Programma
Nieuwsoverzicht

Line-up eerste voorronde van Zonneprijs bekend

29 augustus, 2023

Melqui

Na een succesvolle eerste editie gaat Indiestad door met Zonneprijs, de talentencompetitie voor aanstormend lokaal talent. Elke eerste donderdag van de maand kun je in het Zonnehuis in Amsterdam-Noord nieuwe muziek ontdekken, variërend van je nieuwe favoriete underground garagerockband tot de nieuwste aankomende alternatieve R'n'B ster.

De line-up van de eerste voorronde op donderdag 5 oktober is bekend. Deze avond zullen De Delegatie, Doubland, Melqui, Mereo en Relatief spelen. Lees hieronder meer over deze vijf artiesten. Ontdek ze bij Zonneprijs voordat ze groot worden. Meer info en tickets vind je hier.

Foto: Melqui

De Delegatie
De Delegatie is een garagerock duo die veel gebruik maakt van oude drummachines wat hun muziek een jaren tachtig sound geeft. Op een subtiele manier schrijven ze maatschappijkritische nummers. Begin dit jaar bracht De Delegatie de EP ‘Schande!’ uit met Nederlandstalige liedjes over wilde stakingen, demonstraties en een pijnlijk gevoel van verantwoordelijkheid.

Doubland

Deze vijfkoppige band is ontstaan gedurende de middelbare schooltijd van de twee vrienden Jorden Dekkers en Roy van Maren. Beiden hebben een jaar op school overgedaan en waren dus een doublant; zo kwam de bandnaam Doubland tot stand. Doubland is niet gebonden aan één genre of bepaalde bands. Maar sommigen zullen het omschrijven als indie, garage en psychedelisch. De muziek van Doubland nodigt aan de ene kant uit tot dansen door het snelle ritme, aan de andere kant roepen de teksten je op om na te denken.

Melqui
Op het eerste gehoor klinkt de muziek van de Amsterdamse indieband Melqui als melancholisch en romantisch die wordt gekenmerkt door de vingervlugge akoestische gitaar en rustgevende zang. De Latijns-Amerikaanse grooves en vocale cadans zijn een eerbetoon aan de Argentijnse en Portugese afkomst van frontman Lau Hochman. Echter pakken de nummers ook onverwachts uit met gedeconstrueerde beats en af en toe fuzzed-out momenten. Melqui's nieuwe album, dat dit najaar uitkomt, zet het liefdesliedje centraal. Met teksten in meerdere talen (Spaans, Engels, Portugees, Frans) weerspiegelt het onze geglobaliseerde en diverse samenleving. De muziek van Melquira stemt je tot nadenken met vragen over onderwerpen als identiteit, zelfbewustzijn, humor en surrealisme.

Doubland

Doubland

Ovidius

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Mereo
Mereo ontwikkelde zijn kenmerkende geluid van alternatieve pop gedurende zijn opleiding aan de Amsterdamse theateracademie. In 2018 studeerde hij af en kon hij zich volledig focussen op Mereo. Dit jaar markeert een belangrijk punt in zijn carrière met de release van zijn tweede album ‘Transference’ waar alternatieve pop en dansbare elektronische muziek samenkomen.

Relatief
Relatief: een vierkoppige nederrockband uit Amsterdam, duidelijk beïnvloed door de nederpop, ska en punk uit de jaren '70 en '80. Een repertoire van boze en lieve liefdesliedjes tot beukende protestsongs, gebracht in een energieke liveshow die van begin tot eind doordendert. Een band zonder blad voor de mand, dat is Relatief.

Aanmelden Zonneprijs 2023-2024

Nieuwsgierig geworden en lijkt het je wat om mee te doen? 
De inschrijving voor Zonneprijs 2023-2024 is nog steeds open. 

Bands en artiesten kunnen zich opgeven via indiestad.nl/zonneprijs en maken na inschrijving iedere maand kans om uitgenodigd te worden voor de komende edities. Uit alle inzendingen worden door een anonieme jury, bestaande uit muziekprofessionals, een selectie van vier tot maximaal zeven bands per editie gemaakt. Belangrijke voorwaarde om mee te kunnen doen is dat de artiest uit Amsterdam of omgeving komt. 

Zonneprijs web nieuwsbrief illustratie Sander Ettema