Programma
Nieuwsoverzicht

Iers/Perzisch ensemble ‘Navá’ presenteert bijzonder debuutalbum

7 november, 2017

Nava groot

Iets anders dan anders, dat kun je van deze band wel zeggen. Een onalledaagse combinatie die verrassend goed werkt. We hebben het over Navá, een band die traditionele Ierse en Perzische muziek met elkaar combineert. Afgelopen maand brachten zij hun debuutalbum ‘Tapestry’ uit. 

Navá, bestaande uit de Ierse folk/bluegrass muzikanten Paddy Kiernan en Niall Hughes samen met de in Iran geboren broers Shahab en Shayan Coohe, onderzoekt de oude muzikale culturen van Ierland en Perzië. De combinatie werkt zó goed, dat het soms als je luistert lastig is te zeggen waar de ene cultuur eindigt en de ander begint. 

Navá - Tapestry

Veel nummers van het album hebben een snel tempo en zijn levendig, perfect om op te dansen. Maar juist de langzamere nummers springen eruit. ‘Hess’ bijvoorbeeld, is daar een goed voorbeeld van. Een tikkeltje melancholisch waar de traditionele Ierse muziek bekend om staat. De Perzische invloeden doen er nog een lekker dramatisch schepje bovenop. De muziek bevat geen vocals, het is puur instrumentaal. ‘The Persian Connection’ is er nog zo één. Indrukwekkend en statig. Zowel perfect als meditatieve muziek op de achtergrond als gangmaker tijdens een diner op een hoger volume.

Navá - Hess

Navá - Hess

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Mooi om te zien hoe traditionele muziek uit zulke verschillende delen van de wereld zo mooi op elkaar aan blijkt te sluiten. Of het je smaak is of niet, bijzonder is het hoe dan ook. Volgens eigen zeggen is dit album pas het topje van de ijsberg, en staat het viertal te popelen om hun muzikale ontdekkingstocht voort te zetten. Dat belooft veel goeds voor in de toekomst! 

Door Fleur Reuser