Programma
Nieuwsoverzicht

I.M.: Tom Petty is ons ontvlogen

3 oktober, 2017

Tom Petty

Naar de hemel vliegen, dat hoefde hij niet meer te leren. Dat kon hij al, Tom Petty, die gisteren is overleden na een hartstilstand. Learning To Fly heette dat in zijn vuistdikke songbook. Petty (1950-2017) had een song voor elke gelegenheid. De man was een ware Sugar Mountain cornerstone.

Steeds nieuwe generaties van fans

Men moest eens weten hoe vaak naar hem verwezen wordt in artiestenbio’s van geestverwanten. Dat komt wellicht omdat hij al die 66 jaar lang relevant bleef met zijn op de sixties gebaseerde muziek die hij regelmatig van een nieuwe update voorzag. Als je op je ouwe dag nog tweemaal mag headlinen op Bonnaroo, dan betekent dat dat je ook nieuwe generaties aan je weet te binden. Dat is altijd de kracht geweest van Petty, naast het hebben van een ijzersterke band natuurlijk, The Heartbreakers (en ook voor- en ‘naloper’ Mudcrutch). Gitarist Mike Campbell en toetsenman Benmont Tench waren daarin de vaste waarden. Een beter liveband dan The Heartbreakers was al die jaren nauwelijks denkbaar.

Carrière vol hoogtepunten

Tom Petty’s carrière kende diverse hoogtepunten in de jaren zeventig met vooral het album Damn The Torpedoes uit 1979 met daarop de classic Refugee, dat ook in Nederland een hit werd. Eind jaren tachtig ging hij even ‘solo’ en werden de successen alleen maar nog groter, toen hij twee platen (Full Moon Fever en Into The Great Wide Open) voor eigen rekening maakte met producer Jeff Lynne, die hij al kende van z’n hobbybandje Traveling Wilburys met daarin ook Bob Dylan, Roy Orbison en George Harrison. Het is een trieste constatering dat van die band alleen Dylan en Lynne nog onder ons zijn.

Tom Petty Learning To Fly

Learning To Fly

Blijvende herinnering aan dat ene fantastische concert in de HMH in 2012

Tom Petty is ons ontvlogen, zijn vriend Johnny Cash achterna, voor wie hij en The Heartbreakers ook nog eens backingbandje hebben gespeeld op diens Unchained - American Recordings II. Wat blijft is een onmetelijk groot repertoire met onvoorstelbaar veel meezingers plus de herinnering aan dat ene fantastische concert in de HMH in 2012. Een zeldzame gebeurtenis met talloze Greatest Hits, een dikke 10 waard. We hebben er lang op moeten wachten, haast 25 jaar. Helaas, een toegift komt er niet meer.

Tekst door: Robbert Tilli