Programma
Nieuwsoverzicht

Kom dansen op de feestelijke folk van Janka Nabay & The Bubu Gang

28 november, 2017

JANKA

Afgelopen zomer zetten ze de Lima op z’n kop tijdens de vrijdagavond van Lowlands. Maar dat hun zomerse tunes het ook goed doen in de winter bewijzen Janka Nabay & The Bubu Gang op maandag 11 december. De vrolijke afrobeats en psychedelische synths zijn dan live te horen in de Kleine Zaal van Paradiso.

Voorman Janka Nabay en zijn bandleden brengen hun versie van bubu, folkmuziek van Moslims uit Sierra Leone, ten gehore. Met de traditionele sounds als basis en toevoegingen als synths en hedendaagse beats vormen ze een energieke en dansbare mix van afrobeat en psychedelische rock.

Janka Nabay & The Bubu Gang - Build Music

De Afrikaanse bubu werd na de islamisering van Sierra Leone vooral gebruikt tijdens de iftar, de avondmaaltijd tijdens de ramadan. Het was Janka Nabay die in de jaren negentig als eerste muzikant aan de slag ging met bubu. Hij verving de traditionele bamboefluiten en metalen pijpen door hedendaagse instrumenten en beats. Zo bracht hij bubu tot een hoger niveau en ontwikkelde zich tot succesvolle artiest in Sierra Leone. Helaas dwong de ontstane burgeroorlog hem te vluchten naar Amerika, waar hij in Washington D.C. belandde. De gevierde muzikant transformeerde tot een in een fastfoodrestaurant-werkende vluchteling.

Janka Nabay & The Bubu Gang - Santa Monica

Janka Nabay & The Bubu Gang - Santa Monica

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

David Byrne (Talking Heads)

Muziek bleef hij echter maken. Hij vormde een band, The Bubu Gang, met leden uit verschillende indie bandjes. Hun optredens bleven niet onopgemerkt want niemand minder dan David Byrne (voorman van de Talking Heads), ontdekte Janka en zijn gang in New York. Onder de indruk van hun muziek, bood hij hen meteen een contract voor drie albums aan. Dus werden oude cassettebandjes en andere opnames vanuit Afrika naar de Amerikaanse studio gestuurd. Na een beetje oppoetsen, de toevoeging van hedendaagse sounds en nieuwe vocals mocht het resultaat er zijn, waardoor de voormalig vluchteling nu de hele wereld over toert.

Janka Nabay & The Bubu Gang - Sabonah

Janka Nabay & The Bubu Gang - Sabonah

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Afgelopen maart kwam het album Build Music uit, met een sound die onvermindert vrolijk klinkt. Janka Nabay staat bovendien bekend als een echt podiumdier, dus verwacht een hoop energie en lekker veel interactie met het publiek. Kom zijn aanstekelijke bubu live beleven op maandag 11 december in de Kleine Zaal van Paradiso.

Door Liselot van Kesteren.