Programma
Nieuwsoverzicht

Limited edition van Stay Up Zimbabwe door Analog Africa

11 september, 2017

Bro valentino

Bro. Valentino, de artiestennaam Anthony Emrold Phillip, behoort tot de top 50 beste calypsozangers van de 20e eeuw. 

Zijn carrière begon bescheiden in de jaren ‘60 in Trinidad. Rond de jaren ‘70 werden zijn optredens professioneler, en na de ‘Black Power’-revolutie steeg zijn populariteit vanwege zijn sterke lyrics. Hij stond bekend als calypsozanger die zijn stem liet horen voor de arme en kansloze bevolking. De terugkerende thema’s in zijn songteksten zijn dan ook onderwijs en hogerop komen, wat hem de bijnaam ‘The People’s Calypsonian’ opleverde.

Stayupzimbabwe thumb

Brother Valentino - Stay Up Zimbabwe

Tegen het einde van de onrustige zeventiger jaren schreef hij zijn twee succesvolste nummers, nummers waar je de revolutionaire beweging flink in doorklinkt. Met het ritmische nummer ‘Stay Up Zimbabwe’ wist hij ieder publiek op te zwepen. Een jaar later bracht hij ‘Ah Wo’ [A Brand New Revolution] uit, geïnspireerd op de revolutie die een eind maakte aan het rechtse en gewelddadige bewind op het Caribische eilandje Grenada.

Samy Ben Redjeb en Pedo Knopp, de mannen achter het reissue label Analog Africa, gebruikten Stay Up Zimbabwe jaren geleden als openingsnummer op een festival. Het publiek was er weg van, en zo ontstond de droom om dit nummer voor meer mensen beschikbaar te maken. Die droom komt deze zomer uit, want de limited edition LP met prachtig vormgegeven hoes kan vanaf nu besteld worden op de website van Analog Africa.

Door Liselot van Kesteren