Programma
Nieuwsoverzicht

Knap staaltje Protomartyr

17 juli, 2017

Protomartyr

Een stoere bandnaam en fabelachtig mooi artwork weten wel eens de belabberde prestatie van een band te maskeren. Zo niet bij Protomartyr, bij wie overdonderend goede muziek alleen maar wordt versterkt door naam en beeldmateriaal.

Kijk maar eens naar de hoes van hun derde album dat in september zal verschijnen en bijpassende tourposter. Protomartyr is ook geen band die tegenvalt op plaat nadat je live bent overrompeld; op het doordringende studiowerk van de Detroitians is het prima teren. Maar toch, wie Protomartyr al eens rechtstreeks zag (bijvoorbeeld vorig jaar april in een uitverkochte kleine zaal van Paradiso), zal staan te trappelen van ongeduld om het nieuwe werk live te mogen ervaren.

Eerste voorbode 'A Private Understanding' is een bravourestuk van ruim vijf minuten met een outro van een kleine twee minuten, waarin zanger Joe Casey zonder een seconde te vervelen de regel 'She's just trying to reach you' blijft opdreunen. De voordracht van Casey klinkt vertrouwd, evenals het gitaargeluid en de algehele sfeer die de band weet op te roepen. Diepzinnige tekst ook weer. Wel atypisch is het drumwerk op wat het openingsnummer zal zijn van 'Relatives In Descent'. Ook niet alledaags voor deze post-punkers is dat 'A Private Understanding' op gezette tijden explosiever rockt dan we van ze gewend zijn.

Protomartyr is wat ons betreft een van de blikvangers van Le Guess Who? in november. Op de negende van die maand staat de band ook in Vera en op de elfde in Rotown.

Protomartyr YT

A Private Understanding (Official Video)