Programma
Nieuwsoverzicht

Lynch hielp The Veils over dood punt heen

13 september, 2017

Theveilspress2

Dolgelukkig dat hij deel mocht uitmaken van een 'David Lynch'-schreeuwmoment. Zo kijkt Finn Andrews terug op het recente optreden van The Veils in de tv-serie Twin Peaks.

Kan hij chocola maken van de onheilspellende scène waarnaar we vorige week al linkten? "Ik ben niet iemand die zich overgeeft aan analyses, I just enjoy being taken along for the ride."

We spreken telefonisch met Andrews om vooruit te blikken op het concert van The Veils begin volgende maand in Paradiso. Dat wordt hun laatste concert dit jaar met 'a few special things', ruim een jaar nadat het geweldige vijfde album 'Total Depravity' verscheen.

"Paradiso is altijd een belangrijke venue voor ons geweest, het was in onze beginjaren een van de eerste plekken waar we voor meer dan een paar honderd man stonden te spelen. Ik zal nooit vergeten dat tijdens ons optreden op London Calling m'n gitaar soort van explodeerde, de nek brak af."

Het belooft een intens avondje te worden, met uiteraard veel werk van 'Total Depravity' én van tweede album 'Nux Vomica'. Andrews spreekt van een 'high energy frenzied set' met minder ballads dan we van The Veils gewend zijn. Vanaf de eerste seconde van het openingsnummer tijdens deze tour, 'Here Come The Dead', weet Andrews niet meer waar hij is. Hij gaat zo op in de muziek, de nieuwe nummers vragen dat volgens hem nu eenmaal, dat het geen verschil meer maakt of hij in de India-tent van Lowlands staat of in Paradiso. "Voor dit materiaal moet ik in een specifieke mental space raken, en dat gebeurt meteen. We never had so much howling."

Theveils YT2

King Of Chrome (Live Video 2017)

"This album has been very kind to us", stelt Andrews tevreden vast over 'Total Depravity'. Het bracht de band op plekken waar ze niet eerder speelden en leidde tot de uitvoering van 'Axolotl' in Twin Peaks. De opnames voor de serie vonden begin vorig jaar al plaats, toen The Veils pas vijf of zes nummers van het album hadden opgenomen.

Aanmoediging

"Door een van onze nieuwe nummers uit te kiezen, heeft David Lynch ons over een dood punt heen geholpen. Na twee jaar schrijven en zes maanden in de studio begon de fut er een beetje uit te raken, we konden zijn aanmoediging goed gebruiken."

Stripped back

Tijdens de lange aanloop naar 'Total Depravity' wist Andrews dat hij geen akoestisch klinkend album wilde maken, vandaar de keuze voor producer El-P van het Amerikaanse hiphopduo Run The Jewels. Toch dook de band dit jaar voor het eerst in haar lange carrière de studio in om 'stripped back' versies op te nemen van een aantal nummers. Een wereld van verschil met de elektronische albumversies. "Zo klonken de nummers over het algemeen toen ik ze schreef, as stripped back as you can get."

Gevecht

Het is voor The Veils, zo geeft Andrews aan, elke keer weer een gevecht is om een album uit te kunnen brengen, om de financiering rond te krijgen en iedereen bij elkaar. "Het verbaast me nog steeds dat het ons één keer is gelukt, laat staan vijf keer. Dat besef drong vanochtend weer door, toen ik voor het eerst alle albums op vinyl voor me had liggen, nu ons debuutalbum 'The Runaway Found' voor het eerst op plaat is verschenen."

Andrews zegt dat hij al 15 nieuwe nummers heeft geschreven, dus de route naar een zesde album zal een stuk korter zijn dan de vorige keer. Ja, er zal ongetwijfeld weer een strijd moeten worden geleverd om alles rond te krijgen. "Daar ben ik inmiddels aan gewend en ook wel een beetje verzot op. Na Paradiso gaan we snel aan de slag met het nieuwe album. Weer iets heel anders."

Fazerdaze

Andrews wil tot slot iedereen op het hart drukken op tijd te zijn voor voorprogramma Fazerdaze uit Nieuw-Zeeland, na Engeland het tweede thuisland van The Veils. "Ze is een goeie vriendin van me en ze heeft een prachtig debuutalbum uitgebracht dit jaar. Of haar vrolijke muziek niet haaks staat op onze 'depravity'? Ehh ja, haha, ik hoop dat we elkaar mooi aanvullen."

Tekst door: Fedde Wiersma