Nieuwsoverzicht

London Calling-spotlight: British Sea Power

Bsp

Van alle bands die eind mei op London Calling optreden, behoeft British Sea Power natuurlijk de geringste introductie. De stronteigenwijze Britten bouwen sinds 2003 gestaag aan een dijk van een oeuvre, met naast vijf albums al drie soundtracks en twee jaar geleden nog ‘Sea Of Brass’, waarvoor eerder werk een facelift werd gegeven met brassbands. Net als bij Mogwai zijn die filmklussen geen onbeduidende tussendoortjes en zeer de moeite waard. Desalniettemin prijzen we onszelf gelukkig dat deze week een nieuw ‘gewoon’ album verschijnt, ‘Let The Dancers Inherit The Party’, op de kop af vier jaar na het geweldige ‘Machineries Of Joy’.

Bsp

British Sea Power - Bad Bohemian

Toen kraker ‘Waving Flags’ in 2008 verscheen, kon niemand om de vergelijking met Arcade Fire heen. Als je nu het nieuwe nummer ‘Bad Bohemian’ hoort, kun je alleen maar concluderen dat British Sea Power heel erg klinkt als British Sea Power. Dat geldt voor alle drie de nummers die al worden gestreamd om de nieuwsgierigheid naar het nieuwe album aan te wakkeren. Gelukkig maar.

Het optreden op London Calling is er eentje om naar uit te kijken, zo vaak treedt het geanimeerde gezelschap uit Brighton niet op in Nederland. Tijdens hun laatste concert hier, op 25 juni 2013 in Bitterzoet, mengden twee figuren in reusachtig berenpak zich dansend tussen de voorste rijen. En bandleden willen nog wel eens een onfortuinlijke sprong wagen vanaf een hoge versterker, of als menselijke stormram door het publiek heen.

Bsp

British Sea Power - Keep On Trying

Tekst door: Fedde