Programma
Nieuwsoverzicht

Het moderne leven volgens Rayland Baxter

22 juli, 2018

Raylandbaxter1200

In weerwil van de Britse prototypen klinkt 'Wide Awake' vooral als oer-Amerikaans werk.

“We’re all influenced by the sun and the moon and the Beatles and the Rolling Stones,” memoreert Rayland Baxter in dit leuke stuk van Rolling Stone bij het verschijnen van Baxter's nieuwe album 'Wide Awake', zijn derde.

Echo's van The Beatles zijn inderdaad moeilijk te missen, het hoge McCartney-gehalte op de bridge van 'Hey Larocco' doet dienst als willekeurig voorbeeld. Openingsnummer 'Strange American Dream' doet intussen erg denken aan Tom Petty en andere nummers aan Blitzen Trapper en Bright Eyes. Lang verhaal kort: op en top Amerikaans. En steengoed.

Hoewel Baxter er niet voor terugdeinst een refrein te vullen met vier keer de regel 'You mean everything to me', is het verder bepaald geen vrolijke kost. Als een boer met kiespijn lacht hij om het geweld, de hebzucht en de tweespalt die het moderne Amerikaanse leven volgens hem kenmerken. 'Is everyone believin' that it's under their control? Here we are, just waitin' to explode', zingt de Kentuckian in het prachtige slotstuk 'Let It All Go Man'.

Wie meer wil weten over de totstandkoming van 'Wide Awake' volgt nogmaals de link naar Rolling Stone. Of, nog beter, laat zich leiden door Baxter, die aan het begin van onderstaande live-sessie zegt dat hij niet te veel kwijt wil over zijn teksten voordat hij gaat zingen. (FW)

Hqdefault 180722 231540

Rayland Baxter at Paste Studio NYC live from The Manhattan Center

Accepteer de voorkeurscookies om de video te bekijken.