Programma
Nieuwsoverzicht

Het favoriete indie-album aller tijden | Deel 1: of Montreal – Cherry Peel (1997)

20 maart, 2020

Of Montreal Cherry Peel 1997

LONGREAD // BLOG (DEEL 1) – Concerten mogen dan vanwege het coronavirus uitgesteld of afgelast zijn de komende tijd, maar Indiestad laat zich er niet onder krijgen. De concertbezoekers draaien nu waarschijnlijk meer muziek dan ooit. We dachten: laten we een leuke serie gaan beginnen. Vandaag deel 1 uit ons feuilleton: Het favoriete indie-album aller tijden. Onze ambassadeur Casper van der Lans, producer en mixer van heel wat vaderlandse indiebands - zoals Korfbal, Petersburg en The Homesick - gaat helemaal voor Cherry Peel, het bizarre lo-fi debuut van of Montreal uit 1997.

Druk druk druk

Waar velen momenteel gebukt gaan onder gedwongen rust en geen opdrachten, daar heeft Casper van der Lans het juist lekker druk met zijn MRF Recordings. ‘Nee ik zit niet stil,’ zegt hij als Indiestad hem belt. ‘Ik zit eigenlijk midden in een leuke periode. Ik kan [nog] gewoon doorwerken.’ Hij is net bezig opnames van de Amsterdamse noise rockers Fix Everything af te mixen. Hij ziet wel dat om hem heen alles stilligt. Het laatste concert waar hij geweest is was twee weken geleden bij The Homesick in de kleine zaal van Paradiso. Hij beseft dat het nog wel een tijdje kan duren voordat hij bij de volgende gig aanwezig is.

Casper van der Lans 2020

Casper van der Lans

Plaat ‘als de definitie van lo-fi’

Ondanks de drukte maakt Casper graag even tijd vrij om het te hebben over zijn favoriete indie-album aller tijden. Hij heeft of Montreals debuut Cherry Peel uit 1997 pas later leren kennen. ‘Ik was toen die uitkwam pas drie jaar oud,’ luidt zijn door Indiestad aanvaarde excuus.

Maar weet hij nog hoe hij die plaat ‘als de definitie van lo-fi’ heeft ontdekt? ‘Ik kreeg dat album een keer toegestuurd door een vriend die heel veel muziek op zijn computer had staan,’ vertelt hij. ‘Hij stuurde er een heleboel van die band. Ik kende sommige van hun latere dingen wel, maar die waren mij vaak iets te glam. Het had alles van wat ikzelf aan Bowie niet zo goed vind. Dat theatrale. Geef mij maar wat minder opgesmukte en directere muziek.’

​LONGREAD // BLOG (DEEL 1) – Concerten mogen dan vanwege het coronavirus uitgesteld of afgelast zijn de komende tijd, maar Indiestad laat zich er niet onder krijgen.

Don’t Ask Me To Explain | Live @ The Space 26/10/19 Hamden

Via cover door Frankie Cosmos herontdekt

Door zijn vooroordeel over de band van de nogal excentrieke Kevin Barnes is hij eigenlijk pas veel later echt goed naar zijn inmiddels favoriete plaat gaan luisteren. Daar was een rare u-boogconstructie voor nodig. ‘Eerst kreeg ik het album van iemand en vond het “gaaf”. Maar later via de Frankie Cosmos-cover van de track Don’t Ask Me To Explain stuitte ik nogmaals op de plaat en toen was ik hooked!’

Een heel raar popnummer

Dat Don’t Ask Me To Explain is een heel raar popnummer, vindt Casper. O ja, leg eens uit dan? ‘In het origineel loopt een heleboel mis. Ritmes lopen door elkaar heen. Er zit een drumbreak in die zooo lullig is. Die gaat van ta-doem-ta-doem. Virtuoze drummers zouden zo’n plek in een nummer helemaal dichtspelen.’ Het klopt niet volgens de regels van de popmuziek, maar in lo-fi juist weer heel erg wel. ‘Het is niet zo dat ze opzettelijk slecht spelen, of geforceerd laks. Totaal niet zelfs. Zo klinkt het cool.’

​LONGREAD // BLOG (DEEL 1) – Concerten mogen dan vanwege het coronavirus uitgesteld of afgelast zijn de komende tijd, maar Indiestad laat zich er niet onder krijgen.

Frankie Cosmos – cover van Don’t Ask Me To Explain

Het klopt omdat het niet klopt

Dan volgt er een opvallende disclaimer: ‘Op Spotify staat een versie van het album die ik niet zo gaaf vind. Ik heb een latere remix van dat album gekregen. Hij is een beetje “afgestoft” zou ik zeggen. In Don’t Ask Me To Explain is de gitaarsolo ook totaal anders.’ Alles voor een beter gebruik in de huiskamer, vraag ik (later stuurt hij me die afgestofte versie nog via WeTransfer. Het maakt een wereld van verschil, alsof er een dikke schapendeken vanaf is gehaald). ‘Zoiets ja. Ik begrijp dat ik nu dingen zeg die haaks staan op wat ik daarnet nog zei.’

Een wellicht iets te extreme lo-fi plaat is veranderd in een ietsje makkelijkere popplaat dan, probeer ik. Daar kan hij wel in meegaan. ‘Het punt is bij of Montreal dat het klopt omdat het niet klopt.’

Geen hi-fi van lo-fi maken

Zo werkt Casper zelf ook graag. Hij neemt muziek op in zijn studio en mixt het. Het mag ook zo zijn dat bands zelf al hebben opgenomen en dat hij het dan afmixt. Of, wat ook nog kan: hij neemt bepaalde meegebrachte opnamen toch nog opnieuw op. Niet alles, maar een deel ervan. Zo is het bijvoorbeeld gegaan met Petersburg. Wees niet bang. Hij gaat echt geen hi-fi van lo-fi maken. ‘Afstoffen mag, zolang je maar niet wat een band mooi maakt ontneemt.’ Anders is de geest eruit? ‘Inderdaad!’ bevestigt hij.

​LONGREAD // BLOG (DEEL 1) – Concerten mogen dan vanwege het coronavirus uitgesteld of afgelast zijn de komende tijd, maar Indiestad laat zich er niet onder krijgen.

This Feeling (Dereks Theme)

Gender rolwisselingen aan de orde van de dag

Het andere nummer dat hij nog wil benoemen is Tim I Wish You Were Born a Girl. Voor wie niet op de hoogte is: gender-rolwisselingen zijn aan de orde van de dag bij of Montreal, ook op dit album. Casper heeft het ‘over het uit de kast komen’ van Kevin Barnes.

Op Internet zijn er verklaringen voor de bizarre songtekst dat vriendschap soms dieper gaat tussen mensen van gelijke sekse, zo diep dat in het geval die persoon van de andere sekse zou zijn geweest er een romance uit zou zijn voortgekomen. Doe ermee wat je wilt. Elke interpretatie is toegestaan. Het is een waanzinnig nummer. Daar gaat het om.

Tim, wish you were born a girl,
So I could've been your boyfriend.
I know it's not possible now.
I just never met a girl I like half as much as you.

​LONGREAD // BLOG (DEEL 1) – Concerten mogen dan vanwege het coronavirus uitgesteld of afgelast zijn de komende tijd, maar Indiestad laat zich er niet onder krijgen.

Tim I Wish You Were Born A Girl

Bang dat optreden gaat tegenvallen

Het stoort Casper wel dat of Montreal op Europese tours nooit (meer) Nederland aandoet. ‘Ik zou ze zo graag eens willen zien,’ spreekt hij zijn hoop uit. ‘Tegelijkertijd weet ik dat dat heel gevaarlijk kan zijn. Ik was laatst bij een concert van Devendra Banhart en dat viel me zo ontzettend tegen. Mala, die plaat met die roze hoes, is een van mijn lievelingsalbums. Echt een te gekke plaat.’

Gaat hij erheen, ziet hij een ‘narcist die zijn emoties verborgen houdt en compenseert met danspasjes.’ De band bestond aldus de teleurgestelde bezoeker uit ‘sessiemuzikanten die de noten perfect speelden, maar de specifieke sfeer van dat album en de lading van de liedjes niet aanvoelden.’

Op zo’n moment lijdt hij ook een beetje aan zelftwijfel. ‘Ben ik nou zo verzuurd? Dat denk ik dan. Iedereen om me heen vond het namelijk wél mooi. Doe ik nou zo moeilijk…?’ Echte fans hebben dat Casper, daar is niks mis mee. Hoogste tijd dat jouw of Montreal eens op de agenda van Indiestad prijkt.

Tekst door: Robbert Tilli