Programma
Nieuwsoverzicht

"Het zal mij niet verbazen als dit album in vele top 10’s met beste platen van 2023 zal opduiken"

31 maart, 2023

The Nude Party

Zoals je gewend bent kun je ook deze maand weer rekenen op een veelzijdige afspeellijst van de Sugar Mountain ambassadeurs. Deze keer wordt aandacht besteed aan bands die in twintig jaar geen nieuwe muziek hebben uitgebracht, dansbare bluegrass en een ander album dat nu al wordt geprezen tot één van de beste albums van 2023. Kortom; genoeg reden om de tips van Eddie Aarts, Runa Stam, Patrick van Sante, Joost Abbel, Robbie Klanderman en Matthijs Ross te lezen en te beluisteren

Robbie Klanderman

1. Esther Rose - Safe To Run
Op het titelnummer van haar nieuwe album 'Safe To Run' krijgt Esther Rose vocale hulp van de fenomenale Alynda Segarra van Hurray For The Riff Raff en dan wordt het moeilijk om de ogen droog te houden. Wat een prachtnummer. De andere tien nummers doen daar niet of nauwelijks voor onder. Rose’s kristalheldere stem gaat door merg en been, de begeleiding is creatief en vlekkeloos. Aan haar folk, country en pop heeft ze een flinke scheut New Orleans, haar nieuwe woonplaats, toegevoegd. Zo duikt ook Deslondes-lid Cameron Snyder op, maar het is Esther Rose zelf die de show steelt en het zou mij niet verbazen dat Safe To Run op het einde van 2023 in vele top 10’s met beste platen van het jaar zal opduiken.
2. Trapper Schoepp - Siren Songs
Trapper Schoepp uit Milwaukee ging voor het opnemen van zijn nieuwe plaat 'Siren Songs' naar de Cash Cabin in Hendersonville, Tennessee. Inderdaad, de thuishaven van Johnny Cash, een van Schoepp’s helden. Als producers strikte hij John Jackson (Jayhawks) en Wilco’s Patrick Sansone. En om nog maar een grote naam te noemen: eerder verscheen er al het nummer Oh Wisconsin, waar hij de credit deelt met Bob Dylan, wat hem veel aandacht opleverde. Maar nu gaat het om Siren Songs, muziek die zijn wortels heeft in de Americana en in Britse folk. Zijn teksten vertellen wonderbaarlijk fraaie verhalen en de muziek is tijdloos en inventief. Tel daar Schoepp’s sterke stem bij op en je hebt een topplaat.

3. Chickasaw Mudd Puppies - Fall Line
De Chickasaw Mudd Puppies uit Georgia hebben, na een vliegende start in de vorige eeuw met Michael Stipe als supporter, heel lang niet bestaan. Totdat er opeens een verzoek kwam om een van hun nummers te mogen gebruiken in de film The Mechanic. In een uiterst traag tempo begonnen de heren weer samen muziek te schrijven en spelen. Dat resulteert vele jaren later in het album 'Fall Line' en daarop klinken ze als en stel jonge honden, als de gelijken van Th’ Legendary Shack Shakers en Rev. Peyton’s Big Damn Band. Country, punk, rock ‘n’ roll. Alsof Hank Williams vanuit het hiernamaals een samenwerking is aangegaan met de Rolling Stones. Dit is oorverdovend fantastisch.
4. Anton Fermhede - Big North
De Zweed Anton Fermhede nam zijn tweede plaat 'Big North' op in zowel Los Angeles als Zweden en dat is wat dit album zo speciaal maakt. De Californische zon en de Scandinavische duisternis komen samen in de soms verstilde en dan weer uitbundige liedjes. Americana zoals iemand als Paul Simon die ooit ook maakte. Intelligente teksten, ingenieuze arrangementen en een stem die je, in al zijn bescheidenheid, in je hart raakt. Big North is een superieure plaat die gehoord mag worden.
5. Karen Jonas - The Restless
Karen Jonas, uit Fredericksburg, is wereldberoemd in haar thuisstaat Virginia dankzij heel veel optredens en vijf zelf uitgebrachte platen. Haar zesde album 'The Restless' moet ervoor zorgen dat ze ook in Europa stevige voet aan de grond krijgt. En dat gaat lukken dankzij tien prachtige eigen nummers, intelligente teksten, een geweldige band en een stem die klinkt als een klok. Dit is country met ballen en een fikse portie soul. Karen Jonas is een nieuwe helder schijnende ster aan het Americana-firmament!

