Programma
Nieuwsoverzicht

Julien Baker, om muisstil van te worden

26 juli, 2018

Julien Baker 2018

Een jaar geleden kreeg Julien Baker de grote zaal van Paradiso muisstil op een van de twee Sugar Mountain Presents-avonden in juni. Dat is een prestatie op zich tegenwoordig, maar haar fans zijn bijzonder toegewijd en aandachtig. Onze ‘buurman van Indiestad’ Fedde Wiersma wijdt onderstaand blog aan Baker die op 4 september op herhaling komt, ditmaal met Becca Mancari als support.

Adembenemend, kwetsbaar en veerkrachtig

Julien Baker is er eentje uit de categorie adembenemend kwetsbaar en veerkrachtig. Ook als je maar met een half oor naar haar teksten luistert, komt er een moment dat je je afvraagt hoe het nu met de 21-jarige Amerikaanse gaat.

'Maybe it's all gonna turn out all right / Oh, I know that it's not, but I have to believe that it is,’ zingt ze in het hemeltergend fraaie Appointments. Gelukkig stuit je al snel op een interview waarin ze zegt echt geen triest mens te zijn. Maar ja, dat interview dateert uit oktober, hoe zou het nu gaan met Baker?

Een jaar geleden kreeg Julien Baker de grote zaal van Paradiso muisstil op een van de twee Sugar Mountain Presents-avonden in juni. Dat is een prestatie op zich tegenwoordig, maar haar fans zijn bijzonder toegewijd en aandachtig.

Appointments

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Hoe zou het nu gaan met Baker?

De vraag dient zich onherroepelijk aan als je naar haar prachtige (tweede) album Turn Out The Lights luistert. Ze zingt dat ze erover fantaseert een elektricien te zijn, om in haar oren te kruipen en de draadjes in haar hersenen te kunnen herschikken. Zodat ze van haar trauma's en angsten verlost is, van haar psychische problemen en haar verslavingsgevoeligheid.

'Well I heard there's a fix for everything / Then why, then why, then why / Then why not me?' klinkt het in Happy To Be Here. Blij om hier te zijn? Mwah, het was haar sarcastische antwoord toen ze welkom werd geheten in de cirkelopstelling van haar eerste groepstherapiesessie.

Terug in Paradiso

Paradiso verwelkomt Baker terug op dinsdag 4 september, nadat ze een jaar geleden al optrad tijdens een Sugar Mountain Presents-avond. Ook nu valt het concert weer onder de vlag van Sugar Mountain, maar dat vormt natuurlijk geen belemmering om haar ook vanuit de Indiestad-concertserie te bewieroken.

'This Is Julien Baker'-playlist op Spotify

Luister eens naar de 'This Is Julien Baker'-playlist op Spotify, een serie die allang niet meer is voorbehouden aan de Stones, Eagles en andere giganten die al een halve eeuw of iets korter meelopen. Ook artiesten wier oeuvre nog lang geen 50 nummers telt, hebben tegenwoordig zo'n afspeellijst. Die van Baker telt 17 nummers in ruim een uur, inclusief haar show stelende gastrollen bij Frightened Rabbit (van de laatste EP die de Schotse band uitbracht voor het overlijden van zanger Scott Hutchison) en Manchester Orchestra. Grootste gemene deler is het samensmelten van de stemmen. Daar is maar een term voor: magie.

Tekst door: Fedde Wiersma

Koop hier kaarten voor het optreden van Julien Baker op 4 september.