Programma
Nieuwsoverzicht

IN CASE OF EMERGENCY BREAK GLASS

9 oktober, 2017

IN CASE OF EMERGENCY

The Small Museum presenteert IN CASE OF EMERGENCY BREAK GLASS, een tentoonstelling van ontwerpbureau Machine. De expositie wordt geopend op vrijdag 13 oktober en is te zien tot maandag 8 januari 2018.

Paradiso heeft tijdelijk een dertiende kunstinstallatie in glas-in-loodvorm. The Small Museum presenteert namelijk IN CASE OF EMERGENCY BREAK GLASS, een tentoonstelling van ontwerpbureau Machine. De expositie wordt geopend op vrijdag 13 oktober en is te zien tot maandag 8 januari 2018. The Small Museum is een klein museum dat aan de buitengevel van Paradiso bevestigd is. 

Ontwerpcollectief Machine werd in 2001 opgericht door Mark Klaverstijn (Amsterdam, 1973) en Paul du Bois-Reymond (Berlijn, 1974). Het ontwerpbureau is onder meer bekend van haar ontwerpen voor de Roxy, en hun platenhoezen voor onder meer Kindred Spirits. Ook hadden zij enige tijd een eigen platenlabel.

Case

De expositie, toont een glas in lood raam met de tekst IN CASE OF EMERGENCY BREAK GLASS.

Parallel aan deze expositie lanceert The Small Museum haar nieuwste project The Small Editions. Voor deze serie ontwikkelt het museum een serie genummerde zeefdrukken in beperkte oplage (20 exemplaren). Machine ontwierp de eerste zeefdruk in deze serie. The Small Editions zijn vanaf 1 november te koop via www.thesmallmuseum.nl.

The Small Museum

Paradiso opende in 2016 The Small Museum, het kleinste museum van Nederland en, wordt gefluisterd, zelfs ter wereld. Het museum huist in een van de mededelingen kastjes aan de voorgevel van Paradiso, waar vroeger de mededelingen van de Vrije Gemeente in werden gehangen. Een van deze vitrinekastjes is omgebouwd tot expositieruimte, compleet met een vloertje met vissengraatparket, een lichtbakje en een ‘Rijksmuseum –grijze’ muur.  In dit kleine museum exposeert Paradiso werk in opdracht; vernieuwende kunstwerken die een relatie hebben tot Paradiso of popcultuur in het algemeen.

Machine

Ontwerpcollectief Machine werd in 2001 opgericht door Mark Klaverstijn (Amsterdam, 1973) en Paul du Bois-Reymond (Berlijn, 1974). Na hun afstuderen aan de Gerrit Rietveldacademie waren zij eerst actief onder de naam 'DEPT', dat zij in 1996 samen met Leonard van Munster begonnen. In hun eerste jaren werkten de ontwerpers veel voor de Nederlandse clubcultuur. DEPT maakte bijvoorbeeld talloze flyers voor de legendarische club RoXY in Amsterdam toen dit medium nog in de kinderschoenen stond. Tegelijkertijd werkte het collectief voor klanten als TPGpost en het Stedelijk Museum. Door verschillende visuele talen te combineren ontwikkelde Machine al snel een onderscheidende grafische en conceptuele identiteit. Het collectief omarmde bovendien de mogelijkheden van nieuwe media, en ontwikkelde een veelzijdig portfolio met websites, video-optredens, platenhoezen, t-shirts, installaties en muziek.

Machine werkt zowel in opdracht als aan autonome projecten. De focus van het ontwerpbureau is de laatste jaren is steeds meer verschoven naar de muziekindustrie. Zij begonnen een eigen experimenteel platenlabel ('Ourmachine Records') en werden de exclusieve ontwerpers voor Kindred Spirits Record Label. Ook organiseerde het bureau eigen clubnachten.

Het werk van Machine is onder andere opgenomen in de collecties van het Stedelijk Museum Amsterdam en het MOMA San Francisco. De eerste website  van DEPT is opgenomen in de vaste collectie van het  Design Museum in Breda.  Er verschenen ook twee monografieën over Machine: ‘Designed By Machine’ en ‘Design & Designer series: Machine’.