Bonus:
Say Zuzu - No Time To Lose
Twaalf briljante nieuwe nummers, die muzikaal ergens tussen Bob Dylan en de Drive-By Truckers inzitten. Meer dan vroeger wordt de voet af en toe van het gaspedaal gehaald, maar de intensiteit blijft. Say ZuZu is terug en dat is fantastisch nieuws.


Matthijs Ros

1. Jesse Daniel - My Kind of Country Live at the Catalyst
Live-plaat van een jonge country-artiest die de honky tonk nieuw leven inblaast. Strakke begeleidingsband met de juiste hoeveelheid twang!
2. Whiskey Feathers - Stardust a Garden
Een band met op Spotify 164 maandelijkse luisteraars… Alleen al het nummer “The Name of Love” zou er voor moeten zorgen dat dit aantal veel hoger wordt. Maar er staat nog veel meer moois op deze plaat. Zang doet een beetje aan Ian Siegal denken.
3. Channing Wilson - Dead Man
Sterke outlaw country met een punch, geproduceerd door Dave Cobb.
4. The Shootouts - Stampede
Vrolijke plaat met gastbijdrages van Marty Stuart, Buddy Miller, Raul Malo en Jim Lauderlale. Dat moet wel goed zijn, toch?
5. The Snarlin’ Yarns - It Never Ends
Aanstekelijke bluegrass waar je op moet dansen! Deze plaat gaat alleen maar meer groeien met de tijd.

Bonus:
Het nieuwe album van Iris DeMent genaamd 'Workin’ On A World' is ook de moeite waard. Het titelnummer is meteen een van de hoogtepunten van het album. Goin’ Down To Sing in Texas is een Dylanesque protestsong.


De maandelijkse tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs van Paradiso Amsterdam

Esther Rose

Safe To Run

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

Eddie Aarts

1. Lonnie Holley - Oh Me Oh My
Lonnie Holley kan (met veel gevoel voor understatement) een bijzonder mens genoemd worden. Dat 'ie na doorbraakplaat Mith en opvolger Broken Mirror nog zó'n groei in zich had verraste me. Wonderlijke trip.
2. Nina Lynn - A Taste Of The Wild
Lang niet zo onorthodox als haar 'bovenbuurman' in dit lijstje en dus voor velen vast aangenamer luistervoer op het tweede album van deze talentvolle singer-songwriter. Doortimmerde rootsmuziek van eigen bodem.
3. H.C. McEntire - Every Acre
Terwijl ik de platen van het Mount Moriah nog geregeld draai, hebben die al jaren concurrentie van de soloplaten van Heather McEntire, de vrouwelijke helft van het duo. Every Acre doe niet of nauwelijks onder voor Lionheart en Eno Axis.
4. Band of Heathens - Simple Things
Rake titel voor een recht voor zijn raap-album. Al lijken de 'simpele' songs van Band of Heathens dat waarschijnlijk vooral omdat ze zo lekker in het gehoor liggen. Maar da's voor muziek en pré toch?
5. Nickel Creek - Celebrants
Dat we van Thile, Watkins & Watkins juist géén 'makkelijke' muziek (meer) hoeven te verwachten zat er in. Celebrants is een plaat die wat meer aandacht vergt dan andere, maar alleen al met het oog op het concert van de groep later dit jaar doe ik die moeite graag.


Runa Stam

1. The Nude Party - Rides on
Dit is zo'n fijne band en wat een album! Soort freaky country mix van de Stones en Lou Reed. En 14 juni in Tolhuistuin!
2. The Panhandlers - Tough Country
Band samengesteld uit de Texaanse singer-songwriters Josh Abbott, John Baumann en William Clark Green met Cleto Cordero van Flatland Cavalry, ooit begonnen als tribute band aan de legendarische Flatlanders. Een prachtige ode aan Texas.
3. Dylan Earl - I saw the Arkansas
Wat een prachtig countryalbum, heerlijk ouderwets, maar wel authentiek geluid.
4. The Band of Heathens - Simple Things
Ik houd van samenzang en de seventies sound van dit album.
5. Mike Stinson & Johnny Irion - Working my way down
Bijzondere samenwerking van deze twee artiesten. Blijkbaar zijn de songs al 25 jaar geleden geschreven....

Bonus:
- Logan Halstead - al paar nummers uit van zijn debuutalbum, echt prachtig.
- Michael Cleveland - Lovin' of the game: Super fiddle speler met andere sterren zoals Billy Strings, Charlie Starr en Vince Gill.

De maandelijkse tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs van Paradiso Amsterdam

Logan Halstead

Coal River

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.

De Maandelijkse Tips van de Sugar Mountain Ambassadeurs