Colombiaan Luis Magín Díaz werkte zijn hele leven als boer en leerde nooit lezen of schrijven. Toch is hij degene die Colombia’s meest iconische folklore bedacht. Lange tijd bleef de man achter deze muziek anoniem. Nu brengt hij op 95-jarige leeftijd zijn eerste album uit.
Magín Díaz vertelt in een video dat hij gewoonweg niet zoveel geluk heeft gehad. Hoewel zijn nummers werden overgenomen door troubadours en daardoor nationale bekendheid genoten, lukte het hem niet copyright aan te vragen. Erkenning voor zijn bijdrage aan de muzikale geschiedenis van Colombia bleef uit, tot hij werd benaderd door het label Noname.
Magín Díaz - La Orisha de la Rosa
Nu is er het album ‘La Orisha de la Rosa’. Een feest voor fans van Colombiaanse muziek, en dan met name de bullerengue. Er staan prachtige traditionele nummers op, zoals zijn eerst geschreven nummer ‘Rosa’ en ‘Dolores Tiene Un Piano’. Magín slaat de handen ineen met bekende artiesten als Carlos Vives en Congolese artiest Dizzy Mandjeku. Ook staan er een aantal nummers op met een moderne twist, zoals het nummer ‘Me Amaras’ met de gypsy jazz band Monsieur Perine en ‘Mujeres Malas’, een elektronisch dance nummer met vocals van New Yorkse rapper Nani Castle. La Orisha de la Rosa is een samensmelting van stijlen en culturen. Het doel van het album was dan ook niet alleen om Magín’s stem vast te leggen en hem de erkenning te geven die hij verdient. Het creëren van interculturele dialogen met andere muzikale tradities vonden de producers net zo belangrijk.
De invloed van Magín Díaz op Colombiaanse muziek werd afgelopen zomer door het Ministerie van Cultuur geëerd met de Lifetime Achievement Award. Na een leven lang in de schaduw te hebben geleefd, heeft hij naast erkenning ook een geldbedrag gekregen waardoor hij zijn laatste jaren onbezorgd kan leven. Nieuwsgierig naar het album? Luister ‘m hierboven.
Door Liselot van Kesteren