 14 september in Eindhoven, op 20 september in Den Haag, op 21 september in Arnhem en op zondag 23 september in Cinetol in Amsterdam.