Programma
Nieuwsoverzicht

Lukas Nelson behoeft geen nadere introductie meer

29 mei, 2018

Lukas Nelson Promise of the Real 2018

Ineens viel er zomaar een nieuw nummer van Lukas Nelson uit de lucht: Let Go Of Your Plans. Zit je naar Netflix te kijken, naar zo’n uitzending van David Letterman, My Next Guest Needs No Introduction met als gast rapper Jay-Z, hoor je ineens de meest getalenteerde Nelson-telg zingen met op tweede stem Madison Ryann Ward. Meteen opzoeken op internet natuurlijk. Producer Rick Rubin staat erbij. Wow, mooi cadeau! Het staat niet op zijn vierde naar hemzelf en zijn band vernoemde album Lukas Nelson & Promise Of The Real. We hebben een bonusreden gevonden om naar zijn concert te gaan op 16 juli in Bitterzoet.

Tussendoortje als appetizer

Het nummer staat dus niet op dat titelloze album, dat nog niet eens een jaar uit is. Het is echt gloednieuw. Het is speciaal gemaakt voor Letterman, de man die zo blij is dat hij het huis weer uit mag voor zijn zesdelige interviewserie met beroemdheden die geen nadere introductie meer behoeven. Die ouwe door de wol geverfde prof zat gewoon te popelen om weer aan het werk te gaan. Ze hoefden er even weinig moeite voor te doen om Nelson junior met Rick Rubin en Madison Ryann Ward de studio in te krijgen om een nummer op te nemen. Zulke lui voelen precies aan wanneer het moment om iets bijzonders vraagt. La Ward kende het lied amper, maar zette haar backing vocals achteloos in ’n uurtje op de band. Sugar Mountain is even enthousiast over het eindresultaat als de maker zelf.

Nou die Nelson is in de wolken. Hij behoeft eigenlijk ook geen nadere introductie meer. Maar goed, we doen het hieronder niettemin voor diegenen die nog een bepaalde inhaalslag hebben te maken.

Nelson junior treedt uit de schaduw

Je zal maar bekend staan als ‘de zoon van’ (Willie) en de ‘bandleider van’ (Neil), dan komt vroeg of laat het moment dat je uit de schaduw móét treden met je eigen ding. Dat is precies wat Lukas Nelson nu steeds meer aan het doen is. In juli komt hij alweer terug, ditmaal in Bitterzoet. Dat is relatief kort na zijn show in Paradiso Noord in oktober verleden jaar. Hij zit duidelijk in de lift.

Verwacht geen strikt op country geënte muzikant

Van Julian Lennon tot Jordi Cruijff en van Ziggy Marley tot Daley Blind, van zonen van beroemde vaders wordt altijd iets ondefinieerbaars verlangd wat ze niet zomaar kunnen brengen. Hoe het ook zij, Lukas Nelson lijkt moeiteloos op weg om de titel troonopvolger van zijn pa waar te maken. Hij overtreft met gemak de muzikale prestaties van het verdere nageslacht van Willie. De nu negenentwintigjarige, pendelend tussen Hawaii en Austin grootgebrachte Lukas Nelson, wordt een grote. Verwacht geen strikt op country geënte muzikant. Hij is veel meer. Het eind augustus 2017 verschenen naamloze labeldebuut op Fantasy Records, dat vroeger de plaatjes van Creedence uitbracht, bevat een waaier aan stijlen, van country tot gospel en rock. Nooit voelt het aan als een allegaartje. Wel als een weldadig gevarieerd menu. Als gitarist houdt hij zich nog in, maar het liefst zit hij ergens tussen Jimi en Stevie Ray in.

Stemgelijkenis en redelijk vertrouwd geluid

De invloed van vader Willie is uiteraard hoorbaar, vooral in zijn stem. Op Just Outside of Austin is het sprekend diens stemgeluid. De compositie klinkt redelijk vertrouwd in de oren, dat ook. Als je denkt: maar die gitaar, dat is toch echt pa. Dan klopt dat; die speelt ook mee op die song. Ook op Breath Of My Baby hoor je zijn vocale invloed terug evenals in slottrack If I Started Over, hetgeen zelfs een hommage is aan de pater familias. Maar geldt die gelijkenis niet voor heel veel kinderen, ook van niet direct beroemde ouders? Neem de proef op de som eens met je eigen stem. Je schrikt soms hoe erg je zelf op je eigen vader lijkt. Of moeder natuurlijk. Daar is niets vreemds aan.

Alles klinkt zo ‘belachelijk’ vanzelfsprekend

Wat de plaat zo mooi maakt, is de zelfverzekerdheid waarmee er gemusiceerd wordt door Lukas en zijn geolied spelende band. Alles klinkt zo ‘belachelijk’ vanzelfsprekend. Dat krijg je natuurlijk als je als band twee jaar mee bent geweest op tour als begeleidingsband van ‘Dinosaur Sr.’, Neil Young, en in die periode het album The Monsanto Years (2015) maakt met de naamgever van Sugar Mountain.

Mooi rijtje gastzangeressen

Lukas en zijn boys zijn nu echt klaar voor de troonsovername. Ze hebben voor hun onderscheidende vierde album ook de sterkste gasten uitgenodigd. De dames van de indiepop band Lucius uit Brooklyn, NY - Jess Wolfe en Holly Laessig - zingen op vijf van het dozijn tracks hun hart eruit, zoals ze dat eerder deden voor onder anderen Mavis Staples, My Morning Jacket en Wilco. Dat ze dat al meteen doen op de gospelachtige openingstrack Set Me Down on a Cloud voert het verwachtingspatroon omtrent wat nog gaat volgen danig op. Deze gospelachtige ballad legt de lat meteen op wereldrecordniveau. Spring daar maar eens overheen. Nou, ze doen het en houden nog over ook. De tekst slaat op het verlies van een dierbare persoon in het algemeen, maar de tragische dood van het kindje van een goede vriendin van Lukas vormde de directe aanleiding. Die typische Nelson-stem past precies bij dit soort tragiek.

Ineens viel er zomaar een nieuw nummer van Lukas Nelson uit de lucht: Let Go Of Your Plans. Zit je naar Netflix te kijken, naar zo’n uitzending van David Letterman, My Next Guest Needs No Introduction met als gast rapper Jay-Z, hoor je ineens de meest getalenteerde Nelson-telg zingen met op tweede stem Madison Ryann Ward.

Set Me Down on a Cloud

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Met Lady Gaga

Een heel bijzondere bijdrage komt er van Lady Gaga op backing vocals op de tegen Stax-soul aanleunende track Find Yourself. Zeg nu niet meteen: Lady Gaga?!? Ja lady Gaga! Laten we nou niet een discussie gaan beginnen of de grote popsterren wel kunnen zingen. Alsof crooner Tony Bennett zich dat afgevraagd had toen hij de grande dame of pop uitnodigde voor het duettenalbum Cheek to Cheek. Find Yourself is een mooi voorbeeld van Nelsons super directe stijl van tekstschrijven. Hij draait nooit om de hete brij heen. ‘I hope you find yourself before I find somebody else to be my lover,’ zingt hij. Kun je het duidelijker aan de geadresseerde lover overbrengen? Dacht het niet.

Onvergetelijke Georgia

Het opvallendste nummer op de hele plaat is Forget About Georgia, en niet alleen omdat het de langste track van allemaal is - een meer dan 8 minuten tellend epos, aangekleed in een mooi bandarrangement. Lukas’ subtiele gitaarspel bij dit nummer is uitmuntend. De tekst gaat weer rechtdoor zonder er al teveel vragen bij te hoeven stellen. Lukas zingt over een meisje, Georgia geheten, dat hij vanwege zijn ‘luhduhvuhduh’ het liefst zou vergeten, maar tegelijk ook weer niet. Laat staan dat de onvergetelijke Georgia hem vergeet, dat nooit natuurlijk: ‘Part of me hopes, she’ll never forget about me.’

Ineens viel er zomaar een nieuw nummer van Lukas Nelson uit de lucht: Let Go Of Your Plans. Zit je naar Netflix te kijken, naar zo’n uitzending van David Letterman, My Next Guest Needs No Introduction met als gast rapper Jay-Z, hoor je ineens de meest getalenteerde Nelson-telg zingen met op tweede stem Madison Ryann Ward.

Forget About Georgia

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Je hart breekt erbij

Dat vergeten lukt sowieso allerminst als je elke avond in je vaders band Hoagy Carmichaels evergreen Georgia On My Mind moet zingen, het lied dat de meeste bekendheid geniet in de uitvoeringen van Ray Charles en Willie Nelson. ‘Ray Charles is singing her name like rain on my window.’ Door merg en been gaat het. Ja die Lukas Nelson is heel intens. Je hart breekt erbij. Eind goed al goed: op een avond zingt hij het nummer, staat de bewuste Georgia ineens in het publiek. Ze laat het zich overkomen. Ze vindt het prachtig zelfs. Op zoiets hoop je stilletjes voor het optreden in Bitterzoet, maar dat zal wel een beetje te veel gevraagd zijn. Niet te hebberig zijn. Het zou al mooi zijn als hij dat Letterman-nummer doet.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Lukas Nelson & Promise Of The Real op 16 juli.

NB: Dit blog ie een bewerking van een eerder verschenen artikel op deze pagina.