Programma
Nieuwsoverzicht

Maak kennis met dé sound van de Afro-Colombiaanse jeugd

29 september, 2017

Pico

Er is iets gaande aan de Colombiaanse noordkust en we kunnen er niet langer omheen. Vanwege de strategische ligging van de regio Urabá hebben de inwoners al jarenlang te maken met oorlogen en geweld. Maar sinds kort komt het gebied gelukkig onder de aandacht om een heel andere reden. 

Reusachtige geluidssystemen versierd met neonlichten, prints in felle kleuren en glitters sieren de straten. Uit de speakers van deze ‘Picós’ pompt op hoog volume een combinatie van reggaeton en champeta, gedraaid door de dj, ook wel ‘picotero’ genoemd. Het resultaat is een uitbundig straatfeest waar de hele buurt op afkomt. 

Een stukje geschiedenis

Dit is geen nieuw fenomeen. Na het verbod op de slavernij trokken bevrijde Afrikaanse slaven die naar Amerika waren gebracht naar de Caribische kustgemeenten van Colombia. Ook vestigden zich hier groepen gevluchte inheemse Colombianen. Dit heeft gezorgd voor een nieuwe generatie Colombianen met een gemixte achtergrond. Door de bewoners van het binnenland werd deze groep altijd een beetje met de nek aangekeken. Zelf maakten ze zich hier niet zo druk om, en ontwikkelden meer en meer hun eigen cultuur. Vanaf ongeveer 1960 kwamen de inwoners via zeelieden in aanraking met allerlei soorten muziek. Reggae uit Jamaica, soukous uit Congo en highlife uit Ghana bijvoorbeeld. De platen die werden meegebracht waren razend populair en werden door de Afro-Colombianen zelfs gebootlegd. Hierdoor ontstonden heel eigen versies van bijvoorbeeld nummers van Fela Kuti. 

Pico thumb

Wganda Kenya - Shakalaode

Naast muziek uit Afrika en Jamaica waren ook de typisch Colombiaanse muziekstijlen als cumbia en porro populair. De mix van al die stijlen is uiteindelijk samengekomen in het genre champeta, dé muziek van de Picó jeugd van tegenwoordig. Kenmerkend aan het genre is de pompende beat en de Afrikaanse gitaarpatronen. De vocals zijn meestal Spaanstalig of Palenquero, een Creoolse taal met een Spaanse basis. Dankzij het internet wordt het genre groter en groter en weten steeds meer mensen uit de hele wereld van het bestaan van de Picó-cultuur. Het biedt artiesten uit de Urabá regio een kans op een betere toekomst en brengt  de regio eens op een andere manier in de belangstelling. Maar de allerbelangrijkste reden waarom we dit vertellen is natuurlijk: ga het luisteren! Het is fantastische, dansbare muziek waar je heel blij van wordt. Om je op weg te helpen vind je hieronder een lijst met platen die nooit mogen ontbreken bij een goed Picó feest.

El boy c

El Boy C - Que Hablen

El menor menor

El Menor Menor - Prisión

Akim

Akim - Así Nace

Bad bunny

Bad Bunny - Soy Peor

Daddy yankee

Anuel AA - Sola ft. Daddy Yankee

Ozuna

Ozuna - Dile Que Tu Me Quieres

Dubosky

Dubosky - Con El Pa Que

Japanese

Japanese - Nos Fuimos