Programma
Nieuwsoverzicht

Interview: Zitakula over nieuwe tracks, grote stappen en de bijna afgeronde albumtour!

30 november, 2017

Zitakula

Één vrouw, acht mannen en een zee van invloeden. Hun sound een mix van West-Afrikaanse funk, soul en psychedelische rock. Vernoemd naar de welbekende, prachtig gekleurde halsbandparkiet die - net als zij - op exotische wijze beetje bij beetje terrein winnen in ons stadsbeeld. 

Ze trapten hun albumtour begin dit jaar af met een stijfuitverkocht optreden bij ons in Paradiso. Inmiddels zit de tour erop, en sluiten ze af met een show in Paradiso Noord op 7 december. Tijdens dit concert releast Zitakula in samenwerking met de Paradiso Vinyl Club de single 'Oiseaux'. Tijd om wat meer over de band te weten te komen!

Zitakula - Oasis (Full Album)

Waar halen jullie je inspiratie vandaan?

De afrobeat van Fela Kuti en de muziek van Ebo Taylor vormen onze West-Afrikaanse, rode draad. Maar daarnaast hebben we achtergronden in jazz, funk, soul, psychedelica, hiphop en rock. We luisteren veel muziek, ontdekken nieuwe bands en steken elkaar daarmee aan. Soms hoor je dat terug in de grooves die we spelen. Wel geven we er altijd een heel eigen draai aan, waardoor de herkenbare Zitakula-sound ontstaat.

Hoe is vocalist Sandy op jullie pad gekomen?

We hielden audities en bij de tweede auditie kwam Sandy langs en het was gelijk raak. Ze kwam binnen, en op het moment dat we gingen jammen was het magisch. De band was het er direct unaniem over eens dat Sandy de nieuwe zangeres zou gaan worden. Sandy heeft weer totaal haar eigen muzikale invloeden en is daarnaast supermuzikaal en technisch begaafd. Ze versterkt het instrumentale deel van wat we doen. En live is ze legendarisch, ze windt de crowd om haar vinger, everybody loves her!

Sandy, hoe is het om met acht mannen op tour te zijn?

Sandy: Toen ik bij de band kwam, kreeg ik er ineens zeven broers bij. Later met Ruben erbij werden dat er zelfs acht! Ik heb geluk gehad dat onze wegen elkaar hebben gekruist. De guys zijn attent, hulpvol en zorgen voor elkaar. Net een echte familie. We proberen er altijd voor te zorgen dat iedereen zich thuisvoelt in de Zita-Tribe. En ik word echt enorm verwend door ze! #spoiledlittlesister

Binnen 4 maanden namen jullie debuutalbum ‘Oasis’ op. Hoe zag dat traject eruit?

Als pure waanzin! Sandy kwam halverwege de zomer van 2016 bij de band. We zijn toen als een gek nieuwe nummers gaan schrijven, demo's gaan opnemen en zijn eindeloos blijven schaven. Een aantal nummers hadden zelfs twee weken voor de opnames nog geen lyrics. Maar we hadden zoveel zin om een album op te nemen, we wilden aan de wereld de nieuwe Zitakula-sound laten horen! Het album is mede gefinancierd door crowdfunding. Dat het zo’n groot succes zou worden hadden we nooit durven dromen. Het leuke is dat de donateurs heel betrokken waren bij het albumproces en dat ook nog steeds zijn.

Wat is jullie het meest bijgebleven van deze eerste albumtour?

Naast veel te gekke optredens hebben we erg genoten van de momenten met de band samen. Zeker als we wat langer bij elkaar zijn, ontstaat er een soort meligheid waar we allemaal erg lekker op gaan. Daarnaast hebben we de show en setlist tijdens deze albumtour per show proberen te verbeteren. Dat proces was heel lonend, we hebben grote stappen gemaakt!

Mogen jullie nu genieten van een welverdiende vakantie? Of worden al nieuwe plannen gemaakt?

Nou die vakantie komt er zeker! We hebben ongelooflijk hard gewerkt en zelfs de afgelopen maanden nog twee nieuwe tracks opgenomen. Nu eerst nog de clubshow in Paradiso Noord op 7 december, daar kijken we heel erg naar uit. Daarna nemen we een kleine break. Maar er liggen ook alweer nieuwe plannen op stapel. Daar gaan we nog niet teveel over verklappen :-)

Zitakula - Paradiso Vinyl Club Release Show

Zitakula - Paradiso Vinyl Club Release Show

Door Fleur Reuser