Programma
Nieuwsoverzicht

Laat je fascineren door de unieke mountain rock reggae van TootArd

16 januari, 2018

97f258e6 VDH 0247

Opgroeien in een bergdorpje op de grens tussen Libanon, Syrië, Jordanië en Israël. Een gebied dat bezet werd door Israël, maar nooit officieel erkend. De leden van de band TootArd (‘aardbeien’ in het Arabisch) komen uit een stukje niemandsland. 

Broers Hasan (vocals, gitaar) en Rami Nakleh (percussie, bass) en Amr Mdah (saxofoon) hebben dus geen paspoort en geen nationaliteit. De papieren die een staatloze bij zich draagt heten ‘Laissez Passer’-documenten, ook de naam van hun laatste album. Onder het kopje nationaliteit staat dat hun identiteit ‘undefined’ is. 

TootArd - Laissez Passer

TootArd - Laissez Passer

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

En dat ondefinieerbare hoor je terug in hun muziek, want de muziek van TootArd is niet in een hokje te plaatsen. Zelf noemen ze het mountain rock reggae. De Touaregband Tinariwen vormt een grote inspiratiebron, en je hoort ook klassieke Arabische muziek terug. Maar niet te missen zijn de reggae-achtige invloeden van Bob Marley, muziek waar ze mee zijn opgegroeid. Deze stijlen vormen ze om tot een hele eigen sound. 

De nummers gaan van aanstekelijke rockgitaren en drums, met een reggaebeat op de achtergrond, via meer simpele tracks met Arabische invloeden. Andere nummers zijn juist weer meer beïnvloed door Amerikaanse pop-rock. Hoe dan ook, alle nummers zijn goed doordacht en blijven boeien.

TootArd - Laissez Passer

Kom naar TootArd voor een mix tussen blues, funk en reggae. Ze nemen je mee langs de grenzen van West-Afrika en Sahara, met zowel Caribische grooves als klassieke Arabische tunes. Voorheen misschien undefined, net als de mensen die het spelen. Maar met hun muziek hebben ze hun eigen sound en identiteit gecreëerd. En dat maakt het juist zo fascinerend.

Op vrijdag 9 februari speelt de band in Bitterzoet.

Door Liselot van Kesteren