Programma
Nieuwsoverzicht

Het Somalische Dur-Dur Band laat gouden tijden herleven met waanzinnig vrolijke funk

6 mei, 2019

Dur dur Band artwork vierkant uitsnede

In 2007 kreeg de Amerikaanse muzikoloog John Beadle een cassette van een Somalische student met de bijzondere titel ‘Mystery Somali Funk’. Hij uploadde de muziek op zijn populaire blog over Afrikaanse muziek, waar Samy Ben Redjeb, een van de oprichters van Analog Africa, ‘de diepste funk die hij ooit had gehoord’ ontdekte.

Om deze muziek nieuw leven in te blazen reisde Samy af naar Mogadishu, waar hij tijdens zijn zoektocht naar de mastertapes voor zijn veiligheid continu door een AK-47 dragende escorte werd begeleid.

Tijdens Dur-Durs hoogtijdagen in de jaren 80 was Mogadishu een hele andere plek dan nu. Mensen van alle rangen en standen verzamelden zich op straat en in de vele café’s en bars om te eten, te drinken en te dansen. Het was een paradijs vol cultuur, en een van de mooiste plekken van Oost-Afrika. In de jaren 90 kwam er een einde aan dat tijdperk met aanhoudende burgeroorlogen, maar deze gouden tijden hoor je nog steeds in de muziek van Dur-Dur Band.

Dur-Dur Band speelt een mix van traditionele Somalische muziek met dansbare ritmes. Funk, reggae, soul, disco en new wave mixen ze moeiteloos met Banaadiri beats, Daantho en spirituele Saar muziek. Als eerste single maakten ze een remix van het traditionele nummer Yabaal. Somalië stond op z’n kop, niemand had deze sound eerder gehoord. Iedereen (behalve de regering van dictator Said Barre, die liever nummers zagen over strijdkrachten dan over de liefde) was lyrisch over deze nieuwe band.

Vanwege de burgeroorlog in Somalië vertrok de groep naar Ethiopië, maar omdat het onrustig bleef in Afrika verhuisden ze nog verder, o.a. naar Ohio, Londen en Nairobi. Ondanks dat ze verspreid over de wereld woonden, hielden ze contact.

Nu, zoveel jaren later, zijn ze herontdekt en door velen bejubeld. De muziek van Dur-Dur Band is een fantastische weergave van de waanzinnige Somalische muziekscene voordat de stabiliteit in het land verdween. Kom de swingende, funky sound ontdekken tijdens hun allereerste Nederlandse concert ooit!


Door Fleur Reuser en Liselot van Kesteren

Dur Dur Band International - Antar, Skeleftea, Sweden 2018 Fadumina

Dur Dur Band International - Antar, Skeleftea, Sweden 2018 Fadumina