Programma
Nieuwsoverzicht

Coach Party: "London Calling? Het is één groot feest"

18 oktober, 2023

Coach Party 1600x1200

Op vrijdag 27 oktober 2023 doet de Britse indierockband Coach Party zijn herintrede tijdens de najaarseditie van London Calling Festival. Indiestad spreekt met de band over hun terugkeer naar Paradiso, het onlangs verschenen debuutalbum 'KILLJOY' en meer.

"We zijn zo blij dat we iets geproduceerd hebben waarmee mensen zich echt verbonden lijken te voelen."

Hi! Bedankt voor jullie tijd en gefeliciteerd met het nieuwe album. Hoe gaat het?
Dankjewel! Met ons gaat het goed, we zijn nog steeds hyped over de release van het album en hebben echt een fantastische tijd met touren.

We kijken ernaar uit om jullie terug te zien bij London Calling Festival in Paradiso. Wat mogen we deze keer verwachten van jullie show?

We hebben een paar jaar geleden zo'n geweldige tijd gehad bij London Calling. Paradiso is net zo mooi als de rest van Amsterdam en een van onze favoriete plekken weg van huis. We hebben sindsdien zoveel getourd dat we er wel van overtuigd zijn dat je een grotere en meer zelfverzekerde show van ons kunt verwachten. We hebben een aantal geweldige vrienden gemaakt in Nederland en we kunnen niet wachten om jullie allemaal weer te zien!

Jullie hebben nu jullie officiële debuutalbum uitgebracht na het uitbrengen van drie EP's. Waarom voelde dit als het juiste moment om het debuutalbum uit te brengen?

Toen we aan de plaat begonnen te werken, wisten we niet of het een album of een nieuwe EP zou worden. Toen we eenmaal aardig ver in het proces waren, vonden we dat de nummers waaraan we werkten dieper aanvoelden dan voorheen, en meer tijd nodig zouden hebben dan een EP om het goed op je te laten inwerken. Het was fantastisch om eindelijk een album uit te brengen, en het heeft een geheel nieuwe dynamiek in de live set gebracht. Het is geweldig om 8-10 nieuwe nummers in de set te spelen, in plaats van 4-5, zoals we in het verleden met EP's hebben getourd.

Hoe is het album 'KILLJOY' tot dusver ontvangen? Wat zijn de reacties?

De reacties zijn geweldig. Zoveel lieve woorden van over de hele wereld, of het nu de pers is, vrienden van ons, recensies, totale vreemden: het was echt overweldigend en we zijn zo blij dat we iets geproduceerd hebben waarmee mensen zich echt verbonden lijken te voelen.

Coach Party

Coach Party

What's The Point In Life

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

KILLJOY: een leven vol extremen

Kunnen jullie ons iets meer vertellen over de naam van het album: waar komt de titel 'KILLJOY' vandaan?
Het proces van de titel bedenken was echt zwaar. Moeilijker nog dan het verzinnen van de bandnaam. 'KILLJOY' kwam uit Joe's ideeënlijst en vat voor ons de gemeenschappelijke thema's van de gehele plaat samen: de kans om gelukkig te zijn, om iets te bereiken, wat dan vaak weer wordt opgevolgd door verlammende tegenslagen en teleurstellingen. Het leven is de laatste tijd voor vrijwel iedereen vol extremen geweest, zo lijkt het.

Wat zijn voor jullie belangrijke thema's van het album?

'What's The Point In Life' gaat eigenlijk over leven volgens je eigen moraal, je eigen strijd kiezen en genoeg tijd overhouden om plezier te hebben voordat je leven voorbij is. Die is voor ons superbelangrijk. De bedoeling is, zoals met het meeste van wat we schrijven, om mensen met een gemeenschappelijke basis samen te brengen.

Wat is ieders persoonlijke favoriete nummer van het nieuwe album om live te spelen en waarom?

We gaan unaniem voor 'Parasite', 'Always Been You' en 'Micro Aggression' als onze top 3 op dit moment. 'Parasite' zorgt voor een gegarandeerde mosh-pit. 'Always Been You' is een van de nieuwste toevoegingen aan de live set, en heel mooi. 'Micro Aggression' is geweldig als hype song: het voelt alsof het feest écht op gang komt wanneer we die spelen.

Ik heb in een ander interview gelezen dat Jes en Steph in het begin van de band samen een aantal nummers schreven uit verveling en dat Joe en Guy zo enthousiast waren over de demo's dat ze zich bij de band wilden aansluiten. Hoe verloopt het songwritingproces nu? Zijn het nog steeds Jess en Steph die de basis voor de nummers schrijven of is de dynamiek sindsdien veranderd?

Toen we eenmaal samen begonnen te spelen werd het schrijfproces ook al snel een samenwerking tussen ons vieren. Veel van onze nummers zijn spontaan in de oefenruimte geschreven, voortgekomen uit iets als een stomme jam of iemand die een fout maakt, wat op dat moment cool klonk. Er zijn ook nummers waar ieder van ons in zijn eigen tijd aan heeft gewerkt, voor het aan de rest te laten zien... en zelfs dan voelt het eigenlijk niet compleet totdat we alle vier onze ideeën erop hebben losgelaten.

Coach Party

Coach Party

Micro Aggression

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

"London Calling? Het is één groot feest"

Het is wel indrukwekkend dat al jullie muziek wordt geproduceerd door de drummer van de band, Guy. Wat zijn de voor- en nadelen wanneer je je muziek 100% binnen de band produceert?
Een voordeel van het hebben van een producer in de band is dat die net zo diep betrokken is als ieder ander bandlid, zodat hij instinctief weet welke ideeën de moeite waard zijn om na te streven of voor te stellen als de plaat namens alle betrokkenen moet spreken. Ik vind het lastig om een nadeel te bedenken, maar er komt wel veel druk bij kijken. Als bandlid en producer is het alsof je in elke fase van het proces dubbel trots moet zijn, wat niet altijd een gemakkelijk energiepeil is om vol te houden.

Jullie hebben al veel optredens in Nederland gehad, wat is jullie favoriete herinnering aan het land tot nu toe?

Onze eerste headlineshow in Nederland was in V11 in Rotterdam, en -ook al wonen we op een eiland- tot die dag hadden we nog nooit een optreden op een boot gedaan. Naast dat het een geweldig optreden was, markeerde het voor ons ook het begin van een week lang touren door Nederland. Daar hadden we destijds zoveel geluk mee, dat we in de gelegenheid waren om dat te kunnen doen, want het voelde als een grote stap in de richting van wat we als een serieus optreden zouden beschouwen. Dus we hebben heel goede herinneringen aan die dag en die show, en het was een superbelangrijke reis. We dronken die dag een waanzinnige hoeveelheid koffie van Harvest Cafe. Heel goede koffie.

Zijn er artiesten uit de line-up van London Calling die jullie willen zien?
Het is een waanzinnige line-up en we zijn groot fan van Wednesday, dus we kunnen niet wachten op hun set. Daarnaast willen we gewoon zoveel mogelijk zien. Het is één groot feest!

Tekst: Charlotte Rombach & Laurie Zantinge