Programma
Nieuwsoverzicht

In de straten van Lagos zul je geen Fela meer horen, wel WizKid

11 juli, 2017

Wizkid

Fela Kuti ontsteeg in de jaren ‘70 het Afrikaanse continent met zijn nieuwe afrobeat. Dat afrobeat een blijvende impact zou hebben op de wereld had Fela al voorspeld. Echter, grote kans dat als Fela nu mocht ontwaken en op de TV naar MTV Afrika zou gaan, hij zijn genre nauwelijks zou hebben herkend. Zijn polyritmes hebben inmiddels plaats gemaakt voor eenvoudigere ritmes, en pracht en praal is in de plaats gekomen van het protest tegen corrupte regimes als hoofd thema in de nummers. Ter illustratie: Wizkid, een van de grootste sterren van hedendaags Nigeria.

Een muziek genre verdwijnt niet, maar ontwikkelt zich en wordt meer divers. Dat Afrobeat nu ook afropop is, is alleen maar goed voor het genre omdat steeds meer mensen (zoals ik) zich op deze manier zullen verdiepen in Afrikaanse muziek. Een genre dat zich niet ontwikkelt is irrelevant. Wat vooral voor afrobeat een probleem zou zijn, omdat het van oorsprong streeft naar politiek, sociaal en cultureel relevant te zijn.

Wizkid 1

WizKid - Show You The Money

Hoewel ik pagina’s zou kunnen vullen over de kwalijkheid van het feit dat deze muziek in de volksmond afrobeat wordt genoemd, doe ik dit niet en zet juist de positieve kant van deze nieuwe afrobeats of liever afropop op een rijtje:

Afrikaanse muziek eindelijk volwaardig aanwezig in wereldwijde hitlijsten
Het is zeker niet zo dat het Westen een monopolie op muziek heeft, maar het is wel zo dat het altijd al een groot deel van de industrie in handen heeft gehad. Het commerciele succes van Afrikaanse artiesten hangt dus af van de mate van populariteit die zij in staat zijn te verwerven in het Westen.De samenwerking tussen Fela en Ginger Baker was legendarisch, maar het was eerder uitzondering dan regel. Afropop kent daarentegen veel samenwerkingen met populaire grootheden. Zo is Wizkid geremixt door Drake & Skepta, heeft Sean Paul nummers met zowel Timaya als p-squared en heeft de laatste groep ook met Rick Ross samengewerkt. Al met al rijken Afrikaanse sterren verder dan ooit tevoren.

De Afro in afropop zorgt voor een divers populair muziekaanbod
Ooit was de keuze binnen populaire muziek beperkt tussen ‘the Beatles’ en ‘the Rolling Stones’. Hoewel populaire muziek gelijkenissen blijft hebben met elkaar is de komst van populaire muziek vanuit steeds meer genres en hoeken van de wereld ook telkens weer anders. Afropop wordt gekenmerkt door vrolijke uptempo deuntjes waarop het een stuk aangenamer is de heupjes los te gooien dan op een populaire indie-rock medley.

Afropop roeit afrobeat niet uit
Dat afropop afrobeat uit zou roeien is onzin. Dat hiphop en r&b niet meer zijn wat het geweest is, betekent niet dat er geen Kendrick Lamar en Alicia Keys zijn. En als dat nog steeds te populair voor je is, dan zijn er ook nog altijd Bishop Nehru en Aloe Blacc.Daar waar ik eerder een nummer van Wizkid liet horen over pracht en praal, laat ik je nu een andere kant van Wizkid horen en zien. Wizkid vergeet namelijk zeker niet waar hij vandaan komt. Naast dat hij een nummer met Femi Kuti maakte, prijkt er een tatoeage van Fela op zijn arm.

Door Bram Owusu

Wizkid 2

WizKid - Ojuelegba