Programma
Nieuwsoverzicht

L-A-N-G L-E-V-E IDLES

7 september, 2018

IDLES1200

Wie solidair is met immigranten, in het bijzonder met de Britse immigrant in tijden van Brexit, vindt een bondgenoot in IDLES.

Bij de maandelijkse tips van de Indiestad-ambassadeurs duikt voor de derde achtervolgende keer het jonge Britse gezelschap IDLES op. Hoewel ingetogen muziek je naar de keel kan grijpen, gaat er nog altijd niks boven een gezonde dosis post-punk, in het geval van IDLES met een flinke bom garage- en glamrock erbij. Het soort muziek dat een enorme hoeveelheid adrenaline in je lichaam pompt, muziek die je doet grijpen naar andermans keel.

In de brute single 'Danny Nedelko', vernoemd naar de van oorsprong Oekraïense zanger van fellow British postpunkers Heavy Lung, geen vergezochte beeldspraak maar duidelijke taal: 'He's made of bones, he's made of blood / He's made of flesh, he's made of love / He's made of you, he's made of me / Unity!'

Het is verleidelijk om IDLES in de lange traditie van geëngageerde punk te plaatsen. Maar wat heeft de band daar aan, wat schiet de immigrant daarmee op? Hopelijk put die kracht uit modern anthem 'Danny Nedelko', inclusief gespelde uitsmijter. Ook als je niet oplet wat er wordt gezegd, liggen die losse letters goed in het gehoor. "The D, the A, the N, the N, the Y, the N", etcetera.

Ja, ook de F, de U, de C, de K en de Y en de O en de U komen langs. In het Engels klinkt dat toch beter, zal ook Danny Nedelko ooit hebben gedacht. (FW)

Hqdefault 180907 142400
Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.