Nieuwsoverzicht

Melbourne #3: King Gizzard & The Lizard Wizard

King Gizzard

In de serie ‘Huidige locatie’ belichten we vijf bands die de wereld veroveren vanuit dezelfde stad. Een thuishonk waarvandaan zo veel talent op ons afstormt, dat we ons afvragen wat er in het drinkwater zit. In deze eerste aflevering: Melbourne, Australië.

1. Rolling Blackouts C.F.

2. Flyying Colours

3. King Gizzard & The Lizard Wizard

Als er één band uit Melbourne de post ziet ophopen op de deurmat, dan is het King Gizzard & The Lizard Wizard. Hun belachelijke productiviteit zal inmiddels algemeen gekend zijn. Het geweldige ‘Flying Microtonal Banana’ is pas een paar maanden uit, en we krijgen er nog lang geen genoeg van, maar eind juni verschijnt de opvolger al. ‘Murder Of The Universe’ wordt hun tiende plaat in krap vijf jaar tijd. Dat het jaar 2017 vijf nieuwe albums zou brengen, bleek toch een tikje te ambitieus, zo lezen we in dit recente interview. Een derde album zit nog wel in de pijplijn voor dit jaar.

King Gizzard

King Gizzard & The Lizard Wizard - Han-Tyumi & The Murder Of The Universe

Het zevental boezemt op meer fronten ontzag in. Zo bleken op ‘Flying Microtonal Banana’ de bağlama en de zurna bij King Gizzard te passen als twee trommelstokken. Nu gaan wij al jaren stilstaand joggen als de muziek van deze Melbournians klinkt, bij het laatste album gingen daarbij voor het eerst ook de vuisten juichend de lucht in. Het was maar moeilijk te verkroppen dat een nummer als ‘Nuclear Fusion’ een schamele vier minuten klokt. ‘Rattlesnake’ (7:48) en ‘Open Water’ (7:14) waren dan ook de onbetwiste prijsnummers, al hadden die allebei minstens een kwartier mogen duren.

De zes nummers van ‘Murder Of The Universe’ die al online te beluisteren zijn, vormen samen het slothoofdstuk van drie chapters. Chapter 3 heet ‘Han-Tyumi & The Murder Of The Universe’, en je kan het beter zien als één nummer van 13 minuten. Het zijn grotendeels instrumentale nummers, van soms nog geen minuut, die aan elkaar worden gepraat door de verwarde cyborg Han-Tyumi. Alleen ‘Digital Black’ klinkt als vintage King Gizzard, al lonken de gitaren hier wat meer naar metal dan naar een goeie groove. Nee, op deze nieuwe nummers valt niet te touwtjespringen, maar fascinerend zijn ze zeker. We geven toe dat het kwartje pas na een paar luisterbeurten viel, maar inmiddels hopen we van ganser harte dat ‘Murder Of The Universe’ op dinsdag 20 juni integraal voorbijkomt in Paradiso.

Tekst door: Fedde