Programma
Nieuwsoverzicht

Lee Bains III & The Glory Fires gaan de strijd aan

17 april, 2019

Lee Bains III The Glory Fires 2019

Na drie studioalbums die zo live klonken als de neten, kon er eigenlijk maar één Lee Bains III & The Glory Fires-album volgen: een écht live album. Dat is er nu met Live at The Nick. Dat wordt de pannen van het dak rocken daar in Cinetol op de drukst bezette Sugar Mountain-avond in tijden. Op 7 mei kun je namelijk kiezen uit drie optredens uit onze concertserie. Maar als je van bands houdt, die nog echt compromisloos kunnen rocken, dan is onze kleinste livelocatie ‘the place to be’.

Scherpe keuzes

Ja die dinsdag de zevende mei is me een druk concertdagje zeg! Je staat voor scherpe keuzes: Better Oblivion Community Center de gelegenheidsband rond Phoebe Bridgers en Connor Oberst in Paradiso of Ryan Bingham in De Duif. Probeer daar maar eens een keuze uit te maken! Zoals gezegd, voor de rockers uptown is het een eitje. Die hebben vast vorig jaar Lee Bains III met z’n bende zien optreden in de bovenzaal, op nog zo’n drukke Sugar Mountain avond, in januari vorig jaar. Toen waren de concurrenten Mud Morganfield (Grote Zaal) en Deer Tick (in Paradiso Noord). Later in het jaar stonden ze ook nog eens op de eerste editie van Once In A Blue Moon in het Amsterdamse Bos, maar niet op ons Sugar Mountain-podium. Ze hebben dus altijd een heleboel competitie als ze in Amsterdam staan. Dat podium wordt intussen steeds kleiner, maar dat zal de pret bepaald niet drukken. Rocken zullen ze, hoe dan ook!

Na drie studioalbums die zo live klonken als de neten, kon er eigenlijk maar één Lee Bains III & The Glory Fires-album volgen: een écht live album.

Nail My Feet Down To The Southside of Town (6/10/18)

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Petje achterstevoren op en knallen maar

Dat Live At The Nick album geeft goed aan wat je kunt verwachten van Lee Bains III en de zijnen. Het vroegere Dexateens-bandlid zet doorgaans z’n petje achterstevoren op z’n kanis, plugt z’n gitaar in en knalt meteen weg in de hoogste versnelling. Ze vervullen op de live podia eigenlijk precies dezelfde rol als Slobberbone zo’n twintig jaar geleden. Ook staat het helemaal niet zo gek ver af van wat The Drive-by Truckers doen. Het is vuig, het is hard, maar het gaat ook echt ergens over. Wat dat betreft is er weinig verschil te bespeuren.

Na drie studioalbums die zo live klonken als de neten, kon er eigenlijk maar één Lee Bains III & The Glory Fires-album volgen: een écht live album.

Complete Set SXSW 2018

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Leven in de zuidelijke staten

In het geval van Lee Bains III komt het leven in de zuidelijke staten aan de orde met inbegrip van alle moderne issues van racisme tot de hele gender-problematiek. En dat doen ze goed. Schop ze maar een geweten al die rednecks die geen idee (willen) hebben van wat er gebeurt onder hun ogen. Laat dat maar over aan deze vier gasten, die rocken als de beesten. Net als je denkt dat dit soort muziek gemaakt wordt door een uitstervend ras, is er altijd gelukkig weer een jonge band die krachtig het vaandel overneemt.

Het is ook niet zo vreemd dat een van hun albums, Dereconstructed (2014), uitkwam op het Sub Pop-label. Het vuur van Nirvana brandt ook zeker in Lee Bains III & The Glory Fires. Tegenwoordig komen de platen van deze band uit Birmingham, Alabama, uit op Don Giovanni Records. Hun ‘15 minutes of fame’ zijn dus alweer voorbij, zou je denken. Maar dat valt aan helemaal niets te merken, kunnen we je vertellen. Ze zullen er staan op 7 mei in Cinetol. Dat kunnen we je met klem verzekeren. Die gaan heus wel de strijd aan met de concurrentie.

Tekst door: Robbert Tilli

Koop hier je kaarten voor Lee Bains III & The Glory Fires in Cinetol op 7 mei